Η μοναξιά ενός Σπαρτιάτη – Θα μείνει ο Βασίλης Στίγκας χωρίς βουλευτές;

Όταν το βράδυ των εκλογών της 25ης Ιουνίου ο πρόεδρος των Σπαρτιατών Βασίλης Στίγκας αποκαλούσε τον Ηλία Κασιδιάρη «το καύσιμο» πίσω από την είσοδο του κόμματός του στη Βουλή, ούτε που φανταζόταν ότι πολύ σύντομα θα ερχόταν η ώρα που θα μετάνιωνε για τις δηλώσεις του. Τα πρώτα σημάδια φάνηκαν από πολύ νωρίς, συγκεκριμένα

κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τους απόδημους. Εκεί και παρότι αρχικά, κατά την διάρκεια της Επιτροπής, είχε αποφασιστεί να ψηφίσουν οι Σπαρτιάτες υπέρ, όταν εισήχθη στην Ολομέλεια αποφασίστηκε τελικά να επιλέξουν το «παρών». Αυτή η κίνηση δημιούργησε ερωτηματικά σχετικά με το αν τελικά υπήρξε… έξωθεν παρέμβαση, αλλά το θέμα –τουλάχιστον για τους εκτός κόμματος- έμεινε εκεί.

Ο «εμφύλιος» ξεκίνησε όταν το πρωί της περασμένης Πέμπτης, ο Κωνσταντίνος Φλώρος -βουλευτής Λάρισας- στήριξε, μιλώντας στη Βουλή, την υποψηφιότητα Κασιδιάρη στον δήμο Αθηναίων. Αιφνιδιασμένος, ο κ. Στίγκας δήλωσε ότι δεν είχε ενημερωθεί για την πρωτοβουλία του βουλευτή του και πως την επομένη θα λάμβανε μέτρα, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα τον διέγραφε. Αλλά, τον πρόλαβαν οι εξελίξεις. Το απόγευμα της ίδιας μέρας τον λόγο πήραν 9 βουλευτές του κόμματος -από τους 11 της συνολικής κοινοβουλευτικής του δύναμης (είναι 12 με τον πρόεδρο) – οι οποίοι εξέδωσαν κοινή δήλωση που καταδίκαζε ως «αντιδεοντολογικές και απαράδεκτες» τις δηλώσεις του! Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες από το κόμμα των «Σπαρτιατών», και οι υπόλοιποι δύο συμφωνούσαν μαζί τους, απλά δεν έβαλαν την υπογραφή τους στο κοινό κείμενο.

Παλικαρίσια

Ο πρόεδρος του κόμματος από την πλευρά του αρκέστηκε να δηλώσει ότι «είναι παλικάρι» και «δεν φοβάται», γιατί «μπορεί να σταθεί και μόνος του, εναντίον όλων». Αντί αποφάσεων, όμως, απλά ανακοίνωσε ότι θα συνεδριάσει τη Δευτέρα ή την Τρίτη η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος «για να λυθούν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν». Σήμερα Τρίτη, η συνεδρίαση μετατέθηκε για την Πέμπτη και βλέπουμε. Αν εν τέλει όλοι οι βουλευτές είναι εναντίον του προέδρου, τότε υπάρχει ενδεχόμενο να παραιτηθούν και να δημιουργήσουν μια δική τους κοινοβουλευτική ομάδα και ο Βασίλης Στίγκας να μείνει κοινοβουλευτικά «γυμνός». Σύμφωνα με το άρθρο 15 του Κανονισμού της Βουλής, απαιτούνται 10 βουλευτές ώστε να σχηματιστεί κοινοβουλευτική ομάδα και τουλάχιστον πέντε για να διατηρηθεί μια κοινοβουλευτική ομάδα.

Πάντως, πηγές που βρίσκονται κοντά του αμφισβητούν ότι οι άλλοι δύο βουλευτές που δεν υπέγραψαν συμφωνούν με την ομάδα των «9» και αφήνουν να εννοηθεί πως ακόμα και κάποιοι υπογράφοντες έχουν διαφορετική γνώμη. Οι ίδιες πηγές επέμειναν ότι η επιστολή διαγραφής του Φλώρου είναι στο γραφείο του Βασίλη Στίγκα, ενώ ο ίδιος έχει ενημερώσει σχετικά με την πρόθεση του και τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, όπως άλλωστε ορίζει ο κανονισμός σε αυτές τις περιπτώσεις.

Υπάρχει πρόβλεψη

Σε κάθε περίπτωση, μέσω της δικηγόρου του, Βασιλικής Πανταζή, ο Ηλίας Κασιδιάρης ανακοίνωσε την κάθοδό του στις αυτοδιοικητικές εκλογές, διεκδικώντας τον δήμο Αθηναίων. Αυτή τη φορά απαγόρευση δεν θα υπάρξει, καθώς – όπως εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης – υπάρχει ήδη πρόβλεψη νόμου. Ο ν. 3852/2010 -και συγκεκριμένα το άρθρο 236 α΄- ορίζει ότι τίθεται αυτοδικαίως σε αργία όποιος έχει καταδικαστεί πρωτοδίκως για οποιοδήποτε κακούργημα και εκλεγεί είτε δήμαρχος, είτε αντιδήμαρχος, είτε δημοτικός σύμβουλος, είτε στον Β’ βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο νόμος υπάρχει, ισχύει και σε αυτήν την περίπτωση «προφανώς θα εφαρμοστεί» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Keywords
Τυχαία Θέματα