Κικίλιας για εμβόλιο – Ελλάδα: Πώς θα χτίσουμε τείχος ανοσίας

Κικίλιας για εμβόλιο – Ελλάδα: Για το lockdown, τα κρούσματα κορονοϊού, τα εμβόλια και το πιθανό τρίτο κύμα της πανδημίας μίλησε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Ο κ. Κικίλιας, μέσω του ραδιοφώνου του ΣΚΑΪ, υποστήριξε αρχικά ότι υπάρχει προβληματισμός και ανησυχία για το θέμα της πανδημίας. «Καθημερινά όλοι μας ασχολούμαστε, με πρώτο τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης, με το τι συμβαίνει στη χώρα επιδημιολογικά, ποια είναι τα δεδομένα, πώς αντέχει το Εθνικό Σύστημα

Υγείας, πώς διασπείρεται ο κορονοϊός» σημείωσε.

Σύμφωνα με τον υπουργό, «αυτή τη στιγμή έχουμε 1.305 κλίνες ΜΕΘ στη χώρα, 748 κλίνες Covid και 557 non-Covid, και συνεχίζουμε να εγκαινιάζουμε, να ανοίγουμε νέες κλίνες ΜΕΘ. Από αυτές, με lockdown ενός μήνα στη χώρα, είναι  κατειλημμένες οι 1.083, από τη Λαμία και πάνω σχεδόν όλες.Παραλάβαμε 557 ΜΕΘ. Αυτή την εποχή, Δεκέμβριο μήνα, χωρίς κορονοϊό, και επί ΣΥΡΙΖΑ και πριν, υπήρχε αναμονή 35-50 συμπολιτών μας την ημέρα για κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Δεν υπήρχε Covid, υπήρχε μόνο ο ιός της γρίπης και τα τροχαία, εγκεφαλικά, καρδιακά και οι ανάγκες των ανθρώπων. Και έμεναν 35-50 συμπολίτες μας εκτός ΜΕΘ και περίμεναν να βρουν ένα κρεβάτι εντατικής θεραπείας, που ήταν το πιο ντροπιαστικό ρουσφέτι του πολιτικού συστήματος στα χρόνια της Μεταπολίτευσης» ανέφερε ο κ. Κικίλιας.

Ανησυχία για το τρίτο κύμα

Ο Βασίλης Κικίλιας επισήμανε ότι «δυστυχώς, τα κρούσματα μειώνονται λιγότερο από όσο περιμέναμε κάθε μέρα. Το Ε.Σ.Υ. πιέζεται, οι γιατροί μας είναι κουρασμένοι από την τεράστια μάχη που δίνουν σε αυτό το δεύτερο κύμα».

Σε εκείνο το σημείο επικαλέστηκε τις προβλέψεις επιστημόνων του ECDC και της Ελλάδας, οι οποίοι μιλούν «για τρίτο κύμα το οποίο θα ξεκινήσει ανάλογα με το πότε και πώς θα ανοίξουν οι χώρες, είτε στα τέλη Δεκεμβρίου, είτε στις αρχές Ιανουαρίου. Προεξοφλούν οι επιστήμονες ότι με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις κλιματολογικές συνθήκες, ανάλογα με το πώς θα ανοίξουμε και εάν θα ανοίξουμε ή δεν θα ανοίξουμε και το πόσο θα προσέξουμε, όσο πιο αργά γίνει, τόσο πιο αργά και στρωτά, θα έρθει το τρίτο κύμα. Όσο πιο νωρίς ανοίξουμε και χωρίς να λάβουμε υπόψη μας τους υγειονομικούς κανόνες, τόσο πιο γρήγορα και τόσο πιο σφοδρά» παρατήρησε ο υπουργός.

Ο κ. Κικίλιας επανέλαβε τη φράση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη λέγοντας ότι «δεν τίθεται θέμα ημερομηνίας αλλά του πόσο διασπείρεται ο ιός, πόσα κρούσματα έχουμε καθημερινά και πόσο αντέχει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Θέλουμε να προσπαθήσουμε να ξαναμπούμε βήμα-βήμα σε μία μερική κανονικότητα. Αλλά αν είναι γεμάτα τα Νοσοκομεία και οι ΜΕΘ με ασθενείς, στην περίπτωση που ξανά αυξηθούν οι αριθμοί που είναι ουσιαστικά λίγο έως πολύ επιβεβαιωμένο από τους ειδικούς, θα έχουμε τρίτο κύμα. Γιατί η κινητικότητα, δυστυχώς, συντελεί στην αύξηση της μετάδοσης. Καταλαβαίνουμε τα προβλήματα στην αγορά και στην κοινωνία. Ζητάμε λίγη υπομονή ακόμα. Δεν αξίζουν οι Έλληνες να δουν καταστάσεις και συνθήκες όπως τις βλέπουμε σε άλλες χώρες, να καταρρέουν τα υγειονομικά συστήματα και να έρχεται η καταστροφή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

«Για να φτιάξουμε τείχος ανοσίας πρέπει η πλειοψηφία να εμβολιαστεί»

Ο υπουργός Υγείας στη συνέχεια μίλησε για τα εμβόλια αναφέροντας τα εξής: «Σε συνεργασία με το  Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θα φτάσουμε στον πολίτη, θα ενημερώσουμε, ο πολίτης θα αποδεχθεί την πρόσκληση του εμβολιασμού και αναλόγως τη γεωγραφική περιοχή θα ενημερωθεί για την ώρα, το ραντεβού και το σημείο εμβολιασμού. Ο εμβολιασμός από το Σύνταγμά μας δεν είναι υποχρεωτικός.

Είμαι πολύ περήφανος για τους Έλληνες που πριν από δυο χρόνια για τον ιό της γρίπης εμβολιάστηκαν 2.000.000 κόσμος και φέτος 4.200.000. Αυτό δείχνει ότι έχουμε κουλτούρα αλληλεγγύης, μια κουλτούρα στήριξης στις ευάλωτες ομάδες, μια κουλτούρα του να αγκαλιάσουμε τους ανθρώπους που δεν μπορούν, που δεν έχουν και πρέπει να τους στηρίξουμε.

Για να φτιάξουμε ένα τείχος ανοσίας πρέπει η πλειοψηφία των Ελλήνων να εμβολιαστεί. Το εμβόλιο θα είναι ασφαλές, θα είναι ελεγμένο από τους διεθνείς οργανισμούς φαρμάκου. Μόλις εγκριθεί, θα έρθει στην ίδια χρονική στιγμή σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, σε όλα τα κράτη-μέλη. Τόνισα και χθες ότι είναι η πιο μεγάλη, η πιο σημαντική και η πιο κρίσιμη υγειονομική επιχείρηση στην ιστορία της χώρας.

Αγκαλιάζουμε όλη την κοινωνία και η εθνική εκστρατεία εμβολιασμού περιλαμβάνει τους πάντες. Είναι μια εθνική προσπάθεια, ξεπερνάει τα κόμματα, ξεπερνάει τις παρατάξεις, ξεπερνάει τη μικροπολιτική. Και θα ήθελα να παρακαλέσω θερμά όλοι να τη δουν έτσι και όλοι να συμμετέχουν σε αυτή την εθνική προσπάθεια. Με εντολή του Πρωθυπουργού, θα ενημερώσω ξανά τα κόμματα μέσα στις επόμενες μέρες.»

Θα είναι καθημερινή η ενημέρωση για τα εμβόλια

Ο υπουργός Υγείας είπε για τους εμβολιασμούς ότι θα προτεραιοποιηθούν οι ανάγκες. «Πρώτα θα εμβολιάσουμε υγειονομικούς, ευπαθείς ομάδες, γηροκομεία, κέντρα αποκατάστασης, κλειστές δομές. Και εκεί που ο πολίτης δεν μπορεί να πάει σε ένα εμβολιαστικό κέντρο, τότε θα πηγαίνει το Κράτος. Εξήγησα πώς θα γίνει η διαδικασία εμβολιασμού στα γηροκομεία με τις ΚΟΜΥ. Θα υπάρχει πρόβλεψη για όλους τους συνανθρώπους μας που δεν μπορούν, για όλους τους συνανθρώπους μας οι οποίοι χρειάζονται στήριξη» τόνισε.

«Αρχές του 2021 οι εμβολιασμοί» – Το μήνυμα Μητσοτάκη στους Έλληνες

Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εισαγωγική τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου μίλησε για το σχέδιο του εμβολιασμού στη χώρα. «Σε ό,τι αφορά τον Covid, μέσα στην ημέρα θα υπάρξουν ανακοινώσεις από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο σχετικά με το τι δεν θα λειτουργήσει μετά βεβαιότητος μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου», είπε ο πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στις μεταρρυθμίσεις που θα συζητηθούν στη συνεδρίαση και αφορούν στο νέο πλαίσιο για τις Πρότυπες Προτάσεις έργων που θα παρουσιαστεί από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, στο τελικό σχέδιο αναπτυξιακής μετάβασης των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, που θα παρουσιαστεί από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και sτην Εθνική Στρατηγική Κυβερνοασφάλειας, ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο το οποίο θωρακίζει ψηφιακές εφαρμογές και υπηρεσίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα