Η οικονομική κρίση… συρρικνώνει την ΕΛ.ΑΣ.!

Η οικονομική κρίση… συρρικνώνει την ΕΛ.ΑΣ., η οποία δεν αντέχει άλλο τα υψηλά ενοίκια! Στοχεύοντας σε οικονομία πόρων, ξενοικιάζει δεκάδες κτίρια, στα οποία στεγάζονταν έως σήμερα Αστυνομικά Τμήματα και Σταθμοί! Η ανακοίνωση της -προαναγγελθείσης εδώ και καιρό- μείωσης των Αστυνομικών Τμημάτων διά της συγχωνεύσεως όμορων περιοχών είναι πλέον ζήτημα ημερών.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Οι εμπνευστές του σχεδίου του νέου «Καλλικράτη» στην αστυνόμευση αισιοδοξούν ότι η εξοικονόμηση σε ευρώ θα φθάσει και το ένα εκατομμύριο, ενώ σε δυναμικό περί τους 1.000 αστυνομικούς!Ήδη, λένε

οι αρμόδιοι, από περικοπέςμισθωμάτων κτιρίων, όπου στεγάζονταν διάφορες παρεμφερείς αστυνομικές υπηρεσίες, εξοικονομήθηκαν 400.000 ευρώ, που πληρώνονταν ως ετήσια ενοίκια.Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το «τσεκούρι» στις αστυνομικές υπηρεσίες αναμένεται σε κάποιες περιοχές να ξεπεράσει το 50%, στοόνομα της εξοικονόμησης χρημάτων από τα μισθώματα των κτιρίων και αστυνομικού προσωπικού, το οποίο σχεδιάζεται να διατεθεί σε αποδυναμωμένα αστυνομικά τμήματα και τμήματα ασφαλείας.Η εξοικονόμηση επιτυγχάνεται από τη μείωση των εξωτερικών φρουρών, των σκοπών κρατητηρίων, της γραμματειακής υποστήριξης κ.λπ.

Το μεγάλο «στοίχημα» των επιτελών της Αστυνομίας

Το«στοίχημα» για την υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης είναι η διαμόρφωση ακλόνητων επιχειρημάτων για την επιτακτική ανάγκη αυτών των καταργήσεων και συμπτύξεων αστυνομικών υπηρεσιών, τα οποία θα χρειαστεί να… πείσουν τοπικούς φορείς και κατοίκους περιοχών, για την καλύτερη αστυνόμευση και αποτελεσματικότερη ανταπόκριση στις ανάγκες τους.Οι σχετικές εισηγήσεις των αστυνομικών διευθυντών, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, είναι πλήρεις και θα παρουσιαστούν αναλυτικά σε ηλεκτρονική μορφή και με λεπτομερή στοιχεία, που θα περιλαμβάνουν τα πληθυσμιακά κριτήρια περιοχών και στατιστικά στοιχεία εγκληματικότητας σε αυτές.Οι προτάσεις αναδιάρθρωσης για τα Αστυνομικά Τμήματα, τα Τμήματα Ασφαλείας και τους Αστυνομικούς Σταθμούς της Αττικής αναμένεται να κατατεθούν στις 20 Οκτωβρίου από τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Αττικής.

Κλείνουν περίπου 50 από τα 110 Αστυνομικά Τμήματα της Αττική

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα 110 Αστυνομικά Τμήματα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, περίπου 50 θα κλείσουν και θα συμπτυχθούν με άλλα όμορων δήμων, που βρίσκονται σε κοντινές χιλιομετρικές αποστάσεις. Από τα 94 Τμήματα Ασφαλείας θα μείνουν τα 65, ενώ ολοκληρωτικό φαίνεται να είναι το «μαχαίρι»στους 18 Αστυνομικούς Σταθμούς, που βρίσκονται στα όρια ευθύνης της ΓΑΔΑ.Στόχος της αναδιάρθρωσης είναι το αριθμητικό σύνολο των αστυνομικών υπηρεσιών να βρίσκεται κοντά σε αυτό των 66 δήμων της Αττικής. «Δεν είναι δυνατόν σε περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής να υπάρχουν 20 δήμοι και να έχουμε 3 αστυνομικούς σταθμούςκαι 32 αστυνομικά τμήματα, πολλά από τα οποία υπολειτουργούν, με ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα», υποστηρίζουν κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, επιχειρώντας να αιτιολογήσουν το…ψαλίδι του «Καλλικράτη» και να προλάβουν αντιδράσεις…

15 από 22 τα τμήματα στην Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών, 19 από 25 στον Πειραιά

Ενδεικτικά, στην Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών τα τμήματα από 22 γίνονται 15. Ενσωματώνονται τα Α.Τ. Καισαριανής και Ζωγράφου, Δάφνης και Αγίου Δημητρίου, ενώ διατηρούνται αυτά τωνΚαλλιθέας, Παλαιού Φαλήρου, Νέας Σμύρνης και Γαλατσίου.Στην Αστυνομική Διεύθυνση Πειραιά τα τμήματα από 25 γίνονται 19, δηλαδή συνενώνονται αυτά της Καλλίπολης και Δημοτικού Θεάτρου, Δραπετσώνας και Κερατσινίου, Μοσχάτου και Ταύρου, ενώ γίνονται Α.Τ. Τροιζηνίας οι αστυνομικές υπηρεσίες σε Μέθανα, Γαλατά και Δρυόπη.

Οι αλλαγές στην υπόλοιπη Αττική

Στην βορειοανατολική Αττική τα τμήματα από 39 γίνονται 19. Συνενώνονται σε ένα αυτά τωνΑγ. Στεφάνου-Καπανδριτίου-Φρουράς Τατοΐου, Αμαρουσίου-ΟΑΚΑ, Αρτέμιδας-Σπάτων, Βριλησσίων-Μελισσίων-Πεντέλης, Νέου Ηρακλείου-Πεύκης, Κηφισιάς- Νέας Ερυθραίας-Εκάλης-σταθμού Νέας Κηφισιάς, Νέας Μάκρης-Μαραθώνα, Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας, τα δύο τμήματα της Νέας Ιωνίας σε ένα, Γέρακα-Παλλήνης, Παιανίας-Γλυκών Νερών, Χολαργού-Παπάγου, Ψυχικού-Φιλοθέης-Νέου Ψυχικού και Ωρωπού-Κάλαμου-Αυλώνα.Στη νοτιοανατολική Αττική από 15 τα τμήματα γίνονται 10.Συγκεκριμένα, συγχωνεύονται το πρώτο και το δεύτερο Γλυφάδας, καθώς και τα τμήματα Αργυρούπολης-Ελληνικού, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Αναβύσσου-Καλυβίων και Κερατέας-Λαυρίου, ενώ καταργούνται οι σταθμοί σε Πόρτο Ράφτη, Σούνιο και Σαρωνίδα. Στη δυτική Αττική, τέλος, τα τμήματα τάξης και ασφάλειας από 22 γίνονται 16, καθώς συγχωνεύονται τα δύο τμήματα του Αιγάλεω, αλλά και τα τμήματα Λιοσίων-Ζεφυρίου, Αγίων Αναργύρων-Καματερού, πρώτο Αχαρνών-Θρακομακεδόνων και Μεγάρων-Κινέττας-Νέας Περάμου.

Keywords
Τυχαία Θέματα