Κοινοβουλευτική "διαμάχη" για το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Πλήρης απόκλιση απόψεων σημειώθηκε για άλλη μια φορά μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης κατά τη δεύτερη ημέρα συζήτησης επί του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού 2014 στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Απέναντι στην κυβερνητική πλειοψηφία και τις εισηγήσεις της περί επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος και ένταξης της ελληνικής οικονομίας «σε τροχιά ανάπτυξης» το 2014, η αντιπολίτευση υποστήριξε πως το πρωτογενές πλεόνασμα, ακόμα και αν επιτευχθεί, θα έχει οικοδομηθεί σε αντιαναπτυξιακή βάση,

ενώ αμφισβήτησε ιδιαίτερα το διαχειρίσιμο του δημοσίου χρέους.

Παρουσιάζοντας το προσχέδιο, ο εισηγητής της ΝΔ Σταύρος Καλογιάννης διαπίστωσε βελτιώσεις στα βασικά δημοσιονομικά μεγέθη και υποστήριξε ότι «το 2013 φρενάρει η αυξητική πορεία της ανεργίας, η οποία σταδιακά θα αρχίσει να μειώνεται απ' το 2014». Εντούτοις, ζήτησε «μείωση φόρων, αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών και αντιμετώπιση του προβλήματος της θέρμανσης των οικονομικά ασθενέστερων».

«Με βάση τα επίσημα στοιχεία, από έλλειμμα 2,6 δισ. το 2012, φτάνουμε σε πλεόνασμα 343 εκ. ευρώ το 2013. Γι' αυτά τα 3 δισ., πάρθηκαν μέτρα 11 δισ. Για κάθε ευρώ που ήθελε να κερδίσει για το πλεόνασμα η κυβέρνηση, έκοβε 4 ευρώ απ' τους συνταξιούχους και το κοινωνικό κράτος», σχολίασε σχετικά ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Ο υπουργός Οικονομικών θέλει να είμαστε πάντα υπό πίεση, πάντα να χρωστάμε, για να μπορεί να ασκηθεί αυτή η πίεση για το οικονομικό πρόγραμμα που υποστηρίζει. Εμείς ζητάμε να αλλάξει η πορεία της ευρωζώνης και η λιτότητα, να διεθνοποιηθεί το χρέος, να παράγουμε πλούτο, να αποπληρώσουμε εν μέρει τους πιστωτές μας -αλλά όχι να μας κρατάν πάντα στο χέρι μέχρι να πληρώσουμε και το τελευταίο ευρώ», δήλωσε επίσης ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Στεναχωριέστε που η Ελλάδα δεν χρεοκόπησε. Μιλάτε για διαγραφή χρέους και κρατικοποιήσεις τραπεζών, παράλληλα με παραμονή στην ΕΕ. Οι πολίτες δεν πιστεύουν τα παραμύθια σας», απάντησε στον Ευκλείδη Τσακαλώτο ο Ιορδάνης Τζαμτζής από τη ΝΔ.

«Η Ελλάδα είναι σε ύφεση για 6η συνεχή χρονιά - και αυτό αποσιωπείται επιλεκτικά στο παρόν προσχέδιο, μαζί με άλλα δεδομένα», παρατήρησε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Φίλιππος Σαχινίδης για να συμπληρώσει, πως «το 2014, η χώρα θα χρειαστεί 10 δισ για κάλυψη των αναγκών της διετίας -και το θέμα αυτό πολύ λίγο απασχολεί τη δημόσια συζήτηση».

«Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα έχει δύο επιλογές κατά τον εισηγητή του ΠΑΣΟΚ: Είτε να ζητήσει τρίτο πακέτο στήριξης με χαμηλό επιτόκιο, αλλά έναντι καινούργιων διαρθρωτικών μέτρων, είτε να βγει στις αγορές το 2014 για να αντλήσει κεφάλαια με υψηλά επιτόκια, προκειμένου να αποδεσμευτεί απ' τα προγράμματα δημοσιονομικής πολιτικής. Κάτι τέτοιο ωστόσο, προϋποθέτει επίτευξη των στόχων του μεσοπροθέσμου προγράμματος, ένταξη της Ελλάδας σε προγράμματα στήριξης των ελληνικών ομολόγων και συμφωνία των εταίρων για μείωση του χρέους. Στο βαθμό που θα συμφωνήσουμε να στηριχτούμε στις δικές μας δυνάμεις, θα διαμορφωθούν και οι πολιτικές συναινέσεις. Τα παραπάνω ωστόσο, δεν μπορεί να συνοδεύονται με απειλές για στάση πληρωμών, ή μονομερή αναδιάρθρωση του χρέους», παρατήρησε ο κ. Σαχινίδης.

«Αν δεν υπάρξει κούρεμα, το χρέος δεν είναι διαχειρίσιμο, όσο πρωτογενές πλεόνασμα και αν υπάρξει. Δεν θα είναι ούτε το 2022 βιώσιμο χωρίς κούρεμα», είπε ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Νότης Μαριάς και επισήμανε: «Πρέπει να πάμε σε διαγραφή του επονείδιστου χρέους. Λένε κάποιοι συνάδελφοι πως δεν γίνεται μονομερώς. Μα και το PSI μονομερής διαγραφή ήταν. Και επειδή δεν αμφισβητήθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχει και κεκτημένο».

«Εγγράψτε τις γερμανικές αποζημιώσεις στον Προϋπολογισμό και προχωρήστε σε τιτλοποίηση του κατοχικού δανείου», παρότρυνε την κυβέρνηση ο κ. Μαριάς.

«Είναι προφανές πως το χρέος δεν βγαίνει, αν δεν μετακυλίσουμε ένα πολύ μεγάλο μέρος του, με μείωση του χρέους και μείωση των επιτοκίων μέχρι μηδενισμού», τόνισε από την πλευρά της και η Ασημίνα Ξηροτύρη της ΔΗΜΑΡ. «Αν δεν δοθεί από τώρα μια ανάσα, μέχρι το 2057 θα πληρώνουμε συνέχεια αυτά τα χρέη για τα ομόλογα. Στο εννιάμηνο, η απορρόφηση έχει ανέβει από το 17% στο 65%" απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας. "Εκτιμούμε πως οι επιστροφές φόρων θα διαμορφωθούν στα 2,9 δισ. ευρώ, στο επίπεδο του στόχου. Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ήταν αυξημένοι για τρίτο συνεχόμενο μήνα σε σχέση με τους στόχους, από 25% έως 35%. Άρα ο στόχος είναι να φθάσουμε στο ύψος του Προϋπολογισμού», συμπλήρωσε.

«Δεν υπάρχει διέξοδος προς όφελος του λαού στο πλαίσιο του μινώταυρου του καπιταλισμού, είτε είναι περιοριστική είτε επεκτατική όπως κάνει ο Ομπάμα. Είδα σήμερα τον γενικό εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ να προσπαθεί να διαφοροποιηθεί με ελαφρά πηδηματάκια απ' αυτό το μείγμα αστικής πολιτικής που στο παρελθόν στήριζε ο κ. Τσίπρας - γιατί φοβάται πως και στις ΗΠΑ θα σκάσει η φούσκα», δήλωσε ο Νίκος Καραθανασόπουλος του ΚΚΕ.

«Για να υπάρξει κάποια στιγμή ανάπτυξη, θα έπρεπε να είχατε κάνει εντελώς διαφορετικές κινήσεις. Να είχατε δώσει τεράστια έμφαση στην πρωτογενή παραγωγή - γεωργία, βιοτεχνία κλπ. Να είχατε κάνει έναν λογιστικό έλεγχο για το χρέος, να είχατε καταγγείλει όλους τους καταχρηστικούς όρους, να είχατε εγγράψει το κατοχικό δάνειο στον κρατικό Προϋπολογισμό», σχολίασε τέλος από πλευράς Χρυσής Αυγής ο Ηλίας Παναγιώταρος.

Keywords
Τυχαία Θέματα