Κορονοϊός Ελλάδα: Πολλά εμπόδια στην κυβέρνηση

Κορονοϊός Ελλάδα: Όπως όλοι έχουν καταλάβει, η επιστροφή στην κανονικότητα δεν είναι μια απλή διαδικασία και η κυβέρνηση έχει να ξεπεράσει αρκετά εμπόδια για να διασφαλίσει τόσο την υγεία των πολιτών, όσο και την εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας. Το εμπόριο, οι μεταφορές, οι επιχειρήσεις, ο τουρισμός και οι υπηρεσίες είναι τομείς που θα ανοίξουν σταδιακά εντός του Μαΐου, ωστόσο χρειάζονται αυστηρά πρωτόκολλα λειτουργίας και αρκετή υπευθυνότητα από τους εργαζόμενους.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό που θα διαμορφωθεί τις επόμενες εβδομάδες ξεκίνησε να διαρρέεται αριστερά και δεξιά το σενάριο πολιτικών εξελίξεων τους επόμενους μήνες και ενδεχόμενες «σκέψεις» του Κυριάκου Μητσοτάκη για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Μάλιστα στο σενάριο αυτό, που ο ίδιος ο πρωθυπουργός διέψευσε με την πρόσφατη ομιλία του στην Βουλή, προστέθηκε και το σενάριο του ανασχηματισμού που θα γίνει, σύμφωνα με τους υποστηρικτές του, πολύ σύντομα ίσως και τον επόμενο μήνα. Όπως όμως είπαμε, λίγο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων τέτοιες αποφάσεις δεν είναι απλές ούτε λαμβάνονται χωρίς να εξεταστούν τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας στην κοινωνία και την οικονομία. Όσοι απεργάζονται σενάρια εκλογών προτάσσουν την ευρεία αποδοχή που έχει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση στην υγειονομική αντιμετώπιση του κορονοϊού, γεγονός που έχει αυξήσει και τον βαθμό αξιοπιστίας της χώρας μας διεθνώς.

γράφει ο Γιάννης Ντσούνος

Κορονοϊός Ελλάδα: Τα επιχειρήματα όσων διακινούν το σενάριο των εκλογών

Επίσης στηρίζουν τα επιχειρήματά τους και στα δημοσκοπικά μεγέθη που είδαν το φως της δημοσιότητας αυτές τις ημέρες και δείχνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ έχουν διευρύνει κατά πολύ την διαφορά τους από τον ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί και την κατάσταση στην παγκόσμια, αλλά και την ευρωπαϊκή οικονομία και να ζητήσει «μια νέα συμφωνία με τον λαό», αφού αρκετές από τις εξαγγελίες του όταν ανέλαβε τα ηνία της χώρας δεν μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα, αλλά πρέπει να μετατεθούν σε μεταγενέστερο χρόνο.

Αντέχει η χώρα τις πρόωρες εκλογές

Είναι όμως τόσο απλή η προσφυγή της χώρας σε πρόωρες εκλογές; Αντέχει η οικονομία να μπει σε μια τέτοια περιπέτεια και οι πολίτες να πρέπει να προσέλθουν στις κάλπες την ώρα που θα προσπαθούν να ανακάμψουν οικονομικά; Είναι τόσο απλό να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές, όταν σύμφωνα πάντα με την κυβέρνηση οι κινήσεις που έγιναν στην οικονομία εγγυώνται μια ισχυρή ανάκαμψη και ανάπτυξη ρεκόρ τον επόμενο χρόνο; Χρειάζεται άραγε ο Μητσοτάκης νέα εντολή για να εφαρμόσει το πρόγραμμά του για την οικονομία από τον Σεπτέμβριο και μετά ή με βάση τις κινήσεις που κάνει όλο αυτό το χρονικό διάστημα μπορεί να προχωρήσει σε «ασφαλή νερά» τους επόμενους μήνες;

Το σενάριο του ανασχηματισμού

Όσο για το σενάριο του ανασχηματισμού και αυτό δεν είναι μια απλή κίνηση. Σε κάθε ανασχηματισμό ο πρωθυπουργός αλλάζει τους υπουργούς που δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Ποιοι από τους σημερινούς υπουργούς υστέρησαν; Σίγουρα δεν υστέρησε ο τομέας της Υγείας και ο τομέας της Οικονομίας. Άρα αν λάβει κανείς αυτό ως δεδομένο, σε ποιους τομείς θα γίνει ο ανασχηματισμός; Σε υπουργεία που δεν ήταν στην πρώτη γραμμή της μάχης; Ακόμη και αυτό να λάβουμε ως δεδομένο και αυτοί οι υπουργοί έχουν δικαιολογία ότι δεν μπορούσαν να παράξουν έργο εν μέσω πανδημίας. Άρα τι μένει;

Τι μένει

Μένουν οι υφυπουργοί και οι εξωκοινοβουλευτικοί. Πάντως ένας πολύ έμπειρος πολιτικός σε μια συζήτηση έλεγε ότι «ανασχηματσιμός που δεν μεταβάλλει παραγωγικά υπουργεία, δεν είναι ανασχηματισμός». Επομένως όσοι υποστηρίζουν αυτό το σενάριο θα πρέπει να διευκρινίσουν αν μιλούν για δομικό ανασχηματισμό ή απλά για λίφτινγκ στο κυβερνητικό σχήμα.

Δείτε ακόμηΛούλης: Υπάρχει μια «αντιστασιακή τάση» λες και ο ιός είναι επιβαλλόμενος από τους ΜασόνουςΞεχύθηκαν στις παραλίες οι Αθηναίοι – Έρχονται οδηγίες για το μπάνιο από το υπ. ΥγείαςΠροειδοποίηση Λινού: Με τα πάρτι σε ένα μήνα θα έχουμε 500 νέα κρούσματα
Keywords
Τυχαία Θέματα