Ή θα αλλάξει το χρεοκοπημένο κράτος ή θα γίνουμε... Αλβανία του Χότζα

Ζούμε σ’ ένα χρεοκοπημένο κράτος, με χρεοκοπημένη οικονομία, με χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα, με χρεοκοπημένη Δικαιοσύνη, με χρεοκοπημένη δημόσια διοίκηση που ταλαιπωρεί τους πολίτες και με χρεοκοπημένο φορολογικό σύστημα, που “τα παίρνει” μόνο από τους μισούς Έλληνες. Όσο όμως περνά ο καιρός, τόσο περισσότερο οι Έλληνες αντιλαμβάνονται αυτές τις αλήθειες και συμφωνούν με τις ριζικές αλλαγές που έχει ανάγκη όλο το πλέγμα του δημόσιου τομέα.

του ΑΝΔΡΕΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΤΟΥ

Σ’ αυτό το διογκούμενο αίτημα, οι δύο βασικές

πολιτικές απόψεις, που διαμορφώθηκαν στις εκλογές και παραμένουν και σήμερα εν ισχύι δεν συμπίπτουν σ’ αυτή τη διαπίστωση.

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση βλέπουν με διαφορετικό μάτι το κράτος, τον δημόσιο τομέα, τη λειτουργία του και τις προοπτικές του. Η πρώτη υποστηρίζει -έστω και μουδιασμένα τώρα- ότι πρέπει να προχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις, στη μείωση του κράτους, στις αποκρατικοποιήσεις και στον περιορισμό των δημοσίων δαπανών και η δεύτερη ζητά να καταγγείλουμε το μνημόνιο να συγκροτήσουμε δικό μας σχέδιο ανόρθωσης της χώρας, που θα βασίζεται στο κράτος, σ’ ένα αναπτυξιακό μοντέλο όπου το δημόσιο θα είναι η κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης, που σημαίνει περισσότερες δαπάνες για το κράτος και καμία αποκρατικοποίηση.

Η μεν πρώτη πολιτική άποψη εξακολουθεί να χρηματοδοτείται από την τρόικα, έστω και με τα εμπόδια που όλοι γνωρίζουμε, η δε δεύτερη δεν έχει καμία φανερή πηγή χρηματοδότησης, καθώς η πιθανότητα να πεισθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να χρηματοδοτήσει ένα κρατικίστικο αναπτυξιακό μοντέλο, που έχει “πεθάνει” μαζί με την αριστερή αντίληψη που το συνόδευσε για δεκαετίες στην ανατολική Ευρώπη, είναι ανύπαρκτη. Όλα αυτά βεβαίως βρέθηκαν και στο επίκεντρο προεκλογικών συζητήσεων, αλλά τα γράφω γιατί θα τα βρούμε σε λίγους μήνες πάλι μπροστά μας.

Η μεν τρικοκομματική κυβέρνηση ετοιμάζεται για μπαράζ αποκρατικοποιήσεων, για περιορισμό του δημοσίου η δε αξιωματική αντιπολίτευση συστήνει μέτωπο για να φρενάρει αυτή την πολιτική ακόμα και με δυναμικές κινητοποιήσεις.

Ήδη στελέχη της μιλούν για “έγκλημα” για “ξεπούλημα” έναντι “πινακίου φακής” χωρίς ακόμα να έχει υπάρξει η παραμικρή πρόταση ή διαγωνισμός. Διαμορφώνουν κλίμα εν όψει συγκρούσεων για να παραμείνουν στο δημόσιο τομέα επιχειρήσεις, τις οποίες πληρώνει ακριβά ο Έλληνας φορολογούμενος από την τσέπη του.

Σ’ αυτό το ζήτημα τα δύο στρατόπεδα ετοιμάζονται για σύγκρουση προσεχώς... Ταυτίζονται όμως σ’ έναν άλλο τομέα εκείνο των μη απολύσεων στο δημόσιο τομέα. Η κυβερνητική πλευρά έκανε πίσω στις απολύσεις, όταν διαπίστωσε, ότι ένα μεγάλο μέρος των δημοσίων υπαλλήλων που έχουν διοριστεί από τα δύο πρώην μεγαλύτερα κόμματα, μετακινήθηκε προς τον ΣΥΡΙΖΑ όταν ο κ. Τσίπρας τους προσέφερε μεγαλύτερη εργασιακή και μισθολογική ασφάλεια, έστω και μέσω προεκλογικών δεσμεύσεων…

Αυτό όμως εμφανίζει την πολιτική τάξη της χώρας, να μην έχει αντιληφθεί ή να μην θέλει να αντιληφθεί, ακόμα πλήρως τι συνέβη και φτάσαμε έως εδώ και τη συμβαίνει σήμερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα