Κορονοϊός Ελλάδα: 10.000 μάσκες και ασπίδες προσώπου σε γιατρούς και νοσοκομεία από ελληνικές βιοτεχνίες

Κορονοϊός Ελλάδα: Δέκα χιλιάδες ασπίδες προσώπου και μάσκες παρέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) στα μέλη του αλλά και σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης για τον κορωνοϊό. Το υλικό παραδόθηκε σε ΑΧΕΠΑ, Παπανικολάου, Άγιος Δημήτριος, Γεννηματάς, Ιπποκράτειο.

Νέο υγειονομικό υλικό θα διανεμηθεί τις επόμενες ημέρες από τον ΙΣΘ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΣΘ Νίκος Νίτσας, ο Ιατρικός Σύλλογος, με τη συνδρομή της εθελοντικής δράσης COVID-19 Response Greece, στράφηκε στην εγχώρια αγορά και σε συνεργασία με βιοτεχνίες αγόρασε αρχικά 5000 ασπίδες προσώπου και στη συνέχεια 5000 υφασμάτινες μάσκες δύο επιπέδων. Ο κ. Νίτσας σημείωσε ακόμη ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει δεσμευθεί για τη διάθεση μέσων ατομικής προστασίας, όπως γάντια, μάσκες, αντισηπτικά, τις επόμενες μέρες και θα υπάρξει νέα ενημέρωση για τις ημέρες και τις ώρες διανομής υλικού.

Στην Ξάνθη κατασκευάζουν σε 3D εκτυπωτές πλαστικές προστατευτικές μάσκες από τον κορωνοϊό για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του νοσοκομείου Η ιδέα ενός ιδιώτη γιατρού από την Ξάνθη και η τεχνογνωσία ενός φίλου του, αυτοδίδακτου επαγγελματία πάνω στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ήταν το έναυσμα για τη συγκρότηση μιας εθελοντικής ομάδας επτά ατόμων, που κατασκευάζουν πλαστικές μάσκες, τυπωμένες εξ ολοκλήρου σε 3D εκτυπωτές, με σκοπό να βοηθήσουν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου της πόλης, ενώ το ίδιο κάνουν και ερευνητές στη Θεσσαλία.

Η σύγχρονη τεχνολογία στη μάχη του κορωνοϊού

Με τη βοήθεια της πλέον σύγχρονης τεχνολογίας, με πολλή δουλειά και τη χρήση των απαραίτητων υλικών που αγοράζουν οι ίδιοι, οι επτά Ξανθιώτες κατασκεύασαν μέχρι σήμερα τριάντα προστατευτικές μάσκες και τις διέθεσαν, μέσω φαρμακείων, στο νοσοκομείο της Ξάνθης, ενώ ετοιμάζονται να κατασκευάσουν άλλες εκατό. Απαιτούνται από δυο έως και έξι ώρες για την κατασκευή μιας 3D μάσκας, ανάλογα τον τύπο του εκτυπωτή, ενώ για 20 μάσκες χρειάζεται ένα κιλό πλαστικό υλικό

Ο καρδιολόγος Κομνηνός Γκάμπρας και ο φίλος του Ανέστης Παπαχρήστου μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την πρωτοβουλία που πήραν, αλλά και την εμπειρία της εθελοντικής προσφοράς σε αυτές τις δύσκολες μέρες που περνούν όλοι, κυρίως όμως όσοι εργάζονται σε υγειονομικές δομές σε ολόκληρη τη χώρα. Ο κ. Γκάμπρας ήταν αυτός που ήρθε σε επικοινωνία με συναδέλφους του γιατρούς στο νοσοκομείο της Ξάνθης για το αν θα βοηθούσε η κατασκευή τέτοιου είδους μασκών και έγινε ο συντονιστής της ομάδας που τις κατασκευάζει. Αναζήτησε, επίσης, όσους διαθέτουν 3D εκτυπωτές και θα μπορούσαν να συμβάλουν σε αυτή την κοινή προσπάθεια.

Εγκεκριμένο σχέδιο

«Αρχικά βρέθηκε ένα εγκεκριμένο σχέδιο για τον συγκεκριμένο τύπο μάσκας, που ήταν αναρτημένο σε κάποιο υγειονομικό site της Τσεχίας. Όταν το σχέδιο αυτό έλαβε και τη σχετική έγκριση του ελληνικού υπουργείου Υγείας, ξεκινήσαμε την παραγωγή των μασκών», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γκάμπρας. Ο Ξανθιώτης γιατρός επισημαίνει ότι οι συγκεκριμένες μάσκες, για να είναι απόλυτα ασφαλείς τόσο για το προσωπικό του νοσοκομείου όσο και για τους ασθενείς, απαιτείται να πληρούν συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά. «Δεν πρέπει -για παράδειγμα- να έχουν μικροπόρους που πιθανόν να θέτουν σε κίνδυνο γιατρούς και ασθενείς».Ο Ανέστης Παπαχρήστου και ο Κομηνός Γκαμπράς απευθύνουν έκκληση προς όλους όσοι διαθέτουν 3D εκτυπωτή και θέλουν να συνδράμουν σε αυτή την κοινή προσπάθεια, να μη διστάσουν να επικοινωνήσουν μαζί τους.

Απαιτούνται από δυο έως και έξι ώρες για την κατασκευή μιας 3D μάσκας, ανάλογα τον τύπο του εκτυπωτή, ενώ για 20 μάσκες χρειάζεται ένα κιλό πλαστικό υλικό. «Η δουλειά που γίνεται είναι συλλογική», επισημαίνει ο Ανέστης Παπαχρήστου και συμπληρώνει: «η κατασκευή της μάσκας μετά την εκτύπωση του πλαστικού μέρους της απαιτεί την τοποθέτηση μιας διάφανης πλαστικής ζελατίνας και στη συνεχεία γίνεται η συγκόλληση όλων των μερών. Τα υλικά είναι δικά μας, αν και η διοίκηση του νοσοκομείου είπε ότι θα προσπαθήσει να μας εξασφαλίσει κάποια στο μέτρο των δυνατοτήτων της».

Ο κ. Παπαχρήστου σημειώνει ακόμα ότι σε όλη την Ελλάδα υπάρχει ένα δίκτυο ομάδων αποτελεούμενο από ανθρώπους που κατασκευάζουν προστατευτικές πλαστικές μάσκες σε 3D εκτυπωτές που έχουν και σελίδα στα κοινωνικά δίκτυα και δέχονται παραγγελίες για δωρεάν προμήθειες.

Δείτε ακόμηΜεγάλη προσφορά του “Μασούτης” στους εργαζόμενούς τουΈβρος: Συνοριοφύλακες προσέφεραν 70 φιάλες αίμα στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης Εφοπλιστές βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για τα ελληνικά νοσοκομεία
Keywords
Τυχαία Θέματα