Καθολικό lockdown Ελλάδα: Οι μεταλλάξεις και οι προβλέψεις για χιλιάδες κρούσματα τον Μάρτιο

Το τρίτο κύμα της πανδημίας πλησιάζει απειλητικά σύμφωνα με τους ειδικούς, ενώ έχει σημάνει συναγερμός μετά την αύξηση των κρουσμάτων, κυρίως στην Αττική. Σε συνδυασμό με τις μεταλλάξεις του ιού, που στην Ελλάδα αυξάνονται πλέον τα κρούσματα, η κατάσταση κρίνεται ιδιαίτερα σοβαρή, αφού και ο δείκτης Rt έχει ανέβει πλέον πάνω από την μονάδα. Χθες έγινε σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας για την επιδημιολογική κατάσταση, καθώς υπάρχουν φόβοι για ένα πιθανό τρίτο κύμα της πανδημίας.

Στην σύσκεψη που έγινε χθες

το πρωί, ο Βασίλης Κικίλιας, τόνισε πως πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα στην χώρα σε όλα τα επίπεδα, καθώς προβληματίζουν τα τελευταία στοιχεία, κυρίως στην περιοχή του Λεκανοπεδίου. Βασικό πρόβλημα στις «κόκκινες» περιοχές και κυρίως στην Αττική αποτελεί η αύξηση των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών. Ο δείκτης μεταδότικότητας (Rt) έχει ξεπεράσει πλέον την μονάδα καθώς ανέρχεται σε 1,01 στην Αττική και σε 1,10 πιο ειδικά στη νότια Ελλάδα.

Το δεύτερο πρόβλημα είναι η αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Ειδικά στην Αττική όπου καθημερινά εντοπίζονται τα μισά κρούσματα κορωνοϊού, οι εισαγωγές έχουν αυξηθεί σημαντικά. Οπως έχει γίνει γνωστό, σε καθημερινή βάση εισάγονται στα νοσοκομεία 50 με 80 ασθενείς. Μέχρι την προηγούμενη Δευτέρα συνολικά είχαν γίνει 455 εισαγωγές, οι οποίες σήμερα έχουν φτάσει τις 547, κάτι που όπως τονίζουν οι ειδικοί, είναι ένα ανησυχητικό στοιχείο.

Στο μικροσκόπιο οι μεταλλάξεις

Το τρίτο πρόβλημα είναι οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού. Εδώ και λίγο καιρό έγινε γνωστό πως υπήρξαν δεκάδες κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης του ιού, ωστόσο εντοπίστηκε και κρούσμα του νοτιοαφρικανικού παραλλαγμένου ιού, σε έναν διάκονο στην Θεσσαλονίκη. Αυτό έφερε ακόμη μεγαλύτερο προβληματισμό, καθώς ειδικοί τονίζουν πως το εμβόλιο για τον κορωνοϊό δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικό, όπως είναι με την βρετανική παραλλαγή. O καθηγητής Κλινικής Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης Γιώργος Σουρβίνος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ υποστήριξε πως «υπάρχουν στοιχεία και για τη μετάλλαξη της Νοτίου Αφρικής, τα οποία δείχνουν σε κάποιο ποσοστό μειωμένη αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε σχέση με το πολύ υψηλό ποσοστό 94% που έχουν ανακοινώσει στις κλινικές τους μελέτες».

Ο καθηγητής ωστόσο, σημείωσε πως «και πάλι η προστασία αυτή είναι ικανή και μπορεί να παρέχει ανοσοαπάντηση και προστασία στους εμβολιασμένους». Οπως είπε επίσης, η μεταδοτικότητα της μετάλλαξης είναι συγκρίσιμη με αυτή της Μεγάλης Βρετανίας και ίσως λίγο υψηλότερη, με τις πρώτες ενδείξεις να δείχνουν ότι είναι υψηλότερη περίπου κατά 74% σε σχέση με το κοινό στέλεχος του κορωνοϊού. Προς το παρόν, τα δεδομένα δεν φαίνεται να δείχνουν ότι είναι πιο θανατηφόρα, καθώς τα συμπτώματα είναι ακριβώς τα ίδια και η έντασή τους δεν αλλάζει.

Εν τω μεταξύ, η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου χαρακτήρισε «αδικαιολόγητο» τον πανικό που υπάρχει για την μετάλλαξη, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «είναι υπερβολή να θεωρούμε ότι μένουμε ανοχύρωτοι ή ευάλωτοι όταν ακούμε ότι είναι μειωμένος ο αριθμός των αντισωμάτων».

Σύψας: Αν επικρατήσει η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, πάμε σε εποχές Ουχάν

Το πόσο ανησυχεί τους ειδικούς η παρουσία της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του κορωνοϊού, αποτυπώνεται και στις δηλώσεις του καθηγητή Νίκου Σύψα χθες στον ΣΚΑΪ. «Εάν η συγκεκριμένη μετάλλαξη επικρατήσει, τότε, θα ξαναγυρίσουμε στην εποχή της Ουχάν», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως τα εμβόλια δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικά στην συγκεκριμένη μετάλλαξη.

Λινού: Το ότι δεν ξέρουμε πως μπήκε στη χώρα η μετάλλαξη, σημαίνει παραπάνω κρούσματα

Η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του κορωνοϊού έχει βρεθεί στο επίκεντρο των ειδικών που αναζητούν τον τρόπο με τον οποίο πέρασε στην χώρα. «Το ότι δεν ξέρουμε πώς μπήκε στη χώρα ο μεταλλαγμένος αφρικανικός ιός σημαίνει ότι έχουμε πολλά παραπάνω κρούσματα», εκτίμησε η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού μιλώντας στον ΑΝΤ1 και επισημαίνοντας πως «πρέπει να γίνουν περισσότερες εξετάσεις για να διαπιστωθεί ποια μετάλλαξη του ιού υπάρχει και παράλληλα να γίνουν τεστ στους εκπαιδευτικούς (μετά το άνοιγμα στα σχολεία)».

Σαρηγιάννης: Ανοικτό ενδεχόμενο 2.000 κρουσμάτων την ημέρα

Ανοικτό ενδεχόμενο να φτάσουμε στα 2.000 κρούσματα κορωνοϊού την ημέρα περί τα μέσα Μαρτίου, με το σύστημα υγείας να πιέζεται σε αυτό το χρονικό σημείο σημαντικά λόγω του πλήθους ασθενών, άφησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. «Λέω ότι θα πρέπει να δράσουμε τώρα», είπε ο καθηγητής μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ προτείνοντας αυστηρή εφαρμογή της τηλεργασίας στο 50% του ιδιωτικού τομέα. «Δεν είμαστε στο σημείο όπου θα μπορούσε να λεχθεί πως αντιμετωπίζουμε την πανδημία από το μηδέν», εκτίμησε ο καθηγητής αναφορικά με το ζήτημα των μεταλλάξεων του κορωνοϊού. Υπενθυμίζεται ότι εκτός από την βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού, την περασμένη Κυριακή σήμανε συναγερμός καθώς στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκε και κρούσμα της νοτιοαφρικάνικης μετάλλαξης.

«Υπάρχει ήδη ένα κομμάτι ανοσίας, φυσικής λόγω της νόσησης και τεχνητής λόγω του εμβολίου», είπε στη συνέχεια ο κ. Σαρηγιάννης και υπογράμμισε πως το σημαντικό εν προκειμένω είναι ότι «κανείς ασθενής με την μετάλλαξη δεν φαίνεται να νοσεί σοβαρά». «Η αλήθεια είναι ότι ακόμα ο αριθμός των κρουσμάτων ανεβαίνει προβλέψιμα», ανέφερε ο καθηγητής συνυπολογίζοντας τον ρόλο που παίζει το γεγονός ότι στην χώρα έγιναν τις προηγούμενες μέρες κάποια ανοίγματα σε δραστηριότητες. Τέλος, ο καθηγητής τόνισε πως περιμένει να δει διαφορές στα στοιχεία της πορείας της πανδημίας με βάση το ότι πλέον έχουμε μεταλλαγμένα στελέχη με μεγαλύτερη διασπορά, από τα μέσα του Φεβρουαρίου κι έπειτα.

Παυλάκης: Το 3ο κύμα είναι εδώ – Χρειάζεται σκληρή καραντίνα η Αττική

Ο Γιώργος Παυλάκης, γιατρός ερευνητής στις ΗΠΑ ξεκαθάρισε ότι πρέπει να γίνει σκληρό lockdown για να μην ολισθήσει η κατάσταση, η οποία είδαμε κατά το προηγούμενο διάστημα πόσο εύκολα μπορεί να εξελιχθεί σε… χιονοστιβάδα. Ο κ. Παυλάκης μιλώντας στο Open TV και στην «Ωρα Ελλάδος» ξεκαθάρισε ότι «είμαι υπέρ ενός προληπτικού και σκληρού lockdown» προσθέτοντας παράλληλα πως «δεν έπρεπε να ανοίξουν τα σχολεία». Στη δίνη του κυκλώνα βρίσκεται η Αττική, η οποία σε ημερήσια βάση έχει τα μισά κρούσματα της επικράτειας και οι ειδικοί εκφράζουν φοβίες ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να «σκάσει» με ανυπολόγιστες συνέπειες.

«Το τρίτο κύμα ξεκίνησε και είναι επικίνδυνο για την Αττική. Χρειάζεται σκληρή καραντίνα. Το ακορντεόν δεν αποδίδει, φέρνει κούραση και σύγχυση» τόνισε ο κ. Παυλάκης. Παράλληλα ξεκαθάρισε για όσους πιστεύουν ότι φτάνουμε στο… τέλος της ανηφόρας ότι «ο ιός τώρα είναι χειρότερος και είναι παντού». Παρουσιάστηκε ωστόσο καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά στον εμβολιασμό και στην προστασία από τις μεταλλάξεις τονίζοντας πως «τα εμβόλια δουλεύουν για όλα τα στελέχη του ιού», αλλά επεσήμανε ότι «δεν μπορούμε να περιοριστούμε μόνον στα εμβόλια». Σε ό,τι αφορά στα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού και κυρίως σ’ αυτά που προκαλούν ανησυχία, της Βρετανίας και της Νότιας Αφρικής τόνισε πως «τα νέα στελέχη είναι σαν τις κατσαρίδες… Οπου βλέπετε μία υπάρχουν πολλές» και πρόσθεσε μετά βεβαιότητας ότι «θα επεκταθούν τα μεταλλαγμένα στελέχη».

543 κρούσματα, 248 διασωληνωμένοι, 33 θάνατοι

Χθες καταγράφηκαν 543 κρούσματα σε όλη τη χώρα, αριθμός που δείχνει μικρός, ωστόσο έγιναν ελάχιστα τεστ, κάτι που κάνει τον αριθμό αυτό ανησυχητικό. Τα τεστ ανέρχονται σε περίπου 10.000 από το τελευταίο 24ωρο καταγραφής. Από αυτά, τα περισσότερα καταγράφονται ξανά στην Αττική, καθώς εντοπίστηκαν 260, ενώ αυξημένα εμφανίζονται τα κρούσματα στην Αχαϊα (43). Η Θεσσαλονίκη είχε 39 κρούσματα, η Εύβοια 29 και η Λάρισα 14. Την ίδια στιγμή, οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ μειώθηκαν ελάχιστα σε 248, με 33 πολίτες ωστόσο να αφήνουν την τελευταία τους πνοή.

Κορονοϊός: Καταρρέει η οικονομία

Την ίδια στιγμή όμως, χιλιάδες επιχειρήσεις είναι έτοιμες για λουκέτο, αναμένοντας το νέο «κύμα» μέτρων στήριξης, το οποίο κι επισήμως θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 7,5 δισ ευρώ που έχει ήδη προβλέψει ο φετινός Προϋπολογισμός. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που αποκαλύπτει το iefimerida, χωρίς να έχουν καταγραφεί ακόμα οι απώλειες από το δεύτερο lockdown, έκαναν «φτερά» περί τα 35 δισ ευρώ από τα ταμεία των επιχειρήσεων, στη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς, χωρίς, όμως, αυτή η «αιμορραγία» να έχει ανάλογη επίπτωση σε «λουκέτα» και απώλεια θέσεων εργασίας, κάτι που σημαίνει ότι η «συνταγή» ως τώρα λειτούργησε ως κυματοθραύστης.

Η αισιόδοξη ματιά είναι ότι ακόμα και σε αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη χρονιά, οι ενάρξεις επιχειρήσεων ήταν υπερδιπλάσιες των διαγραφών, δείγμα του ότι υπάρχουν αντοχές, οι οποίες δεν πρέπει, όμως, να εξαντληθούν. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΜΗ, στη διάρκεια του 2020 πάνω από 36.500 επιχειρήσεις ξεκίνησαν δραστηριότητα, ενώ εκείνες που κατέβασαν ρολά μόλις που ξεπέρασαν τις 13.600. Μια σύγκριση με τα αντίστοιχα μεγέθη του 2019 δείχνει ότι η αγορά «βάστηξε».

Σε εστίαση και λιανεμπόριο οι περισσότερες ενάρξεις

Μια ματιά στα αντίστοιχα στοιχεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου δείχνει ότι οι κλάδοι της μαζικής εστίασης και του λιανικού εμπορίου συγκεντρώνουν τις περισσότερες εγγραφές, παρόλο που εμφανίζουν μια πτωτική πορεία συγκριτικά με πέρυσι. Πτώση καταγράφει και ο κλάδος των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων. Στον αντίποδα, οι κατασκευαστικές δραστηριότητες και το χονδρικό εμπόριο καταγράφουν μεγάλη αύξηση στις εγγραφές. Αντίστοιχη είναι, όμως, η εικόνα και στις διαγραφές, επιβεβαιώνοντας έτσι τη συνήθη τάση των προηγούμενων ετών, ότι δηλαδή επιχειρήσεις εστίασης και λιανικού εμπορίου ξεκινάνε με ευκολία, αλλά είναι και τα συνηθέστερα «θύματα». Υπάρχει, όμως, ένα ειδικό στοιχείο που έχει ενδιαφέρον: το 36% των επιχειρήσεων που έκλεισαν το 2020 ήταν σχετικά νέες, δηλαδή ξεκίνησαν μετά το 2016.

Πακέτο μέτρων στήριξης από το ΥΠΟΙΚ

Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει το πακέτο μέτρων, που θα στηρίξει επιχειρήσεις κι εργαζομένους στο επόμενο τρίμηνο, έχοντας λυμένα τα χέρια ως προς τα όρια των κρατικών ενισχύσεων, χωρίς να σημαίνει, όμως, αυτό ότι οι αντοχές του Προϋπολογισμού είναι απεριόριστες και κάπως έτσι οι πιέσεις της αγοράς για διαγραφές χρεών «κολλάνε», εκτός αν συμφωνηθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης η εφαρμογή εντός τέτοιου «εργαλείου». Πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι γερμανικά και αυστριακά Επιμελητήρια είναι ένθερμοι υποστηρικτές της πρότασης περί «διαγραφής χρέους», που έφερε επισήμως στα ευρωπαϊκά fora η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία από τις μετρήσεις που διενεργεί το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, 8 στις 10 επιχειρήσεις κατέγραψαν μείωση του τζίρου τους το 2020. Για αυτές τις επιχειρήσεις ο μέσος όρος μείωσης του τζίρου ήταν 48,8%. 1 στις 2 πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχει κάποιου είδους ληξιπρόθεσμη οφειλή (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές, τράπεζες). Αντίστοιχα 1 στις 2 επιχειρήσεις εκφράζει τον φόβο ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της το επόμενο διάστημα. Οι μισές επιχειρήσεις έχουν ρευστότητα (ταμειακά διαθέσιμα) για όχι παραπάνω από 1 μήνα. Μάλιστα 1 στις 4 επιχειρήσεις δεν έχουν καθόλου ταμειακά διαθέσιμα (ρευστότητα). Με βάση αυτά σχεδόν 6 στις 10 πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις φοβάται ότι θα κλείσει το επόμενο διάστημα.

Keywords
lockdown, ελλαδα, ιμε γσεβεε, θεσσαλονικη, κρητη, σημαίνει, ΑΝΤ1, τεστ, σχολεια, ΑΠΘ, ηπα, ωρα, νέα, λαρισα, κορονοϊός, προυπολογισμος, iefimerida, γεμη, ιμε, γσεβεε, οφειλή, τραπεζες, κικιλιας, σταση εργασιας, καθαρα δευτερα, αλλαγη ωρας, αθηνα, Καλή Χρονιά, 600 δις, εκλογες ηπα, αλλαγη ωρας 2013, κρουσματα σημερα, ξανα, iefimerida, γεμη, γσεβεε, ευβοια, ημερησια, ηπα, ιμε, ιος, καθημερινη, τεστ, τηλεοραση, υπουργειο οικονομικων, αγορα, αυξηση, ακορντεον, ανησυχητικο, απωλεια, ασφαλιστικα ταμεια, αττικη, βρισκεται, γεγονος, γερμανικα, γινει, δευτερο, δευτερα, διαστημα, δηλωσεις, δινη, δειχνει, δειγμα, εγινε, εγγραφες, ευκολα, ευρω, ειπε, υπαρχει, εμβολια, εμβολιο, εξετασεις, εποχη, εποχες, επρεπε, εστιαση, ετων, ιδια, ιδιο, θεοδωριδου, εικονα, ιμε γσεβεε, κυμα, λουκετο, ματια, μειωση, μαρια, νοσοκομεια, ορια, ορος, παμε, πνοη, πρωι, ρολο, συνεχεια, ταση, υπουργειο υγειας, συμπτωματα, φοβιες, οφειλή, εφαρμογη, ενωση, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, κομματι, κυριακη, πακετο, πληροφοριες, σημαίνει, υγειας, ξεκινησε, χερια
Τυχαία Θέματα