Καθησυχαστικός ο Στουρνάρας μετά τη «βόμβα» του ΔΝΤ

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση στο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και θα την εκπροσωπήσει και σήμερα (Παρασκευή) στο Ecofin, ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι παρά τα συμπτώματα εσωστρέφειας των τελευταίων ημερών, η χώρα θα ανταποκριθεί στις απορρέουσες από το μνημόνιο

υποχρεώσεις της, στοχεύοντας στην απρόσκοπτη πραγματοποίηση της εκταμίευσης της επόμενης δόσης στην Ελλάδα (ύψους 8,1 δισ. ευρώ) πριν από το φθινόπωρο.

Πάντως παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα έχει μείνει πίσω στο κομμάτι της αναμόρφωσης του δημοσίου τομέα και συγκεκριμένα στο θέμα της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Όπως επεσήμανε, η χώρα θα πρέπει να πολλαπλασιάσει τις προσπάθειές της στον τομέα αυτό, προκειμένου να λάβει την επόμενη δόση για να θα καλύψει τις υποχρεώσεις της τουλάχιστον για το σύνολο του 2013.

«Βόμβα» από το ΔΝΤ για διακοπή χρηματοδότησης λόγω πολιτικής ρευστότητας

Με αφορμή τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, σχολίασε ότι «εάν η αξιολόγηση γίνει μέχρι το τέλος του Ιουλίου δεν θα υπάρξει πρόβλημα χρηματοδότησης για το 2014», αφήνοντας να εννοηθεί ότι το πρόγραμμα βρίσκεται σε κίνδυνο, εφόσον η αξιολόγηση δεν ολοκληρωθεί πιθανώς λόγω πολιτικής ρευστότητας ή εκλογών. Το θέμα αφορά την κάλυψη του χρηματοδοτικού ελλείμματος στο ελληνικό πρόγραμμα ύψους 3-4 δισ. ευρώ.

«Υπάρχει μια συνεχής αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Η αποστολή που ολοκληρώθηκε χθες έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο. Οι συζητήσεις πολιτικής έχουν διακοπεί και αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι το τέλος του μήνα. Προτεραιότητα για τις ελληνικές αρχές παραμένει να υλοποιήσουν άμεσα το πρόγραμμα. Εάν η αξιολόγηση ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Ιουλίου, όπως αναμένεται, δεν θα υπάρξουν προβλήματα χρηματοδότησης, καθώς το πρόγραμμα χρηματοδοτείται μέχρι το τέλος Ιουλίου 2014», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Γ. Στουρνάρας: «Δεν αναφέρεται πρωτίστως στην Ελλάδα το ΔΝΤ»

Καθησυχαστικός πάντως εμφανίστηκε ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος δήλωσε ότι το ΔΝΤ απευθύνεται πρωτίστως στις χώρες της ευρωζώνης που παρά τις παλαιότερες υποσχέσεις τους ότι θα διευκολύνουν την Ελλάδα επιμηκύνοντας τους χρόνους ωρίμανσης των δανείων, δεν έχουν ακόμη λάβει τα αναγκαία μέτρα.

Οι «εταίροι» παρακολουθούν τις εξελίξεις

Από την πλευρά των Ευρωπαίων «εταίρων», τόσο ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, όσο και ο Επίτροπος Όλι Ρεν, αφού διευκρίνισαν πως το τι θα γίνει στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας είναι αρμοδιότητα των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων, τόνισαν την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας σημειώνοντας ότι η αναστροφή του διεθνούς κλίματος κατά το τελευταίο έτος οφείλεται πρωτίστως στην πολιτική σταθεροποίηση της χώρας.

Την ίδια στιγμή όμως τόνισαν την ανάγκη να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις εντός των προσεχών ημερών, ούτως ώστε να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων.

Keywords
Τυχαία Θέματα