Η υπερφορολόγηση φέρνει ύφεση και το 2017-Ζοφερές προβλέψεις από το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους για το έτος 2017, οι οποίες εδράζονται στην αξιολόγηση του προσχεδίου προϋπολογισμού για το 2017, η κατάσταση στην ελληνική οικονομία αναμένεται να είναι εξίσου δύσκολη με το 2016.

Βασική αιτία όπως αναφέρεται στην εν λόγω έκθεση, για την αδυναμία αναστροφής του αρνητικού οικονομικού κλίματος, είναι η ραγδαία υπερφορολόγηση που προβλέπεται μέσω της άμεσης και της έμμεσης φορολογίας,

στο νέο προσχέδιο προϋπολογισμού, το οποίο χαρακτηρίζεται από τους συντάκτες της έκθεσης ως «φοροκεντρικό».

Παράλληλα στην έκθεση τονίζεται, πως η υπερφορολόγηση φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που διατείνεται ότι επιδιώκει, καθώς μέσω της υπερφορολόγησης το κράτος χάνει αντί να αποκομίζει έσοδα, την ίδια στιγμή που οδηγούνται στην ανέχεια ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Επιπρόσθετα τονίζεται ότι οι δεσμεύσεις του μνημονίου σε μεγάλο βαθμό δεν είναι υλοποιήσιμες, ενώ σημειώνεται πως τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις είναι εξαιρετικά μειωμένα σε σχέση με τις προβλέψεις.

Ταυτόχρονα υπάρχει έντονη αμφισβήτηση τόσο για τις προβλέψεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης όσο και για τα πρωτογενή πλεονάσματα για το 2017, εκτιμώντας με έμφαση πως η «ακρίβεια στις προβλέψεις των δημοσιονομικών μεγεθών σχετίζεται άμεσα με την ακρίβεια στις μακροοικονομικές προβλέψεις».

Δείτε κάποιες χαρακτηριστικές επισημάνσεις από το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους

Για την φορολογία

-Η υπερφορολόγηση θα εξακολουθεί να λειτουργεί ιδιαιτέρως στρεβλωτικά στο οικονομικό περιβάλλον αποτελώντας εμπόδιο στην επίτευξη θετικών ρυθμών ανάπτυξης και τελικά θα οδηγήσει σε μείωση των εσόδων από άμεσους και έμμεσους φόρους

-Αυξάνονται οι φορολογικοί συντελεστές και συγκρατούνται οι δαπάνες του κράτους. Αυτό οφείλεται μεν στην κληρονομιά του παρελθόντος (χρέη κλπ) αλλά και στους μη ρεαλιστικούς στόχους του Μνημονίου για συνεχή αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων ως το 2018 και μετά.

-Κρίσιμο ζήτημα είναι και η διατηρησιμότητα των πρωτογενών πλεονασμάτων, αν δηλαδή η ελληνική κυβέρνηση θα μπορεί να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα σε βάθος χρόνου. Τα στοιχεία πάντως αναδεικνύουν τις δυσκολίες του εγχειρήματος. Συγκεκριμένα, μόνο το Μεξικό φαίνεται να έχει καταφέρει να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα μεγαλύτερο του 3,5% του ΑΕΠ για -τουλάχιστον- μια δεκαετία (1983 – 1992), ενώ μεγαλύτερο του 3% κατέστη εφικτό στο Βέλγιο (1994 – 2004) και στη Φινλανδία (1975 -1990).

Για την οικονομική ανάπτυξη:

–Το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού 2017 προβλέπει οικονομική μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας κατά 2,7% το 2017. Οι ανωτέρω προβλέψεις πάντως για την ιδιωτική κατανάλωση, τις επενδύσεις και τις εξαγωγές μπορούν να χαρακτηριστούν αρκετά αισιόδοξες.

-Με δεδομένη την εφαρμογή επιπλέον μέτρων από 1/1/2017, (αυξήσεις σε έμμεσους όρους, , αύξηση ασφαλιστικών εισφορών κ.α.) η προβλεπόμενη αύξηση της Ιδιωτικής Κατανάλωσης κατά 1,8% κρίνεται επίσης αρκετά αισιόδοξη.

λύση του προβλήματος των κόκκινων δανείων και οι «δομικές αλλαγές» καθυστερούν.

-Η προβλεπόμενη αύξηση των Επενδύσεων κατά 9,1% μπορεί να θεωρηθεί εφικτή λόγω της χαμηλής βάσης του 2016 και εφόσον γίνει ορθή χρήση των ευρωπαϊκών «εργαλείων» (ΕΣΠΑ, Πακέτο «Γιούνκερ» κ.α.), ολοκληρωθούν σημαντικές αποκρατικοποιήσεις στις υποδομές που συνδέονται με νέες επενδύσεις, αποδώσει ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος κ.ά.

Το άρθρο Η υπερφορολόγηση φέρνει ύφεση και το 2017-Ζοφερές προβλέψεις από το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα