Κάλεσμα της ΟΣΕΠ ΤΕΙ για 24ωρη απεργία την Πέμπτη

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία και σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας την Πέμπτη καλεί η ΟΣΕΠ ΤΕΙ τους καθηγητές των ΤΕΙ, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το σχέδιο «Αθηνά».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΣΕΠ ΤΕΙ «έχει ήδη τοποθετηθεί ότι το σχέδιο ΑΘΗΝΑ με τη μορφή που παρουσιάστηκε από το Υπουργείο Παιδείας

έχει καταστροφικά αποτελέσματα για την Ανώτατη Εκπαίδευση και κυρίως για τον Τεχνολογικό Τομέα της και έχει ζητήσει την απόσυρσή του. Πρόκειται για ένα «σχέδιο» που όχι μόνον δεν βασίστηκε σε μετρήσιμα επιστημονικά και αναπτυξιακά κριτήρια, τα οποία να έχουν γίνει αποδεκτά από την ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά επιβάλλεται με τη λογική του «κατεπείγοντος», καταπατώντας κάθε έννοια αυτοδιοίκητου των ιδρυμάτων και αγνοώντας τις επιπτώσεις που αυτό θα έχει στα γνωστικά αντικείμενα των τμημάτων (που καταργούνται, συγχωνεύονται και μετακινούνται), στους φοιτητές, στο εκπαιδευτικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό καθώς και τις εργαστηριακές υποδομές των ιδρυμάτων που έχουν αναπτυχθεί».

Όπως αναφέρεται, «οι τροποποιήσεις του σχεδίου Αθηνά που παρουσιάστηκαν στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής όχι μόνον δεν βελτιώνουν το αρχικό σχέδιο, αλλά αποτελούν ξεκάθαρη απόδειξη ότι αυτό δεν βασίζεται σε επιστημονικές μελέτες. Με τα ίδια ακριβώς, επικαλούμενα από το Υπουργείο κριτήρια, με τα οποία στην αρχική φάση παρουσίασης του σχεδίου τμήματα παρέμεναν ως είχαν τώρα συγχωνεύονται, μετακινούνται ή και καταργούνται τελείως, ενώ επανέρχονται άλλα τα οποία προτεινόταν η κατάργησή τους! Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι το μόνο μέλημα της κυβέρνησης, σε αυτή τη φάση, είναι η συρρίκνωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης και η αφαίρεση συγκεκριμένου αριθμού τμημάτων (των ΤΕΙ κατά συντριπτική πλειοψηφία) από το φετινό μηχανογραφικό των υποψηφίων για τις πανελλαδικές εξετάσεις».

Η ΟΣΕΠ-ΤΕΙ τονίζει ότι η απόσυρση του σχεδίου «Αθηνά», αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση σήμερα για να αποφευχθούν μη αναστρέψιμες καταστροφικές ενέργειες, στην Ανώτατη Εκπαίδευση, όπως:

• η κατάργηση βιώσιμων τμημάτων με διεθνώς κατοχυρωμένο επιστημονικό- τεχνολογικό πεδίο,

• η συγχώνευση τμημάτων με εντελώς ανόμοιο γνωστικό αντικείμενο, τα οποία είναι αδύνατον να αποκτήσουν πιστοποιημένα προγράμματα σπουδών (εκτός αν παρακαμφθεί η ακαδημαϊκή διαδικασία κατάρτισης και κρίσης που προβλέπει ο νόμος)

•οι διαμάχες που έχουν ξεσπάσει ανάμεσα σε Ιδρύματα και τοπικές κοινωνίες, καθώς τα επικαλούμενα κριτήρια συγχωνεύσεων/καταργήσεων τμημάτων εφαρμόζονται κατά το δοκούν και κατά περίπτωση

• η εγκατάλειψη των σπουδών από μεγάλη μερίδα του φοιτητικού πληθυσμού

Παράλληλα, επαναλαμβάνει για μία ακόμη φορά ότι απαιτείται ένας ουσιαστικός διάλογος με την ακαδημαϊκή κοινότητα, ώστε η αναδιάρθρωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης να είναι προς όφελος της λειτουργίας των ιδρυμάτων και των πραγματικών αναγκών της κοινωνίας και πάντα στα πλαίσια της δημόσιας και δωρεάν παιδείας που προβλέπει το Σύνταγμα. Η αναδιάρθρωση, όμως, αυτή δεν μπορεί να γίνει, αν δεν καθοριστούν ακαδημαϊκά-επιστημονικά κριτήρια τα οποία θα γίνουν αποδεκτά από την κοινότητα των ΑΕΙ και ευρύτερα από την κοινωνία, έτσι ώστε, στη συνέχεια, ο ανασχεδιασμός να βασιστεί σε μία ολοκληρωμένη επιστημονική ανάλυση τόσο των γνωστικών αντικειμένων των τμημάτων και σχολών όσο και της πιθανής νέας χωροθέτησης των ιδρυμάτων. Ο ανασχεδιασμός αυτός θα πρέπει να γίνει σταδιακά και σε ικανό βάθος χρόνου, ώστε να μην προκαλέσει κοινωνικά προβλήματα, να μην οδηγήσει σε απόγνωση τους φοιτητές, τις οικογένειές τους και το προσωπικό που υπηρετεί στα ιδρύματα και να μην αποβεί καταστροφικός για την ποιότητα των σπουδών και της έρευνας.

Τέλος, η ΟΣΕΠ συμπαραστέκεται στον καθηγητή, καθώς και σε μία Διοικητική Υπάλληλο του ΤΕΙ Μεσολογγίου που βρίσκονται σε ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ (4η ημέρα), για το Σχέδιο Αθηνά.

Keywords
Τυχαία Θέματα