Κεφαλογιάννη: Μείζων προτεραιότητα για την κυβέρνηση η βιώσιμη ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού

Στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής μίλησε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, στην επί των άρθρων συζήτηση του νομοσχεδίου «Ενίσχυση των τουριστικών υποδομών και της τουριστικής εκπαίδευσης, και επικαιροποίηση του πλαισίου άσκησης του επαγγέλματος των ξεναγών και των χρονομεριστικών μισθώσεων, ρυθμίσεις τουριστικών φορέων και άλλες διατάξεις για την ενίσχυση του τουρισμού». Όπως χαρακτηριστικά τόνισε «αντιμετωπίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού, ως μείζονα προτεραιότητα και είναι αναγκαίες οι στοχευμένες

νομοθετικές πρωτοβουλίες που υπηρετούν αυτή τη στρατηγική».

Η Όλγα Κεφαλογιάννη παρουσίασε στοιχεία που αποδεικνύουν την εμπιστοσύνη της παγκόσμιας ταξιδιωτικής αγοράς στο ελληνικό τουριστικό προϊόν, στα οποία καταγράφεται η αυξανόμενη προτίμηση των ταξιδιωτών για ελληνικούς προορισμούς, ειδικότερα μάλιστα κατά τους λεγόμενους «πλάγιους» και χειμερινούς μήνες: Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2024 αυξήθηκε κατά 20,0% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2023 -μίας χρονιάς ιστορικά υψηλών επιδόσεων. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν επίσης κατά 22,0% την ίδια περίοδο.  Πρόκειται, όπως είπε η υπουργός Τουρισμού για αποτέλεσμα και της προσπάθειας που καταβάλλεται για επέκταση της τουριστικής δραστηριότητας και πέραν των μηνών αιχμής.

Στρατηγικό σχέδιο

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι «το νομοσχέδιο δεν εξυπηρετεί κάποιον συγκεκριμένο σχεδιασμό» η Όλγα Κεφαλογιάννη παρουσίασε αναλυτικά τους στόχους του νομοσχεδίου που αποτελεί όπως είπε μέρος του στρατηγικού σχεδίου για την ποιοτική ανάπτυξη του Τουρισμού. Σε συνέχεια του νόμου του περασμένου έτους με τον οποίο θεσμοθετήθηκαν το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού, το Παρατηρητήριο για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό στη Μεσόγειο και το Συμβούλιο Οινοτουρισμού, περιλαμβάνονται νέες ρυθμίσεις προσανατολισμένες ακριβώς στην εξυπηρέτηση του στόχου της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα:

Ρυθμίζονται θέματα για την περιβαλλοντική αδειοδότηση, και λειτουργία τουριστικών επιχειρήσεων και υποδομών.Ενισχύεται το πλαίσιο για τους Οργανισμούς Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού και την διασύνδεση τους με την τουριστική αγορά.Εμπλουτισμός και διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος

Διαμορφώνεται ένα ολοκληρωμένο και σύγχρονο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις ειδικές μορφές τουρισμού. Ειδικότερα:

Εισάγεται ρύθμιση για Οργανωμένη Τουριστική Κατασκήνωση πολυτελούς διαβίωσης.Προβλέπεται η θεσμοθέτηση πλαισίου για ισόρροπη αύξηση των θέσεων ελλιμενισμού στους τουριστικούς λιμένες, πλέον των ήδη εγκεκριμένων.Εισάγονται ρυθμίσεις για τα ορεινά καταφύγια, τα Κέντρα Αναζωογόνησης και την ανταγωνιστικότητα του Οινοτουρισμού, εισάγεται δε σήμα επισκέψιμου αποσταγματοποιείου.Επικαιροποιείται το πλαίσιο για την άσκηση του επαγγέλματος του ξεναγού, που χρονολογείται από το 1977.Αναβάθμιση της εθνικής τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης

Ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν στους σπουδαστές των Ανωτέρων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης, στους απόφοιτους των οποίων δίνεται πλέον η δυνατότητα να εισάγονται χωρίς κατατακτήριες εξετάσεις, σε τμήματα τουριστικών σπουδών των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Ενίσχυση της διεθνούς εικόνας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος

Προβολή και προώθηση πιο σύγχρονου και επικοινωνιακά άρτιου τρόπου των λιγότερο γνωστών προορισμών και των ειδικών μορφών τουρισμού, όπως ο θαλάσσιος και ο καταδυτικός τουρισμός, ο τουρισμός υγείας και ευεξίας, ο ορεινός τουρισμός, ο αγροτουρισμός και γαστρονομικός τουρισμός.

Βίβλος Τουριστικού Μετασχηματισμού και Ανάπτυξης

Αφορά στην περίοδο 2030 – 2035 και θα περιλαμβάνει, ενδεικτικά: Έρευνα και ανάλυση αγοράς, Στρατηγική Μελέτη, Οδικό Χάρτη υλοποίησης παρεμβάσεων και σχέδιο εφαρμογής των προτάσεων των μελετών.

Κλείνοντας, η κα Όλγα Κεφαλογιάννη κάλεσε τους συναδέλφους της μειοψηφίας να αποφύγουν τη στείρα και ανέξοδη αντιπολίτευση, υπογραμμίζοντας ότι το Υπουργείο Τουρισμού επιδιώκει ουσιαστικό και γόνιμο διάλογο, όπως αυτός που προηγήθηκε κατά τη συνεδρίαση των φορέων. «Με τις πολιτικές και τις δράσεις που υλοποιούμε, προσβλέπουμε σε μακροπρόθεσμα οφέλη από τον τουρισμό, για όλη τη χώρα, για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας. Ας κινηθούμε λοιπόν δυναμικά. Ας ενισχύσουμε το πολύτιμο ανθρώπινο κεφάλαιο του ελληνικού τουρισμού. Τους επιχειρηματίες, τους εργαζόμενους, τους νέους ανθρώπους που δημιουργούν, όλους και όλες που αποτελούν τους συνεχιστές μιας μεγάλης διαδρομής, μιας σπουδαίας τουριστικής παράδοσης» είπε κλείνοντας.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κεφαλογιάννη, Μείζων,kefalogianni, meizon