Κόκκινα δάνεια: Κάλεσμα από τον Γιώργο Ζαββό

Κόκκινα δάνεια: Κάλεσμα στις τράπεζες να συμμετάσχουν στο σχέδιο μείωσης κόκκινων δανείων «Ηρακλής» το οποίο εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απηύθυνε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Ζαββός. Ο ίδιος χαρακτήρισε «εθνική επιτυχία» την έγκριση του σχεδίου, επισημαίνοντας ότι χωρίς την επιβάρυνση των φορολογουμένων και του προϋπολογισμού, δίνεται η δυνατότητα στις τράπεζες να μειώσουν τα κόκκινα τους δάνεια

κατά 30 δισ. ευρώ ή κατά 40%. «Η Κυβέρνηση έχει κάνει το χρέος της, καιρός είναι να κάνουν και οι τράπεζες το δικό τους επιταχύνοντας τις τιτλοποιήσεις των κόκκινων δανείων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Οτιδήποτε αφορά το τραπεζικό σύστημα, το οποίο έχει ανακεφαλαιοποιηθεί τρις, με κρατικά κεφάλαια, άπτεται του Δημοσίου συμφέροντος», υπογράμμισε ο  υφυπουργός Οικονομικών. Ο ίδιος απεκάλυψε ότι η Κυβέρνηση προετοιμάζει νομοθετική πρωτοβουλία για το Χρηματιστήριο και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προκειμένου να βελτιωθεί η εταιρική διακυβέρνηση και να ενισχυθεί η διαφάνεια.

Κόκκινα δάνεια: Το σχέδιο «Ηρακλής»

Αναφορικά με το σχέδιο «Ηρακλής» ο κ. Ζαββός υποστήριξε ότι παρέχει τη δυνατότητα στις τράπεζες να αποκτήσουν πρόσβαση σε φθηνές πηγές χρηματοδότησης προχωρώντας με τη σειρά τους στη χορήγηση δανείων. Διευκρίνισε ότι η πρόσφατη αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου διευκολύνει την προώθηση του σχεδίου Ηρακλής. Οι προμήθειες που θα καταβάλλουν οι τράπεζες για τα 9 δισ. ευρώ των κρατικών εγγυήσεων που θα παράσχει το Ελληνικό Δημόσιο, όπως αποσαφήνισε ο ίδιος, διαμορφώνεται μόλις σε 1,8% και σε καμία περίπτωση δεν θα καταβληθούν προκαταβολικώς. Ο ίδιος υποστήριξε ότι η ένταξη των τραπεζών στο σχέδιο Ηρακλής θα βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες να περάσουν με επιτυχία τα stress tests.

Ένα μόνο σχέδιο

Απαντώντας σε ερώτηση για το σχέδιο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχει παρουσιάσει η Τράπεζα της Ελλάδος ο κ. Ζαββός ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει έναν μόνο σχέδιο. Ωστόσο, υπενθύμισε ότι η Κυβέρνηση είναι ανοικτή σε οποιοδήποτε σχέδιο εφόσον αυτό πληροί ορισμένα χαρακτηριστικά (να μην έχει επίπτωση στα κεφάλαια των τραπεζών, να μην έχει δημοσιονομική επίπτωση, να μην ενεργοποιεί το bail in, και το πακέτο να είναι ελκυστικό στους επενδυτές).

Ρέγκλινγκ: «Να μειωθούν τα προβλήματα με τα δάνεια»

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ σχολίασε σε συνέντευξη Τύπου στο Λουξεμβούργο την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το σχέδιο «Ηρακλής» της ελληνικής κυβέρνησης. «Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι το μεγαλύτερο οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας, καθώς το ποσοστό τους είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη», σημείωσε ο κ. Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας ότι παρ’ όλο που υπάρχει μια μείωση που αποτελεί πρόοδο, το σημείο εκκίνησης ήταν πολύ υψηλό. «Είναι σημαντικό αυτή η διαδικασία να συνεχιστεί όσο το δυνατό πιο γρήγορα, έτσι ώστε οι ελληνικές τράπεζες να παίξουν και πάλι το ρόλο που παίζουν σε κάθε υγιή οικονομία, παρέχοντας δάνεια», κατέληξε ο κ. Ρέγκλινγκ.

Οι πρόσφατες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, η παρακολούθηση της πρόσφατης αποστολής των θεσμών στην Αθήνα και η περαιτέρω πρόοδος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αποτέλεσαν το αντικείμενο της συνάντησης του εκτελεστικού διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Η συνάντηση, που, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών ήταν σε εποικοδομητικό και φιλικό κλίμα, πραγματοποιήθηκε στην έδρα του ESM στο Λουξεμβούργο, την οποία επισκέφθηκε ο κ. Σταϊκούρας.

Μειώνονται οι οφειλέτες του Δημοσίου

Αύξηση κατά 754 εκατομμύρια ευρώ παρουσίασαν οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο τον Αύγουστο, συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα Ιούλιο και διαμορφώθηκαν συνολικά στα 4,692 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους. Ωστόσο, η αύξηση ήταν μειωμένη κατά 11,2% συγκριτικά με αυτήν που είχε σημειωθεί την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, σύμφωνα με τα οποία οι νέες ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές τον Αύγουστο αυξήθηκαν κατά 736 εκατ. ευρώ και ανήλθαν συνολικά από την αρχή του έτους στο ποσό των 4,378 δισ. ευρώ.

Το πλήθος των οφειλετών, τον Αύγουστο, μειώθηκε κατά 3,59% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, φτάνοντας τους 3.874.902 γεγονός που συνδέεται με την ένταξη οφειλετών στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Το σύνολο των παλαιών (έως 31.12.2018) και νέων (από 1.1.2019) ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο ανέρχεται σε 104,489 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 0,06% σε σχέση με τον Ιούλιο 2019. Από το ποσό αυτό, τα 18,925 δισ. ευρώ έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτα. Συνεπώς, το πραγματικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο ανέρχεται σε 85,546 δισ. ευρώ αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΑΑΔΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα