Κορονοϊός και παιδιά: Η πανδημία αυξάνει στρες, θυμό και μοναξιά
Το 17% των παιδιών παρουσίασαν μεγάλη επιδείνωση του στρες, στο 24% αυξήθηκε πολύ η αίσθηση της μοναξιάς, ενώ όσον αφορά το θυμό, το 21,5% των συμμετεχόντων παιδιών παρουσίασαν επιδείνωση. Αύξηση των επιπέδων στρες, μοναξιάς και του θυμού στα παιδιά και τους εφήβους στη χώρα μας, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, έδειξαν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα έρευνας, που διενεργήθηκε στο πλαίσιο της «Παγκόσμιας Μελέτης Υγείας και Λειτουργικότητας σε Περιόδους Μεταδοτικών Λοιμώξεων» (Μελέτη COH-FIT). Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 10 Νοεμβρίου 2020 έως τις 25 του μήνα σε αντιπροσωπευτικό δείγμα
Ειδικότερα και όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το 17% των παιδιών παρουσίασαν μεγάλη επιδείνωση του στρες τις τελευταίες δύο εβδομάδες πριν τη διεξαγωγή της έρευνας συγκριτικά με ανάλογο διάστημα πριν από την πανδημία. Ποσοστό 78% ανέφερε μικρές αλλαγές των επιπέδων του στρες και 5% βελτίωση των επιπέδων του στρες. Όσον αφορά τη μοναξιά, στο 24% των παιδιών αυξήθηκε πολύ η αίσθηση της μοναξιάς τις τελευταίες δύο εβδομάδες συγκριτικά με ανάλογο διάστημα πριν από την πανδημία. Ποσοστό 74% ανέφερε μικρές αλλαγές των επιπέδων της μοναξιάς και 2% βελτίωση.
Εξάλλου και σε ό,τι αφορά τον θυμό, 21,5% των συμμετεχόντων παιδιών παρουσίασαν επιδείνωση τις τελευταίες δύο εβδομάδες συγκριτικά με ανάλογο διάστημα πριν από την πανδημία. Ποσοστό 75,5% ανέφερε μικρές αλλαγές των επιπέδων θυμού και 3% βελτίωση. Δεν βρέθηκε σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο φύλων σε κανένα από τα αρνητικά συναισθήματα.
Οι έφηβοιΑνάλογα ήταν και τα ευρήματα αναφορικά με τις ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας στους εφήβους, στους οποίους επίσης βρέθηκε αύξηση των επιπέδων στρες, μοναξιάς και θυμού, ενώ παράλληλα παρατηρήθηκε βελτίωση στην αλτρουιστική κοινωνικά επωφελή συμπεριφορά.
Συγκεκριμένα, 20% των εφήβων παρουσίασαν μεγάλη επιδείνωση του στρες τις τελευταίες δύο εβδομάδες πριν από την έρευνα συγκριτικά με ανάλογο διάστημα πριν από την πανδημία. Ποσοστό 74% ανέφερε μικρές αλλαγές των επιπέδων του στρες και 6% βελτίωση αυτών. Όσον αφορά την μοναξιά, 26,5% των εφήβων ανέφεραν μεγάλη επιδείνωση τις τελευταίες δύο εβδομάδες συγκριτικά με ανάλογο διάστημα πριν από την πανδημία. Ποσοστό 70% ανέφερε μικρές αλλαγές των επιπέδων της μοναξιάς και 3% βελτίωση. Όσον αφορά τον θυμό, 19,5% των συμμετεχόντων εφήβων παρουσίασαν επιδείνωση τις τελευταίες δύο εβδομάδες συγκριτικά με ανάλογο διάστημα πριν από την πανδημία. Ποσοστό 77,5% ανέφερε μικρές αλλαγές των επιπέδων του θυμού και 3% βελτίωση.
Εξάλλου, η κοινωνικά επωφελής συμπεριφορά βελτιώθηκε στο 16% των συμμετεχόντων, 79% είχε μικρές αλλαγές και στο 5% παρατηρήθηκε επιδείνωσή της τις τελευταίες δύο εβδομάδες συγκριτικά με το ανάλογο διάστημα πριν από την πανδημία. Δεν βρέθηκε σημαντική διαφοροποίηση μεταξύ αγοριών και κοριτσιών ως προς τις αλλαγές στα αρνητικά συναισθήματα ή στον αλτρουισμό. Παράλληλα, αναφέρθηκε αύξηση του χρόνου χρήσης του ίντερνετ, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των ΜΜΕ στο 68% των εφήβων που συμμετείχαν στην έρευνα. Αυτή η αύξηση ήταν σημαντικά μεγαλύτερη στα κορίτσια συγκριτικά με αυτή των αγοριών (73% έναντι 62,5%).
Τρόποι διαχείρισης των επιπτώσεων της πανδημίαςΑπό την έρευνα προέκυψε ότι οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι στην αντιμετώπιση των ψυχολογικών επιπτώσεων της πανδημίας στα παιδιά ήταν: η επαφή με την οικογένεια (78%), η επαφή με φίλους (62,5%), το παιχνίδι εκτός (64%) ή εντός σπιτιού (50%), η χρήση του διαδικτύου (54%), η μουσική (52%), το περπάτημα (48%) ή άσκηση (56%). Άλλοι τρόποι που θεωρήθηκαν σημαντικοί στην αντιμετώπιση της πανδημίας ήταν τα χόμπι (π.χ. ένα μουσικό όργανο) (47%), το ηλεκτρονικό παιχνίδι (42%), η τηλεόραση (40%) και το κατοικίδιο (43,5%).
Σε ό,τι αφορά τους εφήβους, οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι στην αντιμετώπιση των ψυχολογικών συνεπειών της πανδημίας ήταν η άμεση κοινωνική επαφή ή συναναστροφή (60%), η άσκηση ή το περπάτημα (57%), η χρήση του διαδικτύου (60%) και τα χόμπι (54%). Άλλοι τρόποι που θεωρήθηκαν σημαντικοί στην αντιμετώπιση της πανδημίας ήταν τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης (43%) και το κατοικίδιο (45%).
Τρόποι ψυχολογικής ανακούφισης που θα μπορούσαν να θεωρηθούν αρνητικοί είχαν πολύ μικρότερα ποσοστά: συνταγογραφούμενα φάρμακα (15%) και η χρήση ουσιών (καπνός, αλκοόλ ή άλλες ουσίες) (8%). Στα κορίτσια η καταφυγή στα συνταγογραφούμενα φάρμακα είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι στα αγόρια (18% έναντι 13%).
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κέλλης (MIT): «Ναι» στη μετακίνηση για το Πάσχα, υπό όρους - Πότε έρχεται το επόμενο κύμα της πανδημίας
- Δήλωναν αδυναμία πληρωμής, αλλά τους "κάρφωσε" το Facebook
- Κορονοϊός: Πώς θα λειτουργήσουν το Πάσχα οι εκκλησίες - Self test και υπαίθριες Ακολουθίες
- Άγριες Μέλισσες: Ο Νικηφόρος χάνει την επιμέλεια του Σέργιου – Ο Δούκας καταστρέφεται
- Stacoco: Το Βυθισμένο όνειρο του Σταμάτη Κόκοτα που στοιχειώνει και απειλεί τον Σαρωνικό
- Ο Μπουχαλάκης ζητάει μεγάλη αύξηση για να ανανεώσει
- Ντροπιαστικό περιστατικό: Πετάει σκουπίδια από τον 2ο και λέει στην καθαρίστρια «δουλειά σου είναι» (vid)
- Αγρίνιο: Με γροθιές και κλωτσιές επιτέθηκε σε αστυνομικούς
- Μίνι μάρκετ πλαστογράφων - Με 1500 νομιμοποιούσαν αλλοδαπούς
- H βασίλισσα Ελισάβετ θρηνεί και αποχαιρετά τον Φίλιππο με τον πιο συγκινητικό τρόπο (photo)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Attiki Press
- Κηδεία Φίλιππου – Πένι Ρόμσεϊ: Καλεσμένη της βασίλισσας η φημολογούμενη ερωμένη
- Ζώδια και πειράγματα: Πώς θα καταλάβεις πανεύκολα αν είναι ερωτευμένος
- Γρήγορο κέικ σοκολάτας χωρίς ζάχαρη: Φτιάξτε το με μόλις 2 υλικά
- Δήμος Παιανίας: Πράξη ιεροσυλίας
- Δώρο Πάσχα 2021 πότε καταβάλλεται: Πώς να το υπολογίσετε, τι ισχύει για αναστολές
- ΚΕΔΕ: Διαδικτυακή ημερίδα
- Σπρέι για εύκολο σιδέρωμα: Κάνε τη δουλειά σου πιο… ευχάριστη
- Κορονοϊός και παιδιά: Η πανδημία αυξάνει στρες, θυμό και μοναξιά
- Παναθηναϊκός – Άρης: Όλα για τη νίκη οι «πράσινοι»
- Καυστικό υγρό Κυψέλη: Τι είπε ο 25χρονος στις Αρχές
- Τελευταία Νέα Attiki Press
- Κορονοϊός και παιδιά: Η πανδημία αυξάνει στρες, θυμό και μοναξιά
- Σπρέι για εύκολο σιδέρωμα: Κάνε τη δουλειά σου πιο… ευχάριστη
- Γρήγορο κέικ σοκολάτας χωρίς ζάχαρη: Φτιάξτε το με μόλις 2 υλικά
- Ζώδια και πειράγματα: Πώς θα καταλάβεις πανεύκολα αν είναι ερωτευμένος
- Κηδεία Φίλιππου – Πένι Ρόμσεϊ: Καλεσμένη της βασίλισσας η φημολογούμενη ερωμένη
- Άρης – Μάντζιος: «Να αποφύγουμε τα λάθη με τον Παναθηναϊκό»
- Άγριες Μέλισσες επόμενα επεισόδια: Το spoiler του Σαββιδάκη και οι εξελίξεις
- ΠΑΟΚ – Ίνγκασον: ΟΚ για Ολυμπιακό
- ΚΕΔΕ: Διαδικτυακή ημερίδα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ευρωπαϊκά μαθήματα…
- Οδηγίες για τα self tests σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα
- Stacoco: Το Βυθισμένο όνειρο του Σταμάτη Κόκοτα που στοιχειώνει και απειλεί τον Σαρωνικό
- Τζορτζ Κλούνεϊ : Γοητευτικός και πολυπράγμων
- Ηλιόπουλος: Η κυβέρνηση επικίνδυνη για τη ζωή και το μέλλον των πολιτών
- Monte Carlo Masters: Πρόκριση στον τελικό για τον Τσιτσιπά – «Καθάρισε» με 2-0 σετ τον Έβανς
- Η ηλεκτρική Porsche Macan θα μοιάζει με την Taycan
- Κυκλοφορούν ανάμεσά μας
- Κορωνοϊός: Πώς θα λειτουργήσουν το Πάσχα οι εκκλησίες
- Άγανα: Ένας κρυφός κίνδυνος για το κατοικίδιο – Πώς θα το προφυλάξετε