Κίεβο τώρα – πόλεμος: Η Ρωσία ήδη αποσύρει δυνάμεις

Ξεκίνησε η υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από το Κίεβο της Ουκρανίας, σύμφωνα με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, όπως μεταδίδει το CNN. Νωρίτερα έγινε γνωστό, μετά το τέλος των συνομιλιών Ρωσίας-Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη, ότι η Ρωσία κάνει πίσω σε κάποια σημεία, ένα εκ των οποίων είναι η συχνότητα των επιθέσεων στο Κίεβο. Οπως αναφέρει το CNN, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες

εκτιμούν ότι πρόκειται για μια «σημαντική» αλλαγή στρατηγικής.

Σε εξέλιξη η υποχώρηση ρωσικών δυνάμεων από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας

Η μετακίνηση-υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων είναι σε εξέλιξη, σύμφωνα με δύο ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους. Η Ρωσία αρχίζει να αποσύρει ορισμένες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των ρωσικών τακτικών ομάδων ταγμάτων (BTG), που εγκαταλείπουν τις περιοχές πέριξ του Κιέβου. Οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρονται από τις βόρειες περιοχές της Ουκρανίας για να επικεντρωθούν στις μάχες στο νότο και στα ανατολικά. Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι η Ρωσία θα καλύψει την υποχώρησή της με αεροπορικούς βομβαρδισμούς της πρωτεύουσας και με το πυροβολικό, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η Ρωσία μπορεί να αλλάξει τακτική και πάλι, αν οι συνθήκες της μάχης το επιτρέψουν.

Η κίνηση αυτή ακολουθεί τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών αντιπροσωπειών στην Κωνσταντινούπολη την Τρίτη. Κατά την άποψη των ΗΠΑ, δεν πρόκειται για μια βραχυπρόθεσμη προσαρμογή για ανασυγκρότηση, αλλά για μια πιο μακροπρόθεσμη κίνηση, καθώς η Ρωσία έρχεται αντιμέτωπη με την αποτυχία της να προχωρήσει στρατιωτικά στη βόρεια Ουκρανία.

O εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, μιλώντας στο CNN σήμερα είπε ότι παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες μια παύση της ρωσικής προέλασης προς το Κίεβο. «Επιχειρούσαν να το περικυκλώσουν [το Κίεβο] και δεν τα κατάφεραν», είπε ο Τζον Κίρμπι.

Διπλωματική πρόοδος ή πρόφαση για στρατιωτική αναδιάταξη;

Για το ενδεχόμενο η αλλαγή στρατηγικής να αποτελεί ένα «κόλπο» μιλούν αξιωματούχοι της Ουκρανίας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Τούρκου δημοσιογράφου Ραγκίπ Σοϊλού για το MiddleEastEye. Οι Τούρκοι αξιωματούχοι, πάντως, εμφανίζονται αισιόδοξοι για τις σημερινές εξελίξεις. Πιο συγκεκριμένα, στο ρεπορτάζ αναφέρεται πως η ουκρανική πλευρά διατηρεί τις επιφυλάξεις της σχετικά με την πρόοδο που σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις, καθώς πλανάται ο φόβος ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιεί τις συνομιλίες για να πάρει μια «ανάσα» στο πολεμικό μέτωπο. Αξιωματούχοι της Ουκρανίας ανησυχούν πως η Ρωσία μπορεί να επιχειρήσει να φτάσει σε μια συμφωνία για προσωρινή κατάπαυση του πυρός, ώστε να μπορέσει να αναδιατάξει τις στρατιωτικές της δυνάμεις και να ξεκινήσει νέα επίθεση.

Στο πνεύμα αυτό, ο σύμβουλος της ουκρανικής κυβέρνησης, Αντόν Γκερασένκο, προχώρησε στην εξής δήλωση, αναφερόμενος στις ρωσικές ανακοινώσεις περί μείωσης της στρατιωτικής δραστηριότητας στο Κίεβο και το Τσερνίχιβ: «αυτές οι δηλώσεις είναι απόλυτα ψέματα που έχουν σκοπό να κερδίσουν χρόνο για να ενισχυθούν οι ρωσικές θέσεις».

Μπλίνκεν: Δεν έχουμε δει πραγματική σοβαρότητα από τη Ρωσία

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, πάντως, διατηρεί επιφυλακτική στάση σχετικά με τις ανακοινώσεις περί προόδου στις συνομιλίες και απόσυρσης των επιθέσεων από κάποια ουκρανικά μέτωπα. Σύμφωνα με τον Άντονι Μπλίνκεν, υπάρχει αυτό που η Ρωσία λέει και υπάρχει και εκείνο που η Ρωσία κάνει, και οι ΗΠΑ εστιάζουν στο δεύτερο. «Οι ΗΠΑ δεν έχουν δει μια πραγματική σοβαρότητα από τη Ρωσία», ήταν το σχόλιο Μπλίνκεν έπειτα από τις εξελίξεις αυτές.

Μπόρις Τζόνσον: Μια κατάπαυση του πυρός δεν αρκεί για να αρθούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, πάντως, είπε ότι μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός δεν θα είναι αρκετή για να αρθούν οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσίας. Ο εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον είπε ότι μια πλήρης απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων θα αποτελούσε μια καλή αρχή, αλλά τόνισε επίσης πως μια κατάπαυση του πυρός είναι μόνο το πρώτο βήμα προς αυτόν τον στόχο.

Ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού είπε, μιλώντας σε δημοσιογράφους: «Ο πρωθυπουργός είπε πως μια κατάπαυση του πυρός από μόνη της δεν αποτελεί λόγο για να αρθούν οι βρετανικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Είπε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας ότι η πίεση στον Πούτιν πρέπει να αυξηθεί μέσω περισσότερων οικονομικών μέτρων και παροχής στρατιωτικής βοήθειας για να διασφαλιστεί ότι η Ρωσία θα αλλάξει εντελώς στάση».

Σε δημοψήφισμα θα μπει οποιαδήποτε πρόταση για ουκρανική ουδετερότητα

Όποια κι αν είναι η κατάληξη των διαπραγματεύσεων σχετικά με τα αιτήματα της Ουκρανίας και τους συμβιβασμούς που προτίθεται να κάνει, οι πολίτες της χώρας θα πρέπει να είναι σύμφωνοι με τις αποφάσεις του κυβερνητικού επιτελείου για να μπορέσει να προχωρήσει μια συμφωνία. Αυτό προκύπτει από τις σημερινές δηλώσεις του συμβούλου του Ουκρανού προέδρου, Μιχαΐλο Ποντόλιακ. «Θα είναι ένα δημοψήφισμα στο οποίο όλοι οι πολίτες της Ουκρανίας θα εκφράσουν τη θέση τους σχετικά με αυτή τη συμφωνία, με το πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει», είπε στην ουκρανική τηλεόραση ο Ποντόλιακ, σύμφωνα με το CNN.

Μόνον μετά από μια έγκριση εκ μέρους των πολιτών θα προχωρήσει η κυβέρνηση για να εγκρίνει τις συμφωνίες στο κοινοβούλιο, είπε ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας. Σύμφωνα με τον Ποντόλιακ, είναι σημαντικό για την κυβέρνηση να έχει τη στήριξη του λαού της Ουκρανίας σχετικά με αυτές τις συμφωνίες.

Συνομιλία Μπάιντεν με Μακρόν, Σόλτς, Ντράγκι και Τζόνσον -Αξιολογούν τις συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας

Τηλεφωνική συνομιλία με Μακρόν, Σόλτς, Ντράγκι και Τζόνσον πραγματοποίησε ο Τζο Μπάιντεν έπειτα από τις σημερινές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, υπό το πρίσμα των εξελίξεων και τα αποτελέσματα των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ των αντιπροσωπείων Ρωσίας και Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη, επικοινωνεί τηλεφωνικά αυτή την ώρα με τον Γάλλο πρόεδρο, τον Γερμανό Καγκελάριο, και τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου προκειμένου να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της Ουκρανίας.

Ο Τζο Μπάιντεν ήταν στην Βρυξέλλες και την Πολωνία την περασμένη εβδομάδα, όπου πήρε μέρος στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο της ΕΕ και του G7, ενώ είχε κατ΄ιδίαν επαφές με ηγέτες.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κίεβο, Ρωσία,kievo, rosia