ΚΕΔΕ: Προσυνεδριακή Συνάντηση στη Λαμία για θέματα Πολιτικής Προστασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Ορεινών Περιοχών
Θέματα που αφορούν στις πολιτικές κα τις δράσεις των δήμων στους τομείς πολιτικής προστασίας, αγροτικής ανάπτυξης και στήριξης των ορεινών περιοχών συζητήθηκαν την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου στη προσυνεδριακή συνάντηση που πραγματοποίησε στη Λαμία, ενόψει του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου που θα γίνει στη Ρόδο 7-9 Νοεμβρίου με τη συμμετοχή αιρετών Στερεάς Ελλάδας
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα του ΥΠΕΝ για την εκτέλεση έργων εξοικονόμησης πόσιμου νερού, με ωφελούμενους 81 συνολικά δήμους και ΔΕΥΑ, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι επιβλήθηκε μεταγενέστερα με ΚΥΑ, μετά την αρχική απόφαση ένταξης, η συμμετοχή των δήμων και των ΔΕΥΑ με ποσοστό 20% στην χρηματοδότηση των συμβάσεων εκτέλεσης των σχετικών έργων. «Μιλάμε για ένα συνολικό ποσό συμβασιοποιημένων έργων ύψους 130.000.000 € όπου το 20% , η δική μας συμμετοχή , ανέρχεται στα 26.000.000 ευρώ. Η ΚΕΔΕ έχει ξεκαθαρίσει προς το ΥΠΕΝ ότι οι δήμοι και οι ΔΕΥΑ αδυνατούν να καταβάλουν αυτά τα χρήματα, οπότε τα συγκεκριμένα έργα κινδυνεύουν με απένταξη και μη εκτέλεση αν δεν βρεθεί άλλη λύση. Είναι ευθύνη του ΥΠΕΝ να δώσει λύση» υπογράμμισε ο κος Κυρίζογλου. «Ως Αυτοδιοίκηση δεν φοβόμαστε να σηκώσουμε και πρόσθετες ευθύνες αφού υπάρχουν οι αναγκαίες προϋποθέσεις. Αρκεί να ξέρουμε τι υποχρεούμαστε να κάνουμε, με ποιο προσωπικό και μέσα, με ποιους πόρους και με την υποχρέωσή μας τότε ν’ αξιολογούμαστε όλοι για την ικανότητα και τις αδυναμίες μας, και η Αυτοδιοίκηση αλλά και οι κρατικοί φορείς και οι κάθε είδους αρμόδιοι», τόνισε στην εισήγησή του ο πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας & Κλιματικής Κρίσης, Βλάσσης Σιώμος, Δημοτικός Σύμβουλος Πεντέλης. Αναφερόμενος στον αναβαθμισμένο ρόλο της Αυτοδιοίκησης Α΄Βαθμού, στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, σημείωσε ότι, καλείται τα επόμενα χρόνια να διαχειριστεί και τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, ένα αναδυόμενο παγκόσμιο πρόβλημα σε διεθνές, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο: «Μπροστά στην πρόκληση αυτή, η ΚΕΔΕ αναλαμβάνει να ασχοληθεί εκτός από τους ρόλους και τις αρμοδιότητες των υπηρεσιακών δομών των Δήμων και το επίπεδο εμπλοκής τους στη διαχείριση, αναλύοντας τις επιμέρους ενέργειες πρωτοβουλίες και προγράμματα που πρέπει να γίνουν, σε κάθε στάδιο, ώστε ο κάθε Δήμος να αποκτήσει έναν σύγχρονο επιχειρησιακό σχεδιασμό ένα αξιόπιστο και αποδοτικό σχέδιο και μια επιχειρησιακή ικανότητα ως ασπίδα προστασίας για τους κινδύνους και τις κρίσεις που μας απειλούν».
Ως προαπαιτούμενα έθεσε:Θεσμική αποσαφήνιση αρμοδιοτήτων και διαμόρφωση ενός σταθερού στο χρόνο θεσμικού πλαισίουΔιοικητική προσαρμογή στα πλαίσια της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης με κωδικοποίηση των αρμοδιοτήτων σε κάθε επίπεδο της διοίκησηςΣταθερή οργανωτική δομή της πολιτικής προστασίας σε επίπεδο Δήμου και σε διαδημοτικό επίπεδοΣτελέχωση τοπικών δομών με μόνιμο προσωπικό και επικουρική ενίσχυση με έκτακτο προσωπικό και εθελοντικές ομάδεςΕξειδίκευση του επιχειρησιακού σχεδιασμού σε τοπικό επίπεδο για κάθε κατηγορία κινδύνου και δημιουργία εργαλείων παραμετροποίησης και εφαρμογής του σχεδιασμού αυτούΔιασφάλιση του απαιτούμενου βάσει του σχεδιασμού μηχανολογικού και τεχνολογικού εξοπλισμούΣταθερή και επαρκή ετήσια χρηματοδότηση και διασφάλιση στοχευμένων χρηματοδοτικών λύσεων μέσα από ανταγωνιστικά και άλλα προγράμματαΑξιοποίηση ειδικών εφαρμογών ΤΠΕ και προϊόντων της επιστημονικής έρευνας για τη πρόληψη και τη θωράκιση ευάλωτων περιοχών από κινδύνους φυσικών καταστροφώνΕκπόνηση πολυετούς ειδικού προγράμματος για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των δημοτικών υποδομών. Χρηματοδότησή του μέσω του τέλους ανθεκτικότηταςΔιαβαθμισμένη εκπαίδευση στελεχών ΟΤΑ, εθελοντικών ομάδων και του τοπικού πληθυσμού σε θέματα πρόληψης και διαχείρισης κινδύνωνΤέλος ανέλυσε το διεκδικητικό πλαίσιο της Τ.Α. προτείνοντας:ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣΜετά από σχετική καταγραφή των υφιστάμενων δομών, να προβλεφθούν αντίστοιχες μονάδες μετά από προσαρμογή των ΟΕΥ, να αυξηθούν οι ΚΑΠ προκειμένου να αποκτήσουν όλοι οι Δήμοι μια οργανική μονάδα Πολιτικής Προστασίας που θα ασκεί τις αρμοδιότητες που προβλέπει το κανονιστικό πλαίσιο.Αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων που συνδέονται με την πρόληψη των φυσικών καταστροφώνΕπιτάχυνση εφαρμογής συναφών δημόσιων πολιτικώνΚωδικοποίηση των ισχυουσών διατάξεωνΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣΕκπόνηση ενός Εθνικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας στην οποία να εντάσσονται όλα τα προγράμματα, σχέδια, μέτρα και δράσεις σε επίπεδο πρόληψης, ετοιμότητας, αντιμετώπισης και αποκατάστασης σύμφωνα με τις προβλέψεις των «Περιφερειακών Σχεδίων Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Διαχείρισης Συνεπειών» των Περιφερειών και των «Τοπικών Σχεδίων Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Διαχείρισης Συνεπειών» των Δήμων.
ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟΜόνιμο προσωπικόΈκτακτο προσωπικόΕιδικό πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για τους Δήμους, τα νομικά τους πρόσωπα και τους ΣυνδέσμουςΣΤΑΘΕΡΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΜΕΣΑΘεσμοθετημένοι πόροιΧρηματοδοτικά μέσαΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ«Ζούμε σε μια εποχή «αιχμής» της κλιματικής αλλαγής. Σε αυτή τη νέα πραγματικότητα πρέπει όλοι να προσαρμοστούμε. Δήμοι, Περιφέρειες, Πολίτες το ίδιο το Κράτος. Είναι μια πραγματικότητα που δημιουργεί νέες ανάγκες για διαφορετικές πολιτικές, για καινούργιες προσεγγίσεις», τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Τζιαχρήστας, μέλος ΔΣ ΚΕΔΕ, δημοτικός σύμβουλος Δομοκού. Σημείωσε ότι, η πρωτογενής παραγωγή θα πρέπει να τεθεί, σε νέες πιο στέρεες και υγιείς βάσεις: «Δεν μπορεί να υπάρξει αγροτική ανάπτυξη, χωρίς να υπάρχει τοπική ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό οι Δήμοι είναι αυτοί που θα πρέπει να διαχειρίζονται κρίσιμα αγροτικά ζητήματα που αφορούν στην καθημερινότητα των γεωργών και κτηνοτρόφων μας, με την προϋπόθεση όμως να έχουν ουσιαστικό ρόλο και αρμοδιότητες που θα συνοδεύονται και από τους αντίστοιχους οικονομικούς πόρους». Υπογράμμισε ότι η προσπάθειες της Τ.Α πρέπει να τείνουν προς την διατήρησης του αγροτικού πληθυσμού στην ύπαιθρο, την άρση των χρόνιων παθογενειών της πρωτογενούς παραγωγής, την ενίσχυση της ποιοτικής φυτικής και ζωικής παραγωγής και την εξωστρέφεια των αγροτικών μας προϊόντων. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης της ΚΕΔΕ, αναφέρθηκε διεξοδικά στο διεκδικητικό πλαίσιο της κατά το τρέχον έτος, αναφορικά:
με τις αποζημιώσεις για τα αγροτεμάχια που παραμένουν «μπαζωμένα» σε όλες τις πληγείσες περιοχές από τα καιρικά φαινόμενα Ντάνιελ και Ελίας,την απλοποίηση των διαδικασιών για τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων, το ζωικό κεφάλαιο των οποίων επλήγη λόγω πανώλης, και την άμεση βοήθεια για τις ανάγκες απολύμανσης και αντικατάστασης των κοπαδιών, ενίοτε και των σταβλικών εγκαταστάσεων.την επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου η οποία σταμάτησε να παρέχεται στους δικαιούχους αγρότες από το 2016 (προϋπολογισμού περίπου 180 εκ ευρώ).την άμεση έκδοση των προσωρινών διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, τα οποία μέχρι σήμερα δεν είναι έτοιμα.την άμεση και χωρίς καθυστερήσεις επιστροφή του μισθώματος των επιλέξιμων βοσκοτόπων στους Δήμους (το λεγόμενο τέλος βοσκής που πάντα ανήκε στους Δήμους ύψους περίπου 5 εκ ευρώ ετησίως), όπως ίσχυε μέχρι την ψήφιση του Νόμου 4351/2015, τροποποιώντας ανάλογα το άρθρο 7 παρ. 2 του εν λόγω Νόμου.Ο κ. Τζιχρήστας, αναφέροντας εμφατικά στην εισήγησή του ότι, η γεωργία και η ανάπτυξη της περιφέρειας και της τοπικής κοινωνίας πρέπει να παραμείνουν η «ραχοκοκαλιά» του έθνους, παρέθεσε τις προτάσεις της Επιτροπής:
Σταθερότητα στο γεωργικό εισόδημα μέσα από την επαρκή χρηματοδότηση των άμεσων ενισχύσεων του πρώτου Πυλώνα της ΚΑΠ και όχι τη μείωση αυτού.Προστασία των μικρομεσαίων γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, οι οποίες είναι και περισσότερο ευάλωτες στις μεταβολές του εισοδήματος από την κλιματική αλλαγή. Επανεξέταση και αναθεώρηση των εργαλείων της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση κρίσεων.Συμβουλευτικές υπηρεσίες με τη συμμετοχή των γεωτεχνικών των Δήμων που θα καθοδηγούν τους γεωργούς, τους αλιείς και τους ώστε να βελτιώσουν την λειτουργικότητα των εκμεταλλεύσεών τους.Η Ελλάδα εκτός από το ότι είναι η πιο νησιωτική χώρα της ΕΕ, είναι και η πιο ορεινή σύμφωνα με τον δείκτη NORDREGIO, παρόλα αυτά δεν υπάρχει συντεταγμένη πολιτική και στρατηγική για την ορεινότητα, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ορεινών Περιοχών της ΚΕΔΕ Ανδρέας Στεργίου, δήμαρχος Αργιθέας. Χαρακτήρισε ως ευτυχή συγκυρία το γεγονός ότι πριν δύο χρόνια οι δήμαρχοι των ορεινών περιοχών συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και τέθηκαν δύο ζητήματα: Το πρώτο, η εφαρμογή του πρώτου πιλοτικού ολοκληρωμένου χωρικού σχεδίου ορεινών όγκων, που ήδη υλοποιείται στους δήμους Αργιθέας, Αγράφων και Λίμνης Πλαστήρα. Το δεύτερο αφορά στη ολοκλήρωση και οριστική θεσμοθέτηση της Εθνικής Στρατηγικής για τις ορεινές περιοχές (masterplan Ορεινότητας), που ήδη ξεκίνησαν οι ορεινοί δήμοι σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ. Περιγράφοντας τα προβλήματα που καλούνται να διαχειριστούν οι ορεινοί δήμοι με πρώτο το δημογραφικό αναρωτήθηκε πως μια οικογένεια θα επιλέξει να ζήσει σε μια περιοχή που ένας γιατρός καλείται να εξυπηρετήσει οκτώ απομακρυσμένες δομές πρωτοβάθμιας υγείας , όταν δεν υπάρχει δάσκαλος, η μετακίνηση των μαθητών να γίνεται σε χωματόδρομους, όταν δεν υπάρχει υποδομή τηλεκπαίδευσης, όταν ισχύει το ίδιο φορολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς με αυτό που ισχύει στα αστικά κέντρα, όταν εκτελείται ένα δρομολόγιο του ΚΤΕΛ ανά δέκα πέντε ημέρες; Πως θα φιλοξενήσουν αυτές οι περιοχές τους ψηφιακούς νομάδες, όταν με την πρώτη βροχή κόβεται το ρεύμα, δεν υπάρχει internet. Πως θα λειτουργήσει το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» όταν χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια για να πειστεί το υπουργείο Εσωτερικών, ότι για να εξυπηρετηθούν οι ωφελούμενοι χρειάζεται όχημα 4Χ4. Ο κ. Στεργίου τόνισε ότι ήταν ευεργέτημα για τους ορεινούς δήμους η ανακατανομή των ΚΑΠ, ωστόσο πρότεινε την πρόσθετη ενίσχυση του κριτηρίου ορεινότητας.
Επίσης υπογράμμισε ότι αν θέλουμε να μείνουν οι άνθρωποι στην επαρχία δεν είναι δυνατόν η χρηματοδότηση έργων στους ορεινούς δήμους να γίνεται με το κριτήριο του κόστους οφέλους, σημειώνοντας ότι κάθε ευρώ που πηγαίνει στις ορεινές περιοχές έχει υπερπολλαπλάσια απόδοση από αυτή που έχει στα αστικά κέντρα. Πρότεινε τη σύσταση Ταμείου Ορεινότητας, ειδικό πρόγραμμα χρηματοδότησης δημοσίων υποδομών, ειδικό πλαίσιο αντιμετώπισης του δημογραφικού, ειδικό πρόγραμμα για νέους επιστήμονες και ειδική ρύθμιση ταχείας πρόσληψης έκτακτου προσωπικού με εντοπιότητα, ειδικά προγράμματα μείωσης ενεργειακού κόστους και πολιτικής προστασίας. Αναφερόμενος ο κ. Στεργίου στα έργα ΑΠΕ που γίνονται στις ορεινές περιοχές υπογράμμισε ότι οι δήμοι πρέπει να έχουν πρωτεύοντα ρόλο στη συγκρότηση του νέου χωροταξικού ΑΠΕ και η γνώμη τους για τα έργα που γίνονται να είναι αποφασιστική και όχι απλά γνωμοδοτική. «Δεν γίνεται, κατέληξε, για το παραμικρό που συμβαίνει να είναι υπεύθυνοι οι δήμοι και όλα όσα γίνονται να γίνονται χωρίς εμάς». Στη συνάντηση παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν ο μητροπολίτης Φθιώτιδας κος Συμεών, ο δήμαρχος Λαμιέων Πανουργιάς Παπαϊωάννου, ο πρόεδρος ΠΕΔ Στερεάς Νικόλαος Σουλιώτης, δημοτικός σύμβουλος Καρπενησίου, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο γενικός γραμματέας ΥΠΕΣ Σάββας Χιονίδης, ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας Κώστας Τζανακούλης.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Απορείτε γιατί πάνε άπατες οι εκπομπές; - Πανελίστες στην Ελλάδα μουγκοί και κουφοί
- Πέθανε ο ορκισμένος εχθρός του Ερντογάν Φετουλάχ Γκιουλέν
- Axios: Το Τελ Αβίβ γνωστοποίησε στον Λευκό Οίκο τις απαιτήσεις του για τον τερματισμό του πολέμου στον Λίβανο
- Κλείνει το ΟΑΚΑ
- The Voice – Μπορεί να μην πέρασε αλλά “πάγωσε” τον Γιώργο Μαζωνάκη: “Μας συνδέει κάτι”
- Ιορδάνης Χασαπόπουλος και Ανθή Βούλγαρη υποδέχτηκαν την Ιωάννα Κρομμύδα μετά από μήνες απουσίας
- «Δεν είσαι ο βασιλιάς μου»: Αυστραλή γερουσιαστής άρχισε να ουρλιάζει στον Κάρολο (video)
- Μπρόκολο: Πόσα λεπτά βράσιμο χρειάζεται για να απογειώσετε τη γεύση του
- Στη Δράμα οι Βενσάν Κασέλ, Κρις Έβανς, Σάλμα Χάγιεκ για γυρίσματα ταινίας -Πού θα γίνουν, όλες οι λεπτομέρειες
- ΙΣΑ για γιατρούς που υπερσυνταγογραφούν: «Θα αφαιρέσουμε μόνιμα την άδεια τους» λέει ο Γιώργος Πατούλης στο topontiki.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Attiki Press
- ΚΕΔΕ: Προσυνεδριακή Συνάντηση στη Λαμία για θέματα Πολιτικής Προστασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Ορεινών Περιοχών
- Καιρός 28 Οκτωβρίου 2024: Ποιο είναι το σπάνιο φαινόμενο που θα επηρεάσει τη θερμοκρασία
- Νέα γενιά και εργασία: Γιατί τόσο πολλές απολύσεις;
- Grey’s Anatomy σεναριογράφος: Πώς προσποιήθηκε ότι είχε καρκίνο των οστών
- Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού: Ενίσχυση της Υπηρεσίας Καθαριότητας
- Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης: «Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω»
- Τελευταία Νέα Attiki Press
- ΚΕΔΕ: Προσυνεδριακή Συνάντηση στη Λαμία για θέματα Πολιτικής Προστασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Ορεινών Περιοχών
- Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης: «Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω»
- Καιρός 28 Οκτωβρίου 2024: Ποιο είναι το σπάνιο φαινόμενο που θα επηρεάσει τη θερμοκρασία
- Νέα γενιά και εργασία: Γιατί τόσο πολλές απολύσεις;
- Grey’s Anatomy σεναριογράφος: Πώς προσποιήθηκε ότι είχε καρκίνο των οστών
- Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού: Ενίσχυση της Υπηρεσίας Καθαριότητας
- Ρομά στον Καλλιακμάνη: Λέει ότι κλέβει συστηματικά και απλά μπαινοβγαίνει στη φυλακή
- Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ – Γκλέτσος: Ο Κασσελάκης έχει πει για μαύρα ταμεία και τώρα μας ζητάει τα ρέστα
- Βούλτεψη για Πακιστανό: O Μπογδάνος να γνωρίζει πως το ψέμα έχει κοντά ποδάρια
- Δήμος Χαλανδρίου: «Η σχολική κοινότητα προστατεύει το κλίμα»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τέλος χρόνου αν έχεις δικό σου αμάξι: Βαριά πρόστιμα σε χιλιάδες ιδιοκτήτες Ι.Χ. – Έρχεται η “λυπητερή”
- Πτώση άνδρα από τα Τείχη στο Ηράκλειο: Νοσηλεύεται με σοβαρά τραύματα στα πόδια
- Γερμανία: Θεμιτή ή κατακριτέα η πώληση όπλων στην Τουρκία;
- Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Σχεδόν αμετάβλητα, με άνοδο 0,05% ο πανευρωπαικός δείκτης STOXX 600
- Στο Κίεβο σήμερα ο Αμερικανός υπ. Άμυνας για το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ -Συνάντηση με Ζελένσκι
- Κεφαλογιάννης: H αποπληρωμή των προγραμμάτων Leader, πρέπει να γίνεται μέσα στα χρονοδιαγράμματα που ανακοινώνονται
- Οι όροι που θέτει το Ισραήλ για να σταματήσει τον πόλεμο στον Λίβανο
- Δεν τρελάθηκε ακόμα ο Αλμέιδα
- ΔΕΗ: Στις αγορές με ομόλογο 500 εκατ. ευρώ με λήξη το 2031
- Οι δύο όψεις της Τεχνητής Νοημοσύνης με δυνατότητες για το καλύτερο και το χειρότερο