Η ΝΔ θα είναι το ίδιο κόμμα μετά τις εκλογές της 22ας Νοεμβρίου…;

Καταρχήν για να δει κάποιος την επόμενη ημέρα, οφείλει να γνωρίζει πώς είναι η ΝΔ σήμερα, ένα κόμμα δηλαδή, που δεν έχει ερείσματα στους πολίτες και ελάχιστη ανταπόκριση, τόσο για την αντιπολιτευτική της στάση όσο και για τις εσωκομματικές τις εκλογές

Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό αλλά έχει περισσότερη σημασία από ό, τι θα νόμιζε κάποιος. Και όποιος δώσει μια εύκολη απάντηση, χωρίς να εξετάσει συγκεκριμένες παραμέτρους, θα πέσει… τραγικά έξω. Ποιές είναι οι παράμετροι

αυτοί;

Σήμερα η ΝΔ είναι ένα παλιό κόμμα, που και οι τέσσερις υποψήφιοι θέλουν να αλλάξουν, χωρίς όμως να έχουν δώσει παρά ελάχιστα δείγματα του τρόπου που θα γίνει αυτό.

Σήμερα η ΝΔ είναι ένα κόμμα εγκλωβισμένο σε στενά κομματικά όργανα, χωρίς συμμετοχή σε αυτά ούτε της νεολαίας, αλλά ούτε και των τοπικών κοινωνιών.

Σήμερα η ΝΔ είναι ένα κόμμα, που φιλοξενεί στο εσωτερικό της τέσσερις διαφορετικές «τάσεις», δηλαδή «Καραμανλικούς», «Σαμαρικούς», Λαϊκή Δεξιά και Φιλελεύθερους, που όλες επιθυμούν το δικό τους «πολιτικό προφίλ» να είναι και το προφίλ του κόμματος.

Σήμερα η ΝΔ είναι ένα κόμμα χωρίς σαφές και ξεκάθαρο ιδιεολογικοπολιτικό στίγμα και με ένα δίλημμα να πλανάται μόνιμα πάνω από τα στελέχη της. Πορεία προς τα δεξιά ή πορεία προς το κέντρο;

Με αυτά ως δεδομένα γίνεται ευκολότερα κατανοητό πώς θα πρέπει να είναι η ΝΔ την επομένη των εκλογών. Και ποιός βέβαια θα έχει την ευθύνη για τη «νέα ΝΔ», αν όχι ο εκλεγμένος από την βάση πρόεδρός της; Αύριο λοιπόν ο νέος πρόεδρος και η ηγετική ομάδα της ΝΔ πρέπει να αποφασίσει αν θα ηγείται ενός κατακερματισμένου κόμματος ή θα είναι ο πρόεδρος, που θα «συνθέσει» όλες τις απόψεις κάτω από την ομπρέλα ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κόμματος. Γιατί αυτό ζητά η βάση της κεντροδεξιάς παράταξης ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κόμμα.

Την επομένη των εκλογών η ΝΔ οφείλει να είναι ένα κόμμα απαλλαγμένο από «κομματικούς στρατούς». Προσέξτε είναι διαφορετικός ο κομματικός μηχανισμός από τον «κομματικό στρατό». Κομματικός μηχανισμός και ένα λειτουργικό σύστημα κομματικών δομών, που θα έχει ερείσματα σε όλες τις κοινωνικές ομάδες και στον οποίον θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι όλων των κοινωνικών ομάδων, είναι το ζητούμενο. Αυτό που δεν είναι ζητούμενο είναι οι «κομματικές φατρίες», που επιλεκτικά προωθούν-αναξιοκρατικά ως επί το πλείστον-στελέχη και βουλευτές ακόμη και σε υπουργικούς θώκους.

Αύριο η ΝΔ οφείλει να έχει ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα. Στίγμα που θα στηρίζει σθεναρά στην Βουλή και την κοινωνία. Ξεκάθαρη αντιπολιτευτική στάση, που θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα της καθημερινότητας και όχι τα στενά κομματικά συμφέροντα.

Αύριο η ΝΔ οφείλει να καταθέσει στον ελληνικό λαό «κυβερνητική πρόταση» και όχι μόνο αντιρρήσεις σε αυτά, που νομοθετεί η κυβέρνηση. Πρόταση ολοκληρωμένη, η οποία θα ξεκινά από την οικονομία και θα καταλήγει στην εξωτερική πολιτική. Αύριο η ΝΔ οφείλει να εμπνεύσει τους πολίτες και να δώσει πραγματικό όραμα.

Αυτό οφείλουν να καταλάβουν όσοι διεκδικούν την ψήφο της βάσης του κόμματος, αυτό, όμως, οφείλουν να καταλάβουν και οι ψηφοφόροι, οι οποίοι θα είναι απολύτως υπεύθυνοι για τον νέο «καπετάνιο», που θα αναλάβει τα ηνία της κεντροδεξιάς παράταξης.

Ντιμπέιτ γιοκ στη ΝΔ

Την ίδια στιγμή, εξάλλου, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης επέβαλε τελικά τους όρους του στην προεκλογική εκστρατεία στη ΝΔ. Ο πρόεδρος του κόμματος και παράλληλα υποψήφιος για την προεδρία, όπως είχε διαφανεί από την αρχή, απάντησε αρνητικά στην πρόταση για τη διενέργεια τηλεοπτικού διαλόγου, που θα έφερνε αντίπαλους τους τέσσερις, που διεκδικούν την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Μεϊμαράκης από την αρχή είχε ξεκαθαρίσει πως «δεν θα ήταν σωστό για το κόμμα να εμφανιστούν ως αντίπαλοι οι διεκδικητές της ηγεσίας». Στην πορεία είχε προκύψει «χαραμάδα» και από στελέχη, που βρίσκονται κοντά στον κ. Μεϊμαράκη, πως ίσως να γίνονταν τελικά έστω μια τηλεμαχία. Τελικά, ο κύριος Μεϊμαράκης είπε ένα ξεκάθαρο «όχι» σε αυτή τη διαδικασία.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΝΔ δεν λέει όχι μόνο στο ντιμπέιτ, αλλά φαίνεται πως δε θα δώσει και καμία συνέντευξη στην πορεία προς τις εκλογές της 22ας Νοεμβρίου. Οι προτάσεις για συνεντεύξεις πέφτουν… βροχή, όμως ο πρόεδρος της ΝΔ δεν θα δώσει συνεντεύξεις. Ο κ. Τζιτζικώστας από την άλλη πλευρά, τις τελευταίες ημέρες εμφανίζεται συνεχώς στα μέσα ενημέρωσης, προκειμένου να μιλήσει για την υποψηφιότητα του και να ενδυναμώσει το ηγετικό του προφίλ. Ο ίδιος για το θέμα του ντιμπέιτ πολύ εύστοχα από την αρχή είχε ξεκαθαρίσει πως είναι υπέρ, στην περίπτωση που θα έλεγαν όλοι ναι. Το θέμα του τηλεοπτικού διαλόγου έχουν βάλει μπροστά στη συζήτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Άδωνις Γεωργιάδης, που όμως… έπεσαν σε τοίχο.

Την ίδια ώρα στη ΝΔ κυριαρχεί προβληματισμός και μάλιστα έντονος για το χαμηλό ενδιαφέρον των πολιτών αναφορικά με τις εκλογές στη ΝΔ. Ο κ. Μητσοτάκης έβαλε πήχη για τη συμμετοχή τις 300.000 ψηφοφόρους, που με τα σημερινά δεδομένα μοιάζει απίθανο να προσέλθουν στις κάλπες. Η επόμενη μέρα των εκλογών δε φαίνεται πως θα είναι ήρεμη, καθώς στο κόμμα παρουσιάζονται και τάσεις φυγής.

Την κατάσταση παρακολουθούν από απόσταση ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς και αν χρειαστεί ίσως κάνουν παρεμβάσεις, αν και οι δύο έχουν καθημερινές συναντήσεις με στελέχη του κομματικού μηχανισμού, που ανησυχούν για το μέλλον της Νέας Δημοκρατίας, την ώρα που υπάρχουν σενάρια για τη δημιουργία νέου κομματικού σχηματισμού.

Όσο πλησιάζει η ημερομηνία των εκλογών θα υπάρξει και μεγαλύτερη κινητοποίηση των στελεχών για την προσέλκυση των ψηφοφόρων στις εκλογές. Οι ψύχραιμοι πάντως στη Συγγρού παρατηρούν πως οι πολίτες έχουν άλλα θέματα πρώτα στην ατζέντα τους, με βασικά αυτά της καθημερινότητας και της αντιμετώπισης της «φοροκαταιγίδας», που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται η ΝΔ να αυξήσει τους τόνους της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση, ειδικά σε ό, τι έχει να κάνει με τους φόρους και τη διαπραγμάτευση, που έχει «κολλήσει» και προκαλεί προβλήματα στην αγορά. Όλη αυτή η κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται η δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι όχι μόνο στην κυβέρνηση, αλλά και στο πολιτικό σύστημα γενικότερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα