Ιώσεις χειμώνας: «Η χειμερινή περίοδος είναι η εποχή που έχουμε περισσότερες αναπνευστικές λοιμώξεις»

Ιώσεις χειμώνας: Τα φύλλα πέφτουν, η θερμοκρασία το ίδιο και οι ψυχρότεροι μήνες είναι καθ’ οδόν. Για πολλούς, ο ψυχρός καιρός συνδυάζει εικόνες ζεστών ροφημάτων, χαλάρωση στην κουβέρτα, βροχή ή και χιόνι… και κρυολόγημα ή γρίπη. Αλλά γιατί είναι πιθανότερο να αρρωστήσουμε κατά τους ψυχρότερους μήνες; Οι ειδικοί λένε ότι δεν είναι η βροχή η υπεύθυνη. «Η χειμερινή περίοδος είναι εκείνη η εποχή του χρόνου που έχουμε περισσότερες αναπνευστικές λοιμώξεις», είπε ο Dr. William

Schaffner, ειδικός λοιμωξιολόγος στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt στο Tennessee.

Οι αναπνευστικές λοιμώξεις μεταφέρονται ταχύτερα τον χειμώνα για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι περνάμε περισσότερο χρόνο σε κλειστούς χώρους, κοντά ο ένας στον άλλο κι έτσι έχουμε παρατεταμένη στενή επαφή. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με την υγρασία. Όταν μεταδίδουμε ιούς, είμαστε συνήθως στη «ζώνη αναπνοής» ο ένας από τον άλλο. Όταν είμαστε σε εποχή χαμηλής υγρασίας όπως το χειμώνα, φαίνεται ότι η λίγη υγρασία που περιτριγυρίζει τον ιό εξατμίζεται, κι έτσι ο ιός παραμένει στον αέρα για περισσότερο χρόνο και το άτομο που είναι κοντά μας τελικά τον εισπνέει.

Μπορεί να σας έχουν πει ότι θα κρυολογήσετε αν βραχείτε στη βροχή και μείνετε με βρεγμένα ρούχα. Οι ειδικοί λένε ότι αυτό είναι μύθος. Ίσως οι γονείς μας το έλεγαν για να καταφέρουν να μας κρατήσουν μέσα. Τώρα γνωρίζουμε ότι το κρυολόγημα προκαλείται από ιούς και η πνευμονία προκαλείται από ιούς ή βακτήρια, έτσι θα αρρωστήσουμε αν εκτεθούμε σε αυτά τα μικρόβια, ασχέτως καιρού. Επίσης, οι ειδικοί εξετάζουν ακόμα το ρόλο του ηλιακού φωτός, καθώς φαίνεται ότι η απώλεια της έκθεσης στο ηλιακό φως κατά τη διάρκεια των ψυχρών μηνών μπορεί επίσης να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Το υπεριώδες φως πάντως είναι γνωστό ως απολυμαντικό.

Ιώσεις χειμώνας:Πώς να μειώσουμε τον κίνδυνο

Ο καλύτερος τρόπος να αποφύγουμε ένα κρυολόγημα είναι να πλένουμε συχνά τα χέρια μας με νερό και σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, όπως επίσης να αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπο, τα μάτια, τη μύτη με βρώμικα χέρια. Χρειάζεται επίσης να αποφεύγουμε στενή επαφή με όσους βήχουν και φτερνίζονται, όπως επίσης να πρέπει να απολυμαίνουμε συχνά τις επιφάνειες που αγγίζουμε όπως τα πόμολα από πόρτες.

Keywords
Τυχαία Θέματα