Κεραμέως Πολυτεχνείο: «Πρέπει να προσαρμοστούμε στις συνθήκες»

Κεραμέως Πολυτεχνείο: «Δεν γιορτάσαμε ούτε την 25η Μαρτίου ούτε την 28η Οκτωβρίου. Έχουμε τόσους διασωληνωμένους, μπορούμε να τιμούμε την Ιστορία μας, αλλά πρέπει να προσαρμοστούμε στις συνθήκες. Στα σχολεία μας έχει προβλεφθεί να εορταστεί διαδικτυακά», ανέφερε σήμερα η Νίκη Κεραμέως. Με τα λόγια αυτά η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, πήρε θέση στη Βουλή

για την απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου. Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Γ. Δελή, η κ. Κεραμέως τόνισε πως το υπουργείο κατάφερε να προμηθευθεί 90.000 φορητές συσκευές για την τηλεκπαίδευση στα σχολεία. «Όταν αναλάβαμε υπήρχαν 4.500 τέτοιες συσκευές και εξασφαλίσαμε να φτάσουν 90.000. 2.000% αύξηση δηλαδή», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΚΕ επανέλαβε τη θέση του κόμματός του πως το Πολυτεχνείο θα τιμηθεί όπως πρέπει, με όσους πρέπει, και με τον τρόπο που του αξίζει. «Να πάρετε πίσω την κατάπτυστη απόφαση για την απαγόρευση κυκλοφορίας. Τίποτα άλλο δεν μπορεί να γίνει ανεκτό», είπε.

 Γεραπετρίτης: Αδιανόητη η συζήτηση ενώ είχαμε 71 νεκρούς

“Όταν μόνο χθες είχαμε 71 νεκρούς το να συζητούμε αν πρέπει να επιβάλουμε περιορισμό στην κίνηση για την πορεία του Πολυτεχνείου, που εξ ορισμού έχει ένα συγχρωτισμό, είναι αδιανόητο”. Το μήνυμα αυτό έστειλε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, με την ταυτόχρονη επισήμανση -μέσω της ραδιοφωνικής συχνότητας του Σκάι- ότι ο νόμος θα επιβληθεί και δεν θα γίνει πορεία. Ξεκινώντας από το θέμα της απαγόρευσης συναθροίσεων, υπάρχουν δύο διαστάσεις, η νομική και η κοινωνικο-πολιτική, διευκρίνισε εισαγωγικά ο υπουργός Επικρατείας. Στην πρώτη, “ήδη οι καθηγητές Αλιβιζάτος, Μανιτάκης, Βενιζέλος κ.α. έχουν τοποθετηθεί πάρα πολύ σαφώς, κατά την άποψή μου δεν υπάρχει καμία απολύτως αμφισβήτηση. Το Σύνταγμα επιτρέπει τον περιορισμό του δικαιώματος των συναθροίσεων για λόγους δημόσιας ασφάλειας, και προφανώς, δημόσιας υγείας.

Εάν θεωρούσαμε ότι η δημόσια υγεία δεν αποτελεί υπέρτερο σκοπό δημόσιου συμφέροντος, είναι προφανές ότι όλα τα μέτρα περιορισμού της κίνησης, που, κατά την άποψή μου, είναι πολύ αυστηρότερα, θα έπρεπε να κριθούν κατά μείζονα λόγο αντισυνταγματικά. Δεν είναι δυνατόν να ζητούμε από τους πολίτες να περιορίσουν καθ’ ολοκληρίαν την κίνησή τους κι από την άλλη πλευρά να συζητούμε έστω, εάν είναι συνταγματικό το να περιοριστεί μία πορεία, δηλαδή κινητή συνάθροιση για 3-4 ημέρες. Υπάρχει πλήρης αναλογικότητα, δεν τίθεται κανένα ζήτημα αντισυνταγματικότητας”, επεσήμανε ο κ. Γεραπετρίτης και με την ιδιότητα, προφανώς, του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα