«Καμπανάκι» του Guardian για το ενδεχόμενο Grexit

Σύμφωνα με τον Guardian, το «φάντασμα» ενός ενδεχόμενου Grexit παραμένει και δεν έχει φύγει. Η βρετανική εφημερίδα επικαλείται τα στοιχεία της Capital Economics, σύμφωνα με τα οποία το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Στο άρθρο του ο Nils Pratley, σχολιάζοντας τα στοιχεία του think tank, σημειώνει ότι η φετινή

χρονιά ήταν μια καλή χρονιά για την κρίση στην ευρωζώνη, όμως τα δεδομένα άλλαξαν από την έκθεση της Capital Economics. Όπως σημειώνεται, το πρόβλημα δεν είναι η βραχυπρόθεσμη κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού για το 2014 και για το 2015, αφού η Capital Economics πιστεύει πως μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία, στην οποία η Ελλάδα θα συμφωνήσει σε επιπλέον μέτρα λιτότητας και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα παράσχουν περισσότερα δάνεια.

«Η ανησυχία εστιάζεται στη μακροπρόθεσμη δυναμική του χρέους. Το υφιστάμενο μνημόνιο απαιτεί να καταγράφει η Ελλάδα πρωτογενές πλεόνασμα 4% του ΑΕΠ, μέχρι το 2030 ώστε να μειωθεί ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ στο 90%. Οι Έλληνες όμως, μπορεί να μην ανεχθούν τόσα έτη λιτότητας», σχολιάζεται.

«Τα υπάρχοντα πακέτα βοήθεια απαιτούν από την Ελλάδα να έχει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 4% του ΑΕΠ έως το 2030 προκειμένου να μειωθεί το δημόσιο χρέος της κάτω από το 90% του ΑΕΠ. Επιπλέον, οι Έλληνες να μην καταφέρουν να αντέξουν έναν ακόμα χρόνο λιτότητας» τονίζει.

Ένα τρίτο ζήτημα, σύμφωνα με την Guardian, είναι ότι εάν εδραιωθεί ο αποπληθωρισμός στην Ελλάδα, τότε οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να εξετάσουν τη διαγραφή μέρους των δανείων τους προς την Ελλάδα. «Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι η ευρωζώνη θα συμφωνήσει σε αυτό το είδος της βοήθειας εξαιτίας των εσωτερικών πολιτικών επιφυλάξεων και των πιθανών κινδύνων που αυτό θα δημιουργούσε», επισημαίνει ο αρθρογράφος, επικαλούμενος τα συμπεράσματα της Capital Economics.

«Για να λέμε την αλήθεια, το Grexit παραμένει μια πιθανότητα, αν και όχι άμεση» καταλήγει το δημοσίευμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα