Η σκοτεινή πλευρά του ίντερνετ

από την Ηρώ Μητρούτσικου

O Gustavo Ott, καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου San Martin στο Καράκας, έχει τιμηθεί με πολλά διεθνή βραβεία δραματουργίας. Το έργο του «Η τρυφερή σου μολότοφ» παιζόταν στη χώρα μας για δύο χρόνια, (πέρυσι και πρόπερσι) σε σκηνοθεσία Δημ. Πλειώνη.

Chat

Φέτος, ένα άλλος σκηνοθέτης αποφάσισε να ανεβάσει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα άλλο έργο του Οτ, το οποίο μιλάει για τον τεράστια και επικίνδυνη οικογένεια του ίντερνετ και πιο συγκεκριμένα του τσατ!

Ο

Χρήστος Στρέπκος είναι συγγραφέας, ηθοποιός και σκηνοθέτης. Όπως και «Ο Παρδαλός Παπαγάλλος» που έγραψε και σκηνοθέτησε ο ίδιος, πρόπερσι και είχε πολιτικό περιεχόμενο, έτσι και το έργο του Γκουστάβο Οτ μιλά για την σκοτεινή πλευρά του ίντερνετ.

Πέντε ιστορίες εικονικής πραγματικότητας και αληθινής ζωής αποτελούν το θεατρικό έργο με τον τίτλο «Chat». O Παράδεισος και η Κόλαση απέχουν μόνο δυο κλικ για τον απλό, αδύναμο θνητό. Πόσες κινήσεις χρειάζονται για να κάνεις φίλους; Να κάνεις σεξ; Να υιοθετήσεις παιδί; Να αγοράσεις όπλα; Να ανατινάξεις μια πόλη; Να μεταναστεύσεις; Δύο κλικ και μπαίνεις στο «CHAT», όπου ένας νέος κόσμος σε περιμένει. Δυο κλικ απέχει ο παράδεισος ή μήπως η κόλαση; Τέσσερις ηθοποιοί της ομάδας «Μηχανή Τέχνης», ερμηνεύουν πολλούς ρόλους σε διαφορετικές ιστορίες διαδικτυακών συζητήσεων και πραγματικών συναντήσεων! Τέσσερις ηθοποιοί αναμετρώνται με την εικονική και την πραγματική ζωή, με μοναδικό τους όπλο το pc.

Το διαδίκτυο είναι ό,τι πιο δημοκρατικό έχει επιδείξει μέχρι στιγμής ο σύγχρονος πολιτισμός. Καθένας πια μπορεί να μιλήσει με οποιονδήποτε και να διατυπώσει την γνώμη του. Όμως, μέσα στην τεράστια οικογένεια του ίντερνετ, σαφώς δεν έχουν όλοι αγνές προθέσεις... Και δεν κινδυνεύουν μόνο παιδιά (ένας από τους ρόλους που ερμηνεύουν οι ηθοποιοί είναι ενός εφήβου που αγοράζει όπλα και εισβάλλει με αυτά στο σχολείο του!). Οι ρόλοι εναλλάσσονται, αγοραπωλησίες μέσω ίντερνετ, εξαπατήσεις με σκοπό όχι μόνο το κέρδος, απελπισμένα ζευγάρια που ψάχνουν να αγοράσουν ένα μωρό, νέοι που θέλουν να ξεφύγουν από το απολυταρχικό καθεστώς της χώρας τους, ακόμα και κάποια που θέλει να γίνει οροθετική!

Η παράσταση έκανε πανελλήνια πρεμιέρα σε έναν υπέροχο χώρο στην Πάτρα, ένα παλιό λιθογραφείο, ενώ στην Αθήνα παίζεται κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στην σκηνή του θεάτρου Vault. Έμεινα έκπληκτη από το πόσο άρτια κατάφερε να μεταφερθεί μια παράσταση που έχει φτιαχτεί για εντελώς διαφορετικό χώρο, αλλά κυρίως από την υποκριτική των ηθοποιών. Δύο γυναίκες και δύο άντρες, διαφορετικών ηλικιών, αλλάζουν συνεχώς ρόλους και κουστούμια, μετατρέπουν τον σκηνικό χώρο και, χωρίς ίχνος διδακτισμού, παρουσιάζουν ιστορίες που έχουν συμβεί ή θα μπορούσαν να είχαν συμβεί, οι οποίες ξεκίνησαν από απλές (ή όχι και τόσο απλές και αθώες) συζητήσεις στο τσατ! Μια πραγματικότητα στηριγμένη στην ψευδή πραγματικότητα του διαδικτύου. Η μοναξιά του κάθε ανθρώπου που προσπαθεί να βρει διέξοδο στις συνομιλίες με αγνώστους ακόμα κι από άλλες χώρες ή θρησκείες! Άνθρωποι χαμένοι ή άνθρωποι που αγωνιούν να καταφέρουν ή να πετύχουν κάτι, ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια μας. Μια πεντακάθαρη παράσταση, με ελάχιστα σκηνικά, έντονη σωματικότητα και εκπληκτική υποκριτική που σίγουρα δεν μπορώ παρά να την χρεώσω στον μαθητή του Λιβαθινού και του Βασίλιεφ: Χρ. Στρέπκο! Πρωταγωνιστούν: Κατ. Κολλυροπούλλου, Ελ. Καλαντζοπούλου, Γ. Τσάκωνας, Ν. Λυμπεράτος. Βίντεο: http://www.youtube.com/watch?v=L9-tepjPCxE

Vault, Τετάρτες και Πέμπτες στις 9, Μελενίκου 26, Γκάζι, Βοτανικός, (8' από metro Κεραμεικός).

Καμίλ Κλοντέλ: mudness

Άλλη μια παράσταση που παίζεται κι αυτή μόνο Τετάρτη και Πέμπτη! Πρόκειται για έναν φανταστικό διάλογο ανάμεσα στην γλύπτρια Camille Claudel και την ψυχίατρο Constance Pascal. Μια συνάντηση που δεν έγινε ποτέ. Η ιστορία δύο γυναικών που διεκδίκησαν το δικαίωμα να ζήσουν ελεύθερες, να υπερασπιστούν τα πιστεύω τους, να σπουδάσουν και να εργαστούν και, τελικά, να πληρώσουν ακριβά το τίμημα της διαφορετικότητάς τους. Η πρώτη τιμωρήθηκε από την οικογένειά της με τον πρωτοφανή εγκλεισμό της για τριάντα περίπου χρόνια στο ψυχιατρικό άσυλο και η δεύτερη έζησε μια διπλή ζωή βυθισμένη στο φόβο, τα ψέματα και την αγωνία. Ένα έργο που θίγει θέματα του ρόλου της γυναίκας στις ανδροκρατούμενες κοινωνίες αλλά, όπως συχνά συμβαίνει με τέτοια έργα ή με βιογραφίες, στερείται θεατρικότητας. Το μόνο που θα έσωζε ένα τέτοιο κείμενο θα ήταν μια ευφυής σκηνοθεσία. Αυτό δύσκολα μπορεί να συμβεί όταν συγγραφέας και σκηνοθέτης είναι το ίδιο πρόσωπο (Γιάννης Λασπιάς). Είναι κρίμα γιατί είναι μια αξιοπρεπής παράσταση, όμορφη, χωρίς λάθη, με πολύ καλή υποκριτική (Δάφνη Μανούσου ως Καμίλ Κλοντέλ και Στέλλα Μπούρου ως Κονστάνς Πασκάλ), η οποία όμως, καταντάει βαρετή και κουραστική, παρόλες τις καλές της προθέσεις! Αγγέλων Βήμα, Σατωβριάνδου 36, Ομόνοια.

Προτεινόμενες παραστάσεις που έχουμε δει:

Γιοί και Κόρες, Αστερισμοί Θέατρο Ν. Κόσμου

Ήταν κάποτε, Αλεπούδες, Μελίνα Επί Κολωνώ

10cm up, Olvio

Interview, Ανάδυσις

ElizaDeth Vault

Ευριδίκη, Πορεία

Ελάτε σ΄εμάς για καφέ, Φούρνος

Mistero Buffo, Θησείον

Μπαρ σε καλό μας, Τα ραδίκια ανάποδα, ΕliArt

Χαλασοχώρηδες, Altera Pars

Πατριδογνωσία ή τίποτα πια δεν είναι για συγγνώμη, Χυτήριο

Ανάκριση, Τζ. Καρέζη

Ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα, Εν Αθήναις

Blackout , καφενείο Χαλαρά

Η νοσταλγία ενός Ρεμπέτη, Σπίτι του Ηθοποιού

Ρωμαίος και Ιουλιέτα, 104

Η ρομαντική μου ιστορία, Δημ. Θέατρο Πειραιά

Με ελεύθερη είσοδο:

Interview, Ανάδυσις

Αιώνιος Προμηθέας, studio Οδού Πλαταιών

Αθοπετού, Τρίκυκλο

Το μπουλούκι, Δήλος

Πέρσες, Δυναμό

Το πράσινο λεμόνι Λουκούμι bar

Keywords
Τυχαία Θέματα