Η «πράσινη» φιλοσοφία στο χέρι μας
από τη Σέβη Σαλαγιάννη
Τεχνολογία και οικολογία... Δύο τομείς φαινομενικά παράταιροι χωρίς σημείο αναφοράς και κοινή γραμμή πλεύσης. Ή μήπως όχι; Οι τελευταίες κινήσεις τεχνολογικών κολοσσών γίνονται στο πλαίσιο μιας «πράσινης» προσέγγισης, όπου η οικολογία έχει όλο και περισσότερο τον κύριο λόγο. Ειδικά στην περίπτωση των smartphones, η eco-friendly πολιτική είναι διαδεδομένη με δύο τρόπους.
Ο πρώτος σχετίζεται με τα σχετικά applications, τα οποία διαρκώς και αυξάνονται σε Google
Θα αναρωτηθεί κανείς πώς είναι δυνατόν με το smartphone ανά χείρας να σώσει τον πλανήτη. Και όμως, μια μικρή κίνηση, όπως το πάτημα ενός κουμπιού, βάζει το δικό του λιθαράκι στην προσπάθεια.
Ανακυκλώσιμα κινητά στα... ράφια
Γνωρίζατε ότι σχεδόν όλη η πρώτη ύλη των κινητών τηλεφώνων είναι ανακυκλώσιμη; Μέταλλο, πλαστικό, γυαλί είναι υλικά που καταλήγουν καθημερινά στους ειδικούς κάδους για ανακύκλωση και από αυτά φτιάχνονται και τα κινητά. Ωστόσο, περίπου το 44% των παλιών και μη χρησιμοποιούμενων πλέον συσκευών είναι καταχωνιασμένα σε κάποιο συρτάρι, αντί να δουν τον δρόμο τους προς την ανακύκλωση. Τα καταστήματα κινητής τεχνολογίας έχουν ειδικά stands για τον σκοπό αυτό, ενώ κατά καιρούς προωθούν προγράμματα ανακύκλωσης των παλαιών συσκευών μέσω προσφορών. Εναλλακτικά η συσκευή μπορεί να δωριστεί ή να ανταλλαχθεί.
Φόρτιση, φωτισμός και απενεργοποίηση
Ακόμη και η φόρτιση όμως μπορεί να αποκτήσει «πράσινη» αισθητική, αρκεί να ακολουθήσουμε απλά βήματα. Για παράδειγμα, από συνήθεια οι περισσότεροι δεν βγάζουμε το κινητό από την πρίζα, όταν η φόρτιση τελειώσει. Έτσι όμως, ο φορτιστής συνεχίζει να αντλεί ηλεκτρική ενέργεια χωρίς να συντρέχει κάποιος λόγος.
Η μπαταρία του κινητού σας τηλεφώνου είναι μισοπεσμένη; Τότε μακριά από τον φορτιστή! Οι περισσότεροι φορτίζουμε τα κινητά τηλέφωνα κάθε βράδυ, ακόμη και αν η μπαταρία δεν έχει εξαντληθεί. Η κίνηση αυτή δεν είναι «πράσινη», καθώς για την εξοικονόμηση ενέργειας, θα πρέπει να μη φορτίζουμε το τηλέφωνό μας, μέχρις ότου η μπαταρία χρειαστεί πραγματικά τη «βοήθειά» του. Οι πιο... ψαγμένοι της οικολογίας μπορούν να αποφύγουν τη χρήση ηλεκτρικής πρίζας στη φόρτιση και να καταφύγουν στην αγορά ενός ηλιακού φορτιστή.
Αναφορικά με τον φωτισμό, η «κίνηση ματ» είναι η όσο το δυνατόν περισσότερη ελαχιστοποίησή του. Εάν ο φωτισμός είναι αναμμένος για περισσότερο χρόνο από όσο χρειαζόμαστε, τότε πρόκειται για σπατάλη ενέργειας. Επιπλέον, ο φωτισμός δίχως λόγο «ροκανίζει» την ισχύ της μπαταρίας. Συνετό θα ήταν, τέλος, το κινητό να παραμένει απενεργοποιημένο, όταν δεν χρησιμοποιείται. Στον κινηματογράφο, στο αεροπλάνο και στον ύπνο για παράδειγμα το πάτημα του κουμπιού «Off» επιβάλλεται. Προσοχή: Η δόνηση ή η αθόρυβη λειτουργία δεν είναι απενεργοποίηση, καθώς η ενέργεια συνεχίζει να σπαταλάται.
Ακουμπήστε και... φορτίστε!
Θα μπορούσε εύλογα να πει κανείς ότι πρόκειται για εικόνα επιστημονικής φαντασίας, αλλά στο μέλλον η φόρτιση του κινητού θα γίνεται απλώς με το άγγιγμά του! Ερευνητές του τεχνολογικού ινστιτούτου της Τζώρτζια των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν ενεργειακά αποδοτικό τρόπο φόρτισης με το ακούμπημα του smartphone με το δάχτυλο ή απλά πληκτρολογώντας. Ο ερευνητής Zhong Lin Wang και η επιστημονική ομάδα του βασίστηκαν στην ιδιότητα δύο ανόμοιων υλικών να ανταλλάζουν ηλεκτρόνια, είτε κατά την επαφή τους, είτε κατά τη μεταξύ τους τριβή, και έφεραν δημιούργησαν μια «πράσινη» προοπτική στην τεχνολογία.
Αυτό που κατάφερε ο επικεφαλής της έρευνας και η ομάδα του είναι να δημιουργήσουν μια συσκευή παραγωγής ενέργειας, στην οποία έδωσαν το όνομα «τριβοηλεκτρική νανογεννήτρια», η οποία είναι σε θέση να παράγει αρκετή ενέργεια για να φωτίσουν 1000 λάμπες LED με ένα απλό πάτημα με το δάχτυλο! Συγκεκριμένα, πρόκειται για μια νανογεννήτρια με εύρος δυνατοτήτων χρήσεως, ενώ έχει ήδη ενσωματωθεί σε υλικά όπως χαρτί, μέταλλο, πλαστικό και ύφασμα.
Και επειδή η θεωρία θα πρέπει να εφαρμόζεται, η «τριβοηλεκτρική νανογεννήτρια» έχει ήδη χρησιμοποιηθεί από την επιστημονική ομάδα. Ειδικότερα, η ομάδα έχει πειραματιστεί με πάτους παπουτσιών, σφυρίχτρες, πατάκια και σακίδια, τα οποία μπορούν να αξιοποιήσουν την ενέργεια που δημιουργείται από την τριβή από τα γύρω κύματα. Εκτός από τα κύματα, ο επικεφαλής της έρευνας πιστεύει ότι η εν λόγω τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να συγκεντρώσει ενέργεια από τη βροχή και τον άνεμο, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο σημαντικά στην αειφόρο παραγωγή ενέργειας σε όλο τον κόσμο.
Περισσότερα στο greenweek.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Συγκλονιστικό! Αυτοκτόνησαν μαζί μετά από 42 χρόνια γάμου γιατί... [video]
- Εισαγγελική παρέμβαση για ελέγχους σε λούνα παρκ και παιδότοπους
- Απόφαση "βόμβα" για τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ
- 300 οι τυχεροί του ΠΑΟΚ
- Τι αλλάζει στα τιμολόγια της ΔΕΗ
- «Αδερφέ, μην πας σε σχολικές εκδρομές αν θέλεις να ζήσεις!» - Νέα στοιχεία από τις τελευταίες στιγμές των παιδιών που πνίγηκαν στη Νότια Κορέα (VIDEO)
- Ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί: Η παράλογη μορφή της Λογικής… του Αργύρη Ψαλίδα
- Σοκαριστική παράσταση! Θεατές λιποθύμησαν και δεκάδες βγήκαν έξω
- Μαρούσι: Τον έσφαξε για 23 ευρώ
- Ούτε ίχνος του μοιραίου Boeing-Το Σαββατοκύριακο οι κηδείες των επιβατών
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Attiki Press
- To Σάββατο ο δήμος Παλλήνης καλεί σε εθελοντική αιμοδοσία
- Φευγάτος ο Σαλπιγγίδης
- Τρία Σάββατα με τον Παντελή Θαλασσινό
- Ελεύθεροι οι κατηγορούμενοι για το λούνα-παρκ
- «(Ανα)φλέγεται» η ανατολική Ουκρανία (vid+pic)
- Η Ευρώπη και οι αξίες της (άποψη)
- Για επικοινωνιακά τρικ κατηγορεί η ΝΔ τον ΣΥΡΙΖΑ
- Η «πράσινη» φιλοσοφία στο χέρι μας
- Κρίση &εκπαίδευση… (άποψη)
- Τελευταία Νέα Attiki Press
- Η «πράσινη» φιλοσοφία στο χέρι μας
- Κρίση &εκπαίδευση… (άποψη)
- Ελεύθεροι οι κατηγορούμενοι για το λούνα-παρκ
- Η Ευρώπη και οι αξίες της (άποψη)
- Τρία Σάββατα με τον Παντελή Θαλασσινό
- To Σάββατο ο δήμος Παλλήνης καλεί σε εθελοντική αιμοδοσία
- «(Ανα)φλέγεται» η ανατολική Ουκρανία (vid+pic)
- Φευγάτος ο Σαλπιγγίδης
- Για επικοινωνιακά τρικ κατηγορεί η ΝΔ τον ΣΥΡΙΖΑ
- Ποιοι παραιτούνται λόγω ευροεκλογών
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Βεβαιότητα ότι το μπόινγκ της Malaysia έπεσε στον νότιο Ινδικό Ωκεανό
- Η αμερικανική Pfizer δεν εξαγοράζει τη βρετανική AstraZeneca
- H παιδική φτώχεια καλπάζει στην Ελλάδα
- OTE: Στις 8 Μαΐου τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου
- ΓΣΕΒΕΕ: Επικίνδυνα παραθυράκια στο νομοσχέδιο για τις επιχειρήσεις
- Δίδαξε... τένις η Βούλα Πατουλίδου
- Ευρωεκλογές: 46 κόμματα κατέθεσαν αίτηση
- Σε απολογία κλήθηκε ο Ατρόμητος
- Ποια είναι τα 46 κόμματα που έκαναν αίτηση στον Άρειο Πάγο για συμμετοχή στις Ευρωεκλογές
- Με άνοδο 0,65% έκλεισε το Χρηματιστήριο