Ήρθε η ώρα να πληρώσει και η Εκκλησία

Η Εκκλησία είναι ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης γης στην Ελλάδα. Μεγάλο τμήμα της ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας δεν χρησιμοποιείται για το αναμφισβήτητο κοινωφελές έργο της, αλλά για να ενισχύσει τα έσοδά της. Το υπουργείο Οικονομικών  έχει αποφασίσει να επιβάλλει τον νέο, ενιαίο φόρο ακινήτων, που θα ισχύσει από το 2013 στα κτίσματα που ανήκουν στην Εκκλησία και χρησιμοποιούνται για εμπορικούς σκοπούς.  Αυτό θα γίνει με την ενοποίηση του Ειδικού Τέλους Ακινήτων

και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Θα γεννηθεί ένας νέος ενιαίος φόρος που θα επιβληθεί στα ακίνητα, από το 2013, πιθανώς  με κάποιο χαμηλό αφορολόγητο (για μικρά ακίνητα και για νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα) και με 8 κλιμακωτούς συντελεστές θα ξεκινούν από 0,15% και θα φθάνουν έως το 3% για ακίνητα αξίας άνω των 5.000 ευρώ.

Για να επιτευχθεί όμως ο μνημονικός στόχος της είσπραξης 3 δισ. ευρώ ετησίως από τον συγκεκριμένο φόρο, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να επιβάλει το νέο φόρο σε ακίνητα που ανήκουν στην Εκκλησία και χρησιμοποιούνται για κοινωφελείς σκοπούς (π.χ. εντευκτήρια, χώροι φιλοξενίας κ.ά.). Όσον αφορά τα εμπορικά ακίνητα που εκμεταλλεύεται η εκκλησία, θα φορολογούνται με τον νέο φόρο ως επιχειρηματικά ακίνητα. Σε κάθε περίπτωση, όπως διευκρινίζουν πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, θα  απαλλαχθούν και από τον νέο φόρο οι χώροι λατρείας (ιεροί ναοί, μοναστήρια κ.ά.).

Το θέμα έχει πέσει στο τραπέζι της διακομματικής επιτροπής που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών με αντικείμενο τον καθορισμό του περιεχομένου της νέας φορολογικής μεταρρύθμισης. Για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης έχει επίσης αποφασιστεί να επιβληθεί φόρος ακίνητης περιουσίας και στα αγροτεμάχια. Το τελευταίο σενάριο που συζητείται είναι να μην απαλλαγεί κανένα αγροτεμάχιο και να φορολογηθούν βάσει της άξιας γης.

Τέλος, σημειώνεται ότι η κατάργηση ορισμένων φοροαπαλλαγών στην φορολογία ακινήτων εξυπηρετεί και τον στόχο της ισότιμης φορολόγησης μεταξύ διαφορετικών κατηγοριών νομικών προσώπων. Αναφέρεται για παράδειγμα, ότι ενώ η Εκκλησία της Ελλάδος είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και έχει ορισμένες απαλλαγές από τη φορολογία ακίνητης περιουσίας, δεν συμβαίνει το ίδιο και με την καθολική εκκλησία, η οποία είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα