Κανονικά η παράδοση αντιαεροπορικών συστημάτων στη Συρία από τη Ρωσία

Κανονικά θα πραγματοποιηθεί η παράδοση αντιαεροπορικών συστημάτων S-300 στη Συρία από τη Ρωσία, σε μια προσπάθεια της Μόσχας να αποτρέψει μια ενδεχόμενη στρατιωτική σύρραξη..

«Θεωρούμε αυτές τις προμήθειες σταθεροποιητικό παράγοντα και πιστεύουμε ότι τέτοιου είδους βήματα θα αποτρέψουν κάποιους θερμοκέφαλους από το να εξετάσουν σενάρια που θα μετέτρεπαν τη σύγκρουση σε διεθνή με την εμπλοκή εξωτερικών δυνάμεων», δήλωσε ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, προσθέτοντας ότι το συμβόλαιο

παράδοσης των συστημάτων είχε υπογραφεί πριν από πολλά χρόνια.

Από την πλευρά του, ο ρώσος απεσταλμένος στο ΝΑΤΟ, Αλεξάντρ Γκρούσκο, είπε ότι η Μόσχα ενεργεί «απολύτως μέσα στα όρια του διεθνούς δικαίου».

«Δεν κάνουμε τίποτα που θα άλλαζε την κατάσταση στη Συρία. Τα όπλα που προμηθεύουμε είναι αμυντικά», πρόσθεσε ο ίδιος.

Εν τω μεταξύ, πλήγμα για την ειρηνευτική διάσκεψη την οποία προσπαθούν να οργανώσουν η Ρωσία και οι ΗΠΑ, χαρακτηρίζει η Μόσχα την άρση από την Ε.Ε. του εμπάργκο όπλων προς τους Σύρους αντάρτες.

«Η απόφαση αυτή πλήττει άμεσα τις πιθανότητες για μια ειρηνευτική διάσκεψη», δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο Itar-Tass ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ αναφερόμενος στην ενέργεια της Ε.Ε., η οποία επιτρέπει στις χώρες της Ε.Ε. να προμηθεύσουν με όπλα τους σύρους αντάρτες.

«Αποφασίστηκε άρση του εμπάργκο παρά τις δηλώσεις από την πλευρά της Ε.Ε. υπέρ μιας λύσης, η οποία θα βασίζεται στη διακήρυξη της Γενεύης (του Ιουνίου του 2012) και παρά τη συμφωνία για την ανάγκη να οργανωθεί μια διεθνής διάσκεψη για τη Συρία», δήλωσε ο κ. Ριαμπκόφ.

«Πρόκειται για μια τακτική δυο μέτρων και δυο σταθμών», τόνισε ο Ρώσος αξιωματούχος.

Ανεπαρκής η άρση του εμπάργκο

Από την Κωνσταντινούπολη όπου συνεδριάζει, ο Εθνικός Συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε από την πλευρά του, μέσω εκπροσώπου του, ότι η άρση του εμπάργκο, την οποία αποφάσισε η Ε.Ε., είναι ανεπαρκής και έρχεται «πολύ αργά».

«Πρόκειται βεβαίως για ένα θετικό βήμα, αλλά φοβόμαστε ότι θα είναι ανεπαρκές και ότι έρχεται πολύ αργά», δήλωσε ο εκπρόσωπος Λουάι Σάφι.

«Ο συριακός λαός είναι απογοητευμένος. Πίστευε πως οι δημοκρατίες ενδιαφέρονταν γι' αυτούς που επιθυμούν τη δημοκρατία», συνέχισε ο κ. Σάφι.

«Έχουμε ανάγκη όπλων για να προστατέψουμε τους αμάχους, το συριακό λαό. Τα όπλα είναι ένα στοιχείο, όμως θέλουμε επίσης η Ε.Ε. να υιοθετήσει μια πιο σοβαρή θέση, μια πιο σταθερή θέση», συνέχισε ο εκπρόσωπος.

Keywords
Τυχαία Θέματα