Κλιμακώνονται οι επιθέσεις στην Ανατολική Ουκρανία

Ο στρατός της Ουκρανίας και οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες αλληλοκατηγορήθηκαν χθες Παρασκευή ότι κλιμακώνουν τις επιθέσεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας, κατά παράβαση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που είχε τεθεί σε ισχύ πριν από δύο μήνες.

Η σύρραξη δεν μοιάζει να έχει τερματιστεί τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η συμφωνία που επετεύχθη στο Μινσκ, την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, στα μέσα του Φεβρουαρίου παραμένει μεν τυπικά σε ισχύ

και γενικά τηρείται, αλλά απώλειες αναφέρονται σχεδόν καθημερινά από τις δύο πλευρές.

«Ο εχθρός έχει εντείνει σημαντικά τα πυρά εναντίον των θέσεών μας με όπλα τα οποία βάσει της συμφωνίας του Μινσκ θα έπρεπε να έχουν αποσυρθεί», ανέφερε ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων και πρόσθεσε ότι στην πλειονότητά τους οι επιθέσεις έχουν γίνει γύρω από το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, το οποίο ελέγχουν οι αντάρτες.

Ο ίδιος σημείωσε ότι μέσα στις τελευταίες 24 ώρες, οι αντάρτες άνοιξαν πυρ εναντίον των κυβερνητικών στρατευμάτων 18 φορές με όπλα διαμετρήματος 120-122 χιλιοστών.

Βάσει της συμφωνίας του Μινσκ τα όπλα με διαμέτρημα μεγαλύτερο των 100 χιλιοστών, συμπεριλαμβανομένων των βαρέων πυροβόλων, των βαρέων όλμων και των ρουκετών, έπρεπε να αποσυρθούν από τα μέτωπα.

Σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό κανένα στέλεχός του δεν σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, ωστόσο δύο τραυματίστηκαν από την έκρηξη μιας νάρκης.

Παράλληλα, το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανέφερε ότι αποφάσισε να αποσυρθούν τα μέλη ενός τάγματος εθελοντών από το χωριό Πίσκι, κοντά στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, στο πλαίσιο της εφαρμογής της εκεχειρίας.

«Η απόφαση αυτή ελήφθη για να προστατευθεί η ζωή των μελών του προσωπικού των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων (…) και να τηρηθούν οι συμφωνίες του Μινσκ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας.

Πάνω από 6.000 πολίτες, αντάρτες και Ουκρανοί στρατιωτικοί έχουν χάσει τη ζωή τους αφότου ξέσπασε η ένοπλη σύρραξη στην ανατολική Ουκρανία, στην οποία το Κίεβο κατηγορεί τη Ρωσία ότι υποστηρίζει τους εξεγερμένους, κάτι που η Μόσχα διαψεύδει.

Από την πλευρά τους, οι αυτονομιστές κατηγόρησαν τις κυβερνητικές δυνάμεις ότι άνοιξαν πυρ με πυροβόλα αρμάτων μάχης εναντίον θέσεών τους στην Αντιίβκα, σε απόσταση 7 χλμ. από το αεροδρόμι0 του Ντονέτσκ.

Την πληροφορία αυτή διέψευσε ο εκπρόσωπος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων Βλαντισλάβ Σελεζνιόφ, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν θα ήταν δυνατόν τα άρματα μάχης να βάλλουν σε τέτοια απόσταση.

Για τέτοιες βολές, επισήμανε ο Σελεζνιόφ μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, «θα χρειάζονταν συστήματα βαρέως πυροβολικού τα οποία έχουμε αποσύρει» από την περιοχή.

Η ρωσική διπλωματία κατηγορεί την Ουκρανία για «ολοκληρωτικές μεθόδους»

Η Μόσχα κατηγόρησε χθες Παρασκευή το Κίεβο ότι «ξαναγράφει την ιστορία» και χρησιμοποιεί «πραγματικά ολοκληρωτικές μεθόδους», μετά την έγκριση από το ουκρανικό κοινοβούλιο μιας σειράς νόμων οι οποίοι έχουν στόχο την «αποσοβιετοποίηση» της Ουκρανίας.

«Το Κίεβο χρησιμοποιεί μεθόδους αληθινά ολοκληρωτικές, οι οποίες επιτίθενται στην ελευθερία της σκέψης, της γνώμης και της συνείδησης», τόνισε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι η ουκρανική πολιτική ηγεσία «διχάζει» την κοινωνία και προωθεί «μια εθνικιστική ιδεολογία».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, το Κίεβο παραβιάζει διεθνείς δεσμεύσεις του, «εξυμνώντας» τους μαχητές του αμφιλεγόμενου Ουκρανικού Αντάρτικου Στρατού (UPA), ο οποίος είχε πολεμήσει εναντίον του Κόκκινου Στρατού και είχε συνεργαστεί με τους ναζί πριν στραφεί εναντίον τους.

«Τοποθετώντας στο ίδιο επίπεδο τους φασίστες επιτιθέμενους και τους στρατιώτες οι οποίοι πολέμησαν τον φασισμό (…), οι ουκρανικές αρχές προδίδουν εκατομμύρια βετεράνους» και ταυτόχρονα «προσπαθούν να διαγράψουν τη συλλογική μνήμη εκατομμυρίων Ουκρανών», συνεχίζει η ανακοίνωση της ρωσικής διπλωματίας.

Για τη Μόσχα, οι αμφιλεγόμενοι νόμοι που υιοθετήθηκαν την Πέμπτη από το ουκρανικό κοινοβούλιο αποτελούν σύμβολα της «εθνικιστικής ιδεολογίας» η οποία κυριαρχεί στο Κίεβο, ενώ απειλούν ακόμη και την «επιτυχημένη ανάπτυξη της Ουκρανίας ως κράτους».

«Σε μια περίοδο που η Ουκρανία χρειάζεται ικανότητες για να βγει από τη βαθιά κοινωνική και οικονομική κρίση» την οποία αντιμετωπίζει, η χώρα αυτή αντιθέτως «οδηγείται στην άβυσσο», υποστηρίζεται στην ανακοίνωση της ρωσικής διπλωματίας.

Οι Ουκρανοί βουλευτές ενέκριναν προχθές Πέμπτη, με μια διαδικασία που διήρκεσε μόλις μερικές ώρες και χωρίς να υπάρξει εκτεταμένος διάλογος, μια σειρά νόμων οι οποίοι εξισώνουν το σοβιετικό και το ναζιστικό καθεστώς και ποινικοποιούν την «δημόσια άρνηση» του «εγκληματικού χαρακτήρα» τους, καθώς και την «αναπαραγωγή», την «μετάδοση» και την «δημόσια χρήση» των συμβόλων τους.

Τα μνημεία σοβιετικών αξιωματούχων πρόκειται να αποκαθηλωθούν, ενώ δρόμοι, και κοινότητες θα μετονομαστούν σε περίπτωση που παραπέμπουν στην εποχή του κομμουνισμού.

Σε περίπτωση παραβίασης της νέας νομοθεσίας, η οποία μένει να επικυρωθεί από τον πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, οι οργανώσεις ή τα κόμματα που προβαίνουν σε αυτή θα απαγορεύονται, γεγονός που θέτει εν αμφιβόλω την ύπαρξη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ουκρανίας.

Τα πρόσωπα που θα καταδικάζονται για την αναπαραγωγή ή τη μετάδοση σοβιετικών και ναζιστικών συμβόλων, ιδίως όσοι αναπαράγουν δημοσίως τον σοβιετικό ύμνο, θα αντιμετωπίζουν ποινές κάθειρξης έως και δέκα ετών, βάσει της νέας νομοθεσίας.

Στον κατάλογο με τα στοιχεία που απαγορεύονται περιλαμβάνεται η σημαία και ο ύμνος της ΕΣΣΔ και των ναζί, μνημεία, αναμνηστικές πλάκες προς τιμή αξιωματούχων του κομμουνιστικού καθεστώτος, ακόμη και τοπωνύμια, ονόματα δρόμων ή επιχειρήσεων που αναφέρονται σε αξιωματούχους του κομμουνιστικού καθεστώτος, δραστηριότητες του Κομμουνιστικού Κόμματος ή στην επανάσταση του 1917.

Keywords
Τυχαία Θέματα