Κορονοϊός Ευρώπη: Σημάδια αισιοδοξίας σε Ιταλία και Γαλλία

Κορονοϊός Ευρώπη: Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ιταλία είναι πλέον 178.972, οι νεκροί έφτασαν τους 23.660, ενώ 47.055 άνθρωποι έχουν ιαθεί. Χθες το σύνολο κρουσμάτων του κορωνοϊού ήταν 175.925 και είχαν χάσει την ζωή τους 23.227 άνθρωποι ενώ 44.927 είχαν θεραπευθεί. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 433 ασθενείς και καταγράφηκαν 3.047 νέα κρούσματα, 2.128 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό. Στο μεταξύ, 2.635 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά,

25.033 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 80.589 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.

Στην Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 65.236 και οι νεκροί 12.213. Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 22.560, με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 3.023. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 15.935, με 1.087 νεκρούς. Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού μειώνεται σημαντικά (444 λιγότερα κρούσματα) ενώ το τελευταίο εικοσιτετράωρο έχασαν την ζωή τους 49 λιγότεροι άνθρωποι. Οι ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας, για δέκατη έκτη ημέρα, συνεχίζουν να μειώνονται, όπως και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Οι θεραπευμένοι είναι 72 λιγότεροι από το περασμένο εικοσιτετράωρο. Η κυβέρνηση της Ρώμης, όμως, προς το παρόν δεν εννοεί να δώσει «πράσινο φως» στην μαζική επαναλειτουργία επιχειρήσεων και δημοσίων υπηρεσιών πριν από τις 4 Μαΐου, λόγω και του ότι σε πόλεις όπως το Μιλάνο και το Τορίνο, τα νέα κρούσματα δεν έχουν ακόμη περιοριστεί με ουσιαστικό τρόπο.

Σημάδια αισιοδοξίας στη Γαλλία -Ελαφριά αποκλιμάκωση των κρουσμάτων

Αισιόδοξα μηνύματα στη Γαλλία από το μέτωπο της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς η ασθένεια παρουσιάζει «ήπια πτώση» νέων κρουσμάτων σύμφωνα με τις Αρχές. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο γενικός διευθυντής Υγείας της χώρας, Ζερόμ Σαλομόν, που απευθύνθηκε στον γαλλικό λαό μαζί μα τον Γάλλο πρωθυπουργό Εντουάρντ Φιλίπ, ανακοίνωσε 395 νέους θανάτους το τελευταίο 24ωρο (Το Σάββατο ανακοινώθηκαν 642 νέοι θάνατοι). Συνολικά, η Γαλλία μετρά 19.718 νεκρούς από την 1η Μαρτίου, όταν και ανακοινώθηκε το πρώτο θύμα του κορωνοϊού στη χώρα. Σήμερα, 30.610 ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της χώρας, ενώ από αυτούς 5.744 βρίσκονται διασωληνωμένοι. Ο αριθμός των βαριά ασθενών στη Γαλλία μειώνεται σταθερά, με τον αριθμό των διασωληνωμένων να ξεπερνά τους 7.000 πριν από δέκα ημέρες.

«Καταφέρνουμε χτυπήματα ενάντια» στον κορονοϊό

Παίρνοντας τον λόγο, ο Εντουάρντ Φιλίπ σημείωσε πως τα μέτρα περιορισμού είχαν αποτέλεσμα στην αναχαίτιση της πανδημίας του κορωνοϊού. «Παρατηρήσαμε πως η μεγάλη πλειοψηφία των Γάλλων σεβάστηκαν τις οδηγίες» είπε ο Γάλλος πρωθυπουργός. Ο Φιλίπ τόνισε πως στο ζενίθ της κρίσης του κορωνοϊού, η Γαλλία χρειάστηκε 7.100 κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς με Covid-19, ενώ στη χώρα υπήρχαν διαθέσιμες 10.500. Όπως πρόσθεσε, είναι πολύ σημαντικό η προσπάθεια να συνεχιστεί ώστε να μην φτάσει το σύστημα υγείας τα όριά του. «Καταφέρουμε χτυπήματα ενάντια στην επιδημία. Η κατάσταση βελτιώνεται σταδιακά, αργά, αλλά σταθερά. Η ελπίδα αναγεννάται, αλλά δεν έχουμε βγει από την κρίση» του κορωνοϊού, σημείωσε επίσης ο Γάλλος πρωθυπουργός.

Παγωμένα χαμόγελα στην Ισπανία

Ακόμη 410 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον κορωνοϊό το τελευταίο 24ωρο στην Ισπανία, απολογισμός που, αν και παραμένει τραγικός, έφερε αρκετά χαμόγελα στην πολύπαθη χώρα. Με βάση αυτήν την τελευταία καταμέτρηση από το υπουργείο Υγείας της χώρας, ο συνολικός αριθμός των θυμάτων έφτασε τους 20.453, ενώ τα κρούσματα ανήλθαν σε 195.944. Επιπλέον, 77.357 ασθενείς ανάρρωσαν. «Είναι η πρώτη φορά που περνάμε κάτω από τους 500 θανάτους αφότου ο ημερήσιος αριθμός των θανάτων άρχισε να ανεβαίνει», υπογράμμισε ο επικεφαλής του Κέντρου έκτακτων υγειονομικών καταστάσεων Φερνάντο Σιμόν.

Είναι ο πιο χαμηλός 24ωρος απολογισμός που έχει ανακοινωθεί από τις 22 Μαρτίου, δηλαδή εδώ και τέσσερις εβδομάδες. Ο δρ Σιμόν είπε πως η μείωση του αριθμού των θανάτων από χθες μέχρι σήμερα μπορεί να εξηγηθεί από την επιβράδυνση της καταγραφής των θανάτων στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και πως η μείωση αυτή ακολουθείται γενικά από μια αύξηση την Τρίτη.

Όμως «είναι ένας αριθμός που μας κάνει να ελπίζουμε», είπε.

Είτε πρόκειται για θανάτους είτε για εισαγωγές στα νοσοκομεία ή σε μονάδες εντατικής θεραπείας, συνέχισε ο γιατρός, τα «στοιχεία συνεχίζουν σε μια πτωτική τάση που δηλώνει σαφώς πως η μετάδοση της ασθένειας μειώθηκε με σημαντικό τρόπο και ότι είμαστε στον σωστό δρόμο». Οι υγειονομικές αρχές εκτιμούν ότι η κορύφωση της επιδημίας σημειώθηκε στις 2 Απριλίου όταν είχαν καταγράψει 950 θανάτους μέσα σε 24 ώρες. Ωστόσο δεν είναι έτοιμες να συστήσουν την άρση των μέτρων περιορισμού, που είναι από τους πιο αυστηρούς στην Ευρώπη.

Παράταση στην καραντίνα

Την ίδια στιγμή, την παράταση κατά 15 ημέρες, ως τις 9 Μαΐου, της καθολικής καραντίνας που έχει επιβληθεί στη χώρα, μία από τις πλέον πληγείσες από την επιδημία του κορωνοϊού, ανακοίνωσε χθες, Μ. Σάββατο, ότι θα ζητήσει από το κοινοβούλιο, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ. «Έχουμε αφήσει πίσω μας τις πιο ακραίες στιγμές», δήλωσε ο Σάντσεθ. Όμως πρόσθεσε: «Αυτά τα επιτεύγματα είναι ακόμη ανεπαρκή και πάνω απ’ όλα εύθραυστα. Δεν μπορούμε να τα θέσουμε σε κίνδυνο με βιαστικές αποφάσεις». Ο απολογισμός των νεκρών στην Ισπανία λόγω της Covid-19 σημείωσε αύξηση χθες με μικρότερο ρυθμό, αν και ο συνολικός απολογισμός μέχρι στιγμής ξεπερνά τους 20.000 θανάτους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Χθες καταγράφηκαν 565 νέοι θάνατοι, ενώ την Παρασκευή είχαν ανακοινωθεί 585. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε σε 191.726.

Η Ισπανία άρχισε αυτή την εβδομάδα να χαλαρώνει το lockdown που είχε επιβάλει στις 14 Μαρτίου ανοίγοντας κάποιους τομείς της οικονομίας. Όμως οι περισσότεροι πολίτες παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους, ενώ τα παιδιά δεν επιτρέπεται να βγαίνουν έξω για κανένα λόγο. Όταν ρωτήθηκε αν οι πολίτες θα μπορέσουν να κάνουν κανονικές καλοκαιρινές διακοπές, ο Σάντσεθ απάντησε ότι το ελπίζει, όμως πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να δώσει απάντηση ακόμη.

Keywords
Τυχαία Θέματα