Καθαρά κέρδη 809 εκατ. ευρώ το 2013 για τηνΕθνική Τράπεζα-Πρώτη σε επιδόσεις από τις συστημικές τράπεζες

Ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας ανακοίνωσε ετήσια καθαρά κέρδη 809 εκατ. ευρώ και εμφάνισε καθαρά κέρδη 547 εκατ. ευρώ στο τελευταίο τρίμηνο της περυσινής χρονιάς, στοιχείο ενδεικτικό σύμφωνα με τη διοίκησή του, της βελτίωσης του εγχώριου οικονομικού κλίματος, μετά μάλιστα τη ζημιογόνο χρήση του 2012, όταν είχαν καταγραφεί ζημιές 2,14 δισ. ευρώ.

Στο σύνολο του 2013 τα κέρδη προ προβλέψεων αυξήθηκαν κατά 50% στα 1,55 δισ. ευρώ, με τις προβλέψεις

για επισφαλείς απαιτήσεις να περιορίζονται κατά 36% στα 1,63 δισ. ευρώ, λόγω της μείωσης των νέων δανείων σε καθυστέρηση.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συνεισφορά της θυγατρικής της Εθνικής στην Τουρκία Finansbank, η οποία εμφάνισε καθαρά κέρδη 439 εκατ. ευρώ, μειωμένα σε ετήσια βάση κατά 9% σε σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία.

Θετική ήταν, όπως γράφει το Βήμα, η συνεισφορά από τις δραστηριότητες στη ΝΑ Ευρώπη, με τα καθαρά κέρδη το 2013 να διαμορφώνονται στα 32 εκατ. ευρώ από ζημιές 65 εκατ. ευρώ την αμέσως προηγούμενη χρήση.

Ο δείκτης καθυστερήσεων διαμορφώθηκε στον όμιλο σε 22,50% και στην Ελλάδα σε 27,40%, παρουσιάζοντας αύξηση μόνο κατά 30 μ.β. στο τελευταίο τρίμηνο της περυσινής χρονιάς.

Ο σχολιασμός της Blackrock

Αναφορικά με τα αποτελέσματα της άσκησης της Blackrock, η οποία επιφορτίστηκε με την εκτίμηση των δυνητικών ζημιών των δανειακών χαρτοφυλακίων, τονίζεται ότι η Εθνική Τράπεζα έχει μακράν τις χαμηλότερες δυνητικές ζημιές για την περίοδο της άσκησης σε σχέση με τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες.

Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι οι προβλέψεις για δυνητικές ζημιές στο εγχώριο χαρτοφυλάκιο που εκτίμησε η Blackrock για το διάστημα Ιουνίου 2013 – Δεκεμβρίου 2016 ανήλθαν σε 8,7 δισ. ευρώ, ενώ λαμβάνοντας υπόψιν τις υπάρχουσες προβλέψεις που παρέχουν κάλυψη κατά 74%, οι καθαρές δυνητικές ζημιές για την ερχόμενη τριετία διαμορφώνονται σε μόλις 2,3 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι ο τρέχον ρυθμός διενέργειες εγχώριων προβλέψεων σε ετήσια βάση ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ.

Αναφορικά με τον υπολογισμό της δημιουργίας εσωτερικού κεφαλαίου ύψους 1,45 δισ. ευρώ για τα 3 χρόνια μέχρι το 2016, σημειώνεται από την Εθνική Τράπεζα ότι τα κέρδη προ προβλέψεων του ομίλου για το 2013, έτος ύφεσης για την Ελλάδα και σημαντικών πιέσεων για την Τουρκία, ανήλθαν σε 1,55 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας την πρόβλεψη σε ένα μόλις έτος.

Η διοίκηση της Εθνικής καταλήγει στην ίδια ανακοίνωση τονίζοντας ότι σκοπεύει να καλύψει τις κεφαλαιακές της ανάγκες, που υπολογίστηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος (2,2 δισ. ευρώ) εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, χωρίς αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου Αλέξανδρου Τουρκολιά για τα αποτελέσματα

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς σημείωσε ότι το 2013 ήταν κερδοφόρο τόσο σε επίπεδο λειτουργικών, όσο και καθαρών κερδών στις εγχώριες και διεθνείς δραστητιότητες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η συνεχιζόμενη βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα επέτρεψε τη μείωση του κόστους κινδύνου της χώρας και τη συγκράτηση του ρυθμού δημιουργίας νέων επισφαλειών, καθώς οι νέες επισφάλειες στο εγχώριοι χαρτοφυλάκιο μειώθηκαν περαιτέρω το δ΄ τρίμηνο, με αποτέλεσμα την οριακή μόνο επιδείνωση των καθυστερήσεων.

Αναφορικά με την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών που προέκυψαν από την άσκηση προσωμείωσης της Τράπεζας της Ελλάδος, ο κ. Τουρκολιάς τόνισε ότι «ο όμιλος θα συνεχίσει να προβαίνει σε κινήσεις ενίσχυσης των κεφαλαιακών του αποθεμάτων με σειρά ενεργειών».

Όπως σημειώνει σχετικά, λαμβανομένων υπόψη των συνθηκών, με σημαντική ρεευστότητα, ποιοτικά θωρακισμένο χαρτοφυλάκιο και οργανική διατηρήσιμη κερδοφορία, η Εθνική θα συνεχίσει το διαχρονικό της ρόλο ως του βασικού μοχλού ανάπτυξης της οικονομίας και στήριξης της επιχειρηματικότητας.

Η κεφαλαιακή επάρκεια

Ο δείκτης κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίου του ομίλου (Core Tier 1) διαμορφώθηκε σε 10,3%, ενώ αν ληφθούν υπόψη οι μεθοδολογικές αλλαγές στο μοντέλο υπολογισμού του σταθμισμένου ενεργητικού της Finansbank και το όφελος από τη συμφωνία πώλησης του Αστέρα Βουλιαγμένης, έφτασε το 11,2%.

Ο δείκτης περιλαμβάνει χαμηλή επιβάρυνση από μη πραγματοποιηθείσες συναλλαγματικές ζημιές από την τουρκική λίρα κατά 24 μ.β. στο δ΄ τρίμηνο του 2013.

Από την άλλη πλευρά, θετικά συνεισέφερε η κερδοφορία του έτους, η μικρή κεφαλαιακή ενίσχυση των νεοαποκτηθείσων τραπεζών FBB και Probank, καθώς και το όφελος από την πώληση της εταιρείας εκμετάλλευσης ακινήτων Εθνική Πανγαία.

Keywords
Τυχαία Θέματα