Κορονοϊος Ελλάδα απολογισμός: Τι μένει από την πανδημία
Κορονοϊος Ελλάδα απολογισμός: Ενέσκηψε ξαφνικά στις ζωές μας και τις άλλαξε με τρόπο καθοριστικό και αμετάκλητο. Η πανδημία του κορονοϊού υπήρξε μια κατάσταση που κανένας μας δεν είχε ξαναζήσει. Στην Ελλάδα έκανε την εμφάνισή της από τις 26 Φεβρουαρίου και μετά. Στην αρχή ο κόσμος το πήρε κάπως αψήφιστα, όχι όμως και η κυβέρνηση. Μετά την επιβεβαίωση των τριών πρώτων κρουσμάτων στις 27 Φεβρουαρίου 2020 ακυρώθηκαν όλες οι αποκριάτικες εκδηλώσεις στη χώρα.
Οι υγειονομικές και κρατικές αρχές εξέδωσαν συστάσεις και οδηγίες προφύλαξης του πληθυσμού, ωστόσο, στις 10 Μαρτίου, λόγω της εμφάνισης κρουσμάτων του ιού σε διάφορες περιοχές της χώρας και λόγω της μη τήρησης των μέτρων περιορισμού από τους πολίτες, αποφασίστηκε το κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών δομών, όλων των βαθμίδων, της χώρας και στη συνέχεια, στις 13 Μαρτίου, η αναστολή λειτουργίας των καφετεριών, μπαρ, μουσείων, εμπορικών κέντρων, αθλητικών εγκαταστάσεων και εστιατορίων. Χθες 13 Ιουλίου έκλεισαν 4 μήνες από εκείνη την απόφαση και όσα μεσολάβησαν είναι σαν συμπυκνωμένη δεκαετία. Το alphafreepress.gr επιχειρεί έναν συνοπτικό απολογισμό του lockdown, στην οικονομία και την εργασία, τις προσωπικές συνήθειες και την ψυχολογία μας, καθώς μια πιθανολόγηση για το μέλλον.
Κορονοϊος Ελλάδα απολογισμός: Εργασία και οικονομίαΤο σύνολο των κρουσμάτων του ιού που έχουν επιβεβαιωθεί στη χώρα έως και τις 13 Ιουλίου 2020 είναι 3.826 και οι νεκροί είναι 193. Για επιτευχθεί, ωστόσο, αυτή η καλή ομολογουμένως επιδημιολογική πορεία της χώρας χρειάστηκε πολλές επιχειρήσεις να κλείσουν και αρκετοί εργαζόμενοι να βγουν σε αναστολή εργασίας. 90.000 επιχειρήσεις, με 430.000 εργαζόμενους, έκλεισαν με κρατική εντολή ή οδηγήθηκαν σε κλείσιμο λόγω μηδενισμού του αντικειμένου εργασιών. Το κράτος στο μέτρο των δυνατοτήτων του στάθηκε αρωγός σε αυτή την κατάσταση και ενίσχυσε εργαζομένους και επιχειρήσεις για το διάστημα που αναγκαστικά ή αυτοβούλως ανέστειλαν τη δραστηριότητά τους. Παράλληλα, τα περιοριστικά μέτρα μαζικοποίησαν την τηλεργασία, με πολλές επιχειρήσεις ακόμα και μετά την άρση των μέτρων να εξακολουθούν να τη χρησιμοποιούν λιγότερο ή περισσότερο.
Σε γενικές γραμμές η πανδημία έβαλε σε μεγάλη δοκιμασία την οικονομία, την εθνική και την οικιακή. Οι εισφορές προς το κράτος περιορίστηκαν δραματικά, καθώς ετέθη ως πρώτη προτεραιότητα η προσωπική επιβίωση. Αλλά και το κράτος χαλάρωσε τις απαιτήσεις του από επιχειρήσεις και ιδιώτες, συναισθανόμενο τη δύσκολη συγκυρία. Όλα πάγωσαν και έπαψε να κινείται χρήμα στην αγορά, αλλά το μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκε ο τουρισμός, που θεωρείται η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας. Οι μήνες που χάθηκαν μηδένισαν σχεδόν τα έσοδα σε μια χρονιά που ξεκίνησε πολύ ευοίωνα. Ακόμα και μετά το άνοιγμα των συνόρων οι προσδοκίες είναι λίγες και ο στόχος απλώς να μην καταστραφούν όσοι εξαρτώνται από τον τομέα αυτό.
Κορονοϊος Ελλάδα απολογισμός: ΟμφαλοσκοπώνταςΣε εντελώς ατομικό επίπεδο δόθηκε χρόνος στους ανθρώπους. Αυτό για άλλους ήταν καλό, γιατί ξεκουράστηκαν ή ασχολήθηκαν με πράγματα που είχαν αφήσει, όπως το διάβασμα ή η ενασχόληση με τον εαυτό τους. Σε άλλους όμως ο αναγκαστικός εγκλεισμός και η όλη αβεβαιότητα δημιούργησαν ανασφάλεια και ψυχολογικές φοβίες, οι οποίες αποτυπώθηκαν στην αύξηση των τηλεφωνημάτων στις γραμμές ψυχολογικής στήριξης, καθώς και στη δημιουργία περισσότερων γραμμών αυτού του είδους. Εδώ δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε και την αύξηση των κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας, ενός φαινομένου που επέτεινε η αναγκαστική παραμονή στο σπίτι. Ως προς τις ατομικές συνήθειες, αλλά όχι άσχετο με την οικονομία είναι και η εκτίναξη των διαδικτυακών αγορών τη συγκεκριμένη περίοδο.
Κορονοϊος Ελλάδα απολογισμός: Ένας καινούργιος κόσμοςΚοιμηθήκαμε, λοιπόν, και ξυπνήσαμε σε έναν καινούργιο κόσμο. Έναν κόσμο αβεβαιότητας, που προκαλεί άγχος σε πολλούς από εμάς. Ειδικά υπό την προοπτική ο κορονοϊός να επανέλθει με νέο κύμα από το φθινόπωρο, όλα τίθενται υπό αίρεση. Οι δε οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης δεν έχουν αναδειχθεί πλήρως. Η κρίση ενδέχεται να επιδεινώσει και πάλι την κοινωνική κατάσταση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού και να αυξήσει την εισοδηματική ανισότητα. Ο μόνος δρόμος είναι η προσαρμογή. Η Ελλάδα πρέπει να ξαναδεί το μέλλον της μέσα από νέες ιδέες και νέο τρόπο σκέψης, αξιοποιώντας και τις εμπειρίες της περιόδου σε καραντίνα, καθώς παρά ορισμένες βελτιώσεις και αλλαγές που προωθήθηκαν μέσα στην 10ετή κρίση, δεν κατάφερε να αλλάξει ουσιαστικά το παραγωγικό της μοντέλο.
Τι μένειΗ πανδημία επιτάχυνε θετικές αλλαγές σε πολλούς τομείς: έκρηξη τεχνολογικής καινοτομίας, εντυπωσιακές πρωτοβουλίες από την κοινωνική οικονομία, ψηφιακός εκσυγχρονισμός, τηλεεκπαίδευση και τηλεεργασία. Η φύση πήρε μια ανάσα από την παρουσία μας, η ατμοσφαιρική ρύπανση μειώθηκε. Ατομικά επανασυνδεθήκαμε με τους δημόσιους και τους φυσικούς χώρους και επανεκτιμήσαμε τις μικρές απολαύσεις της καθημερινότητας. Ανεχθήκαμε ο ένας τον άλλον, ως Έλληνες μάθαμε επιτέλους να περιμένουμε αδιαμαρτύρητα στις ουρές. Η πανδημία ήτανταν ένα αναγκαστικό φρένο, δυσάρεστο στην ουσία του. Μένει μόνο να διδαχθούμε από αυτό και να διατηρήσουμε τα διδάγματά του.
Δείτε ακόμηΘετική πενταμελής οικογένεια Σέρβων που παραθέριζε στη ΛευκάδαΜόσιαλος: “Κουραστήκαμε, αλλά πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό”Βανδάλισαν το Κουρσούμ Τζαμί στα Τρίκαλα – «Απάντηση» για την Αγιά Σοφιά- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κορονοϊος: «Αν χρειαστεί θα κλείσουν beach bar, νυχτερινά μαγαζιά και εκκλησίες»
- Εξιχνίαση φόνου στη Θεσσαλονίκη: Σκότωσε τον πρώην πεθερό της με τηγάνι
- Παγκόσμιος συναγερμός: Πρώτος νεκρός από βουβωνική πανώλη
- ΠΟΥ: Νέα δεδομένα για τον κορονοϊό - Πώς μεταδίδεται, τι ισχύει με τους ασυμπτωματικούς
- «ΔΑΝΕΙΟ ΣΤΗ ΣΤΙΓΜΗ»
- Χαλκιδική: Νέο κρούσμα κορονοϊού στην κατασκήνωση
- Απαγωγή Μαρκέλλας: Έρευνες για λογαριασμό της «κοκκινομάλλας» στο εξωτερικό
- Ηράκλειο: Ένας νεκρός, ένας βαριά τραυματίας σε τροχαίο
- Tα "έξυπνα" ελαστικά & ζάντες δε θα παθαίνουν ζημιά στις λακκούβες!
- Μπλεξίματα για τον 10χρονο γιο του Κριστιάνο Ρονάλντο: Οι αναρτήσεις της θείας του καίνε τον Κριστιάνο Τζούνιορ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Attiki Press
- Άγριες Μέλισσες επεισόδιο 123: Τι θα δούμε σήμερα Τρίτη 14/7
- Νάγια Ριβέρα νεκρή: Η ηθοποιός έδωσε όλη της τη δύναμη για να σώσει τον γιο της
- Φίλης για Παππά: Ανάγκη αυτοκριτικής σε σχέση με το ζήτημα της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ
- Μελέτη – Μάνεσης: Δημοσιογράφος της Μενεγάκη στην πρωινή εκπομπή
- Κορονοϊος Ελλάδα απολογισμός: Τι μένει από την πανδημία
- Ποδόσφαιρο – Κοινωνία: Πόλεμος του Ποδοσφαίρου
- Πολάκης – Διοικητής Νοσοκομείου Κέρκυρας: Μια ακόμα αήθης επίθεση
- Άσπα Τσίνα καρκίνος: “Η αρρώστια με βοήθησε να μην φοβάμαι”
- Αυγενάκης – σκοπευτήριο Χανιά: Βολές για το… καλό (vid)
- Τελευταία Νέα Attiki Press
- Κορονοϊος Ελλάδα απολογισμός: Τι μένει από την πανδημία
- Μελέτη – Μάνεσης: Δημοσιογράφος της Μενεγάκη στην πρωινή εκπομπή
- Νάγια Ριβέρα νεκρή: Η ηθοποιός έδωσε όλη της τη δύναμη για να σώσει τον γιο της
- Φίλης για Παππά: Ανάγκη αυτοκριτικής σε σχέση με το ζήτημα της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ
- Ποδόσφαιρο – Κοινωνία: Πόλεμος του Ποδοσφαίρου
- Αυγενάκης – σκοπευτήριο Χανιά: Βολές για το… καλό (vid)
- Άσπα Τσίνα καρκίνος: “Η αρρώστια με βοήθησε να μην φοβάμαι”
- Άγριες Μέλισσες επεισόδιο 123: Τι θα δούμε σήμερα Τρίτη 14/7
- Πολάκης – Διοικητής Νοσοκομείου Κέρκυρας: Μια ακόμα αήθης επίθεση
- Βρετανία κορονοϊός: Εφιαλτικές προβλέψεις
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Από το “μένουμε Ευρώπη” στο “κάνουμε ότι πει η Ευρώπη” στα εθνικά θέματα
- Η Wind δίνει δωρεάν smartphones – Σε ποια κάνει προσφορές
- "Παγώνει" ο Μεγάλος Περίπατος
- Παρεμβάσεις 13.7.20
- Χατζηδάκης: Οι πέντε άξονες του νομοσχεδίου για την ηλεκτροκίνηση
- Βρετανία : Υποχρεωτική χρήση μάσκας στην Αγγλία από τις 24 Ιουλίου
- Αγία Σοφία: Από τη Βοσνία ο πρώτος ιμάμης - Οι αλλαγές που θα γίνουν στο μνημείο
- Σακελλαροπούλου: Η Γαλλική Επανάσταση άλλαξε την ιστορία της Γαλλίας και της Ευρώπης
- Πόλος έλξης για ξένους συνταξιούχους η Ελλάδα
- Έρευνα σοκ: Το δεύτερο κύμα κορονοϊού στη Βρετανία μπορεί να έχει 120.000 νεκρούς