Η πορεία της Ισιδώρας Ντάνκαν της ιέρειας του σύγχρονου χορού στο θέατρο «Αργώ»

Την Ισιδώρα Ντάνκαν, αυτό το πρόσωπο-θρύλο που έχει ονομαστεί η ιέρεια του μοντέρνου χορού, ενσαρκώσει από τις 11 Νοεμβρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο θέατρο «Αργώ» η Ιωάννα Δελάκου με τη συνοδεία του μουσικοσυνθέτη Γιούρι Στούπελ στο πιάνο. Το θεατρικό έργο που έγραψε και σκηνοθετεί ο Θανάσης Θεολόγης με τίτλο «Η ζωή μου- Ισιδώρα Ντάνκαν» γίνεται η αφορμή για να παρακολουθήσουμε την πορεία της από τα παιδικά της χρόνια στην Αμερική, έως την περιοδεία

της στην Ευρώπη και την Ελλάδα, μέχρι την αναχώρησή της για τη Ρωσία. Επίσης, στην παράσταση καταγράφονται οι πιο σημαντικοί έρωτες, οι τραγωδίες, αλλά και οι τεράστιες επιτυχίες της ζωής της.

Παρά τις τραγωδίες που έπληξαν την ζωή της, η Ντάνκαν στάθηκε στα πόδια της, αφού γι’ αυτήν η τέχνη ήταν ακόμη και πάνω από τη ζωή. Όπως έλεγε ο Μπουρντέλ “…η Ισιδώρα είναι ένα κομμάτι μάρμαρο που πάλλεται από αιωνιότητα. Πάλλεται μεταξύ της τέχνης και του έρωτα.”

Έρωτας, Τέχνη, Ζωή

Ένα τρίπτυχο που απασχόλησε, απασχολεί και θα απασχολεί αιώνια την παγκόσμια λογοτεχνία και το θέατρο…

Τέχνη, Ζωή, Έρωτας

Δύσκολος συνδυασμός… Πώς να τα συμβιβάσει κανείς;

Ζωή, Έρωτας, Τέχνη

Πώς να τα διαχωρίσει κανείς; Αφού η Τέχνη είναι Έρωτας. Κι ο Έρωτας θαυμαστής της Τέχνης. Αφού η Ζωή είναι Τέχνη. Και η Τέχνη εμπνέεται από τη Ζωή.

Ισιδώρα Ντάνκαν…

Η ζωή την τιμώρησε. Ο έρωτας την απογοήτευσε. Ο θάνατος την διεκδίκησε… αλλά η τέχνη την δικαίωσε.

Η Ισιδώρα Ντάνκαν (Isadora Duncan), γεννήθηκε στις 27 Μαΐου 1877 και πέθανε στις 14 Σεπτεμβρίου 1927 και υπήρξε χορεύτρια και θεωρείται από πολλούς σαν η μητέρα του σύγχρονου χορού. Υπήρξε γνωστή και σαν "ξυπόλητη χορεύτρια".

Η χορογραφία της είναι εμπνευσμένη από την αρχαία ελληνική χορογραφία.

Η Ισιδώρα, μετά τα 22, έζησε κυρίως στην Ευρώπη.Το 1903 έχτισε στο Βύρωνα μία κατοικία, με σχέδια του αδελφού της Ραϋμόνδου, βασισμένη σε αρχαιοελληνικά πρότυπα.

Απέκτησε μία κόρη με τον Γκόρντον Γκρεγκ και έναν γιό με τον Πάρις Σίνγκερ (έναν από τους απογόνους του Ισαάκ Σίνγκερ). Τα δύο παιδιά πέθαναν νωρίς με τραγικό τρόπο. Καθώς γυρνούσαν με την νταντά τους ο οδηγός αναγκάστηκε να σταματήσει για να αποφύγει ένα τρακάρισμα. Όταν βγήκε για να βάλει μπροστά με τη μανιβέλα ξέχασε να βάλει χειρόφρενο και το αμάξι κινήθηκε και έπεσε στο Σηκουάνα.

Μετά το δυστύχημα πήγε στην Κέρκυρα όπου έζησε αρκετούς μήνες με την Ιταλίδα ομοφυλόφιλη ηθοποιό Ελεονώρα Ντούζε.

Το 1922 παντρεύτηκε τον Σεργκέι Γιεσένιν, έναν πολύ μικρότερό της Ρώσο ποιητή.

Την πολυτάραχη, παραβατική και τραγική ζωή της ακολούθησε ένας τραγικός θάνατος. Το μακρύ φουλάρι που φορούσε πιάστηκε στον πίσω τροχό του ανοιχτού αυτοκινήτου της, με τον στραγγαλισμό να είναι αναπόφευκτος. Αμέσως μετά τον χαμό της κυκλοφόρησε μάλιστα η αυτοβιογραφία της, με τίτλο «My Life».

Κάθε Δευτέρα & Τρίτη στις 21.30 στο θέατρο “Αργώ”- Κεντρική Σκηνή

(Ελευσινίων 15, Μεταξουργείο, τηλ.210 5201684-5).

Keywords
Τυχαία Θέματα