Κίνα Ουιγούροι: Για «γενοκτονία» μιλούν οι ΗΠΑ

Οι περιφερειακές αρχές της περιφέρειας Σιντζιάνγκ της Κίνας ανακοίνωσαν ότι κινέζικο δικαστήριο καταδίκασε σε θάνατο με την κατηγορία της αυτονομιστικής δραστηριότητας δύο Ουιγούρους, πρώην ανώτερους δημόσιους λειτουργούς. Πρόκειται για ένα ακόμα επεισόδιο στην… προβληματική επαρχία της δυτικής Κίνας, που εμφανίζει αυτονομιστικές τάσεις. Η διαχείριση της κατάστασης από την Κίνα έχει γίνει αντικείμενο επικρίσεων από τις ΗΠΑ, οι οποίες μιλούν για «γενοκτονία», αλλά και αγκάθι στις σχέσεις με την Τουρκία, η οποία εμφανίζεται

ως υπέρμαχος των απανταχού μουσουλμάνων. Η Τουρκία μάλιστα προσέφερε μέχρι πρόσφατα πολιτικό άσυλο στους διωκώμενους Ουιγούρους, κατάσταση που άλλαξε πρόσφατα με τη συμφωνία Κίνας-Τουρκίας για την χορήγηση εμβολίων στην δεύτερη και την… τυχαία απέλαση των Ουιγούρων της Τουρκίας.

Η ποινή των δύο Ουιγούρων αξιωματούχων συνοδεύεται με διετή αναστολή, που επί της ουσίας για τα κινεζικά δεδομένα σημαίνει ισόβια κάθειρξη. Πρόκειται για τους Σιρζάτ Μπαουντούν, πρώην υπουργό Δικαιοσύνης της αυτόνομης περιφέρειας της Σιντζιάνγκ, και Σατάρ Σαγούτ, πρώην υπουργό Παιδείας. Ο πρώτος κρίθηκε ένοχος για συνωμοσία με το Ισλαμικό Κίνημα του Ανατολικού Τουρκεστάν (ΙΚΑΤ), καθώς είχε συναντηθεί με μέλος της οργάνωσης αυτής το 2003, όταν ακόμα εργαζόταν στην αστυνομία, ενώ ο δεύτερος κρίθηκε ένοχος με την κατηγορία πως είχε φροντίσει να συμπεριληφθούν σε σχολικά εγχειρίδια στη γλώσσα των Ουιγούρων διατυπώσεις που υπερασπίζονταν ή εξυμνούσαν τον θρησκευτικό εξτρεμισμό, την τρομοκρατία και την αυτονομιστική δράση.

Κίνα Ουιγούροι: Κέντρα… Επαγγελματικής Κατάρτισης

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν το Πεκίνο ότι έχει φυλακίσει από το 2017 πάνω από 1 εκατομμύριο Ουιγούρους σε κέντρα πολιτικής αναμόρφωσης. Η κομμουνιστική κυβέρνηση διαψεύδει τον αριθμό αυτό, ενώ διαβεβαιώνει ότι οι εγκαταστάσεις για τις οποίες γίνεται λόγος είναι «κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης», προορισμένα να απομακρύνουν τους Ουιγούρους από τον ισλαμιστικό εξτρεμισμό και την αυτονομιστική δράση, έπειτα από μια σειρά επιθέσεων που αποδόθηκαν σε αυτονομιστικές οργανώσεις.

Το ΙΚΑΤ συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων που καταρτίζει ο ΟΗΕ, όμως αποσύρθηκε από αυτόν των ΗΠΑ τον περασμένο Νοέμβριο, με την Ουάσινγκτον να εξηγεί πως αμφέβαλλε πως εξακολουθεί να υπάρχει. Η Κίνα δεν δημοσιοποιεί τον αριθμό των θανατικών ποινών που επιβάλλονται από τα δικαστήρια της χώρας κάθε χρόνο, ούτε τον αριθμό των εκτελέσεων σε ετήσια βάση. Ωστόσο η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί ότι η χώρα βρίσκεται στην πρώτη θέση παγκοσμίως ως προς την καταφυγή στην εσχάτη των ποινών, με χιλιάδες καταδίκες και εκτελέσεις κάθε χρόνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα