Κορονοϊός – καλοκαίρι: «Μέχρι τον Ιούνιο μπορεί να έχει τελειώσει η πανδημία αν κινητοποιηθούμε»

Κορονοϊός – καλοκαίρι: Μέχρι τον Ιούνιο αναμένει ο εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής για την Υγεία στην Κίνα να τελειώσει η πανδημία του κορωνοϊού ανά την υφήλιο εφόσον κινητοποιηθούν οι χώρες για να αποτρέψουν την εξάπλωσή του. Περίπου τα δύο τρίτα των κρουσμάτων του κορωνοϊού παγκοσμίως καταγράφηκαν στην κεντρική επαρχία Χουμπέι της Κίνας, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο κορωνοϊός τον Δεκέμβριο, αλλά οι Αρχές της χώρας ανακοίνωσαν ότι η κορύφωση της επιδημίας είναι πλέον στην περιοχή

αυτή παρελθόν καθώς τα νέα κρούσματα στη Χουμπέι υποχώρησαν για πρώτη φορά σε μονοψήφια νούμερα.

Οι κινεζικές Αρχές θεωρούν ότι αυτό οφείλεται στα δρακόντεια μέτρα που έλαβαν, όπως η σχεδόν απόλυτη καραντίνα που επέβαλαν στην Χουμπέι αποτρέποντας να φθάσει ο κορωνοϊός σε άλλες μεγάλες πόλεις και λένε ότι οι άλλες χώρες θα πρέπει να διδαχθούν από το παράδειγμά τους. «Σε γενικές γραμμές, η κορυφή της επιδημίας έχει περάσει στην Κίνα», δήλωσε ο Μι Φενγκ. «Η αύξηση των νέων περιπτώσεων μειώνεται.»

Ακολουθήστε τις οδηγίες του ΠΟΥ

Ο ανώτερος ιατρικός σύμβουλος της κινεζικής κυβέρνησης Ζονγκ Νανσάν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι εφόσον τα κράτη παίρνουν στα σοβαρά το ξέσπασμα και είναι διατεθειμένοι να λάβουν σταθερά μέτρα, η πανδημία θα μπορούσε να τελειώσει μέσα σε λίγους μήνες ανά την υφήλιο. «Η συμβουλή μου σε όλες τις χώρες είναι να ακολουθήσουν τις οδηγίες του ΠΟΥ και να παρέμβουν σε εθνική κλίμακα», είπε. «Αν μπορούσαν να κινητοποιηθούν όλες οι χώρες, θα μπορούσε να τελειώσει η πανδημία μέχρι τον Ιούνιο».

Ο 83χρονος διάσημος επιδημιολόγος, που είχε συνδράμει στην καταπολέμηση της επιδημίας του SARS το 2003, επεσήμανε ότι οι κορωνοϊοί της ίδιας οικογένειας συνήθως είναι λιγότερο ενεργοί με την άνοδο της θερμοκρασίας την άνοιξη και το καλοκαίρι, κάτι που θα μπορούσε να συμβάλει στην επιβράδυνση της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού. «Η εκτίμησή μου για τον Ιούνιο βασίζεται σε σενάρια που λαμβάνουν θετικά μέτρα από όλες τις χώρες, αλλά αν ορισμένες χώρες δεν αντιμετωπίσουν σοβαρά τη μολυσματικότητα και την επιβλαβή δράση και δεν παρεμβαίνουν έντονα, θα διαρκέσει περισσότερο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ασθενείς σε «καραντίνα» μιλούν στον ΑΝΤ1 για τον κορονοϊό και τα συμπτώματα Πόσο θα διαρκέσει η επιδημία – Τι εκτιμούν οι ειδικοί

«Το καλύτερο σενάριο θα ήταν η επιδημία να συνεχιστεί την άνοιξη, το καλοκαίρι και στη συνέχεια να υποχωρήσει», δήλωσε από την πλευρά του ο Ντέιβιντ Φίσμαν, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Τορόντο και συντάκτης του περιοδικού της Διεθνούς Εταιρείας Επιδημιολογίας. «Δεν θα σταματήσει την επόμενη εβδομάδα ούτε τον επόμενο μήνα», δήλωσε ο Αλεσάντρο Βεσπινιάνι, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Northeastern, στο οποίο εργάζεται μία ομάδα ερευνητών που δημοσιεύουν αναλύσεις για την επιδημία σε πραγματικό χρόνο.

Οι επιδημιολόγοι επιμένουν ότι δεν γνωρίζουν πολλά για τον ιό και χρησιμοποιούν μαθηματικά μοντέλα για να εκτιμήσουν τον αριθμό των πραγματικών κρουσμάτων σε σύγκριση με προηγούμενες επιδημίες, όμως πολλές υποθέσεις ανατρέπονται. Η περίοδος εκκόλαψης του ιού έχει μόλις αρχίσει να εκτιμάται: περίπου δύο εβδομάδες, ή και λιγότερο σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας που έχει κάνει λόγο για δύο με 10 ημέρες.

Πολλοί ειδικοί προσπαθούν να εκτιμήσουν τις τελευταίες ημέρες μία σημαντική παράμετρο για τις επιδημίες: τον αριθμό των ανθρώπων που μολύνονται από έναν ασθενή. Οι εκτιμήσεις τους κυμαίνονται από 1,4 σε 3,8 ανθρώπους, σύμφωνα με τον Φίσμαν, ποσοστό που θεωρείται μέτριο.

Όμως ο αριθμός αυτός δεν είναι παρά ο μέσος όρος: κάποιοι ασθενείς ενδέχεται να έχουν μολύνει περισσότερους ανθρώπους και άλλοι λιγότερους.

«Από μόνο του το ποσοστό αυτό δεν είναι λόγος για πανικό», δήλωσε η Μαϊμούνα Μαζούμντερ του πανεπιστημίου Χάρβαρντ που εργάζεται στο παιδιατρικό νοσοκομείο της Βοστόνης.Υπενθυμίζει ότι το ποσοστό αυτό είναι 1,3 για την εποχική γρίπη και 2 με 5 για τον Sars. Για την ιλαρά το ποσοστό είναι 12 με 18.

Με τις καραντίνες, τα μέτρα περιορισμού, το συστηματικό πλύσιμο χεριών, τις μάσκες, ο μέσος αριθμός ανθρώπων που μολύνεται μπορεί να μειωθεί. Αν το ποσοστό πέσει κάτω από το 1, η επιδημία θα εξαλειφθεί. Το ποσοστό θνησιμότητας μέχρι στιγμής κυμαίνεται γύρω στο 3%, όμως αυτά τα ποσοστά έχουν την τάση να αυξομειώνονται: ανεβαίνουν στην αρχή μιας επιδημίας όταν πεθαίνουν οι πιο ευάλωτοι και μειώνονται στη συνέχεια, ενώ αυξάνονται ξανά όταν πεθαίνουν και άλλοι.

Ο κορονοϊός κολλάει στις επιφάνειες και μεταδίδεται μέσω του αέρα
Keywords
Τυχαία Θέματα