Κουβέλης: «Όχι» στη συμπόρευση με τους «58»

Για άλλη μια φορά ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης απέρριψε εμμέσως, πλην σαφώς, το προσκλητήριο της πρωτοβουλίας των «58» για κοινή κάθοδο της Κεντροαριστεράς στις ευρωεκλογές. Όπως είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ στην ομιλία του στο 2ο Συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς, «θα συμμετάσχουμε ως ΔΗΜΑΡ μαζί με τη συμμαχία που θα έχουμε συγκροτήσει

στο πλαίσιο του προοδευτικού πόλου. Θα αναδείξουμε τη σύνδεση της έκβασης του ελληνικού ζητήματος με το μέλλον της Ευρώπης».

Στην έναρξη του 2ου Συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ παρευρίσκονται μεταξύ άλλων οι Ηλ. Μόσιαλος, Π. Μπεγλίτης, Αννυ Ποδηματά, Μαριλένα Κοππά, Σπ. Δανέλλης, Θ. Οικονόμου, Ηλ. Κικίλιας, Γ. Καμίνης, Κ. Ασκούνης, Π. Σκοτεινιώτης, Αντ. Μανιτάκης, Αντ. Ρουπακιώτης.

Χαιρετισμούς εκ μέρους των κομμάτων απήυθυναν οι Ανδρ. Παπαμιμίκος, Ν. Ανδρουλάκης, Π. Σκουρλέτης, Χρ. Κατσώτης, Γ. Γιαννέλης, Χρ. Αηδόνης, Μιχ. Τρεμόπουλος και ο Θ. Παπαθεοδώρου.

Εν ολίγοις, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ πρότεινε στους συνέδρους να συνδεθεί το κόμμα τους με την «Προοδευτική Συμμαχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», στην οποία θα ενταχθούν οι ευρωβουλευτές τους. Επίσης πρότεινε στο συνέδριο να εξουσιοδοτήσει την Κεντρική Επιτροπή ώστε να διερευνήσει τους όρους ένταξης της ΔΗΜΑΡ στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, με την προϋπόθεση ότι θα διατηρήσει το δικαίωμα της αυτόνομης καθόδου στις ευρωεκλογές.

«Εντασσόμαστε στην ευρωπαϊκή οικογένεια με τη δική μας ταυτότητα, τις δικές μας αποσκευές και την πολιτική αυτονομία μας», σημείωσε. Και πρόσθεσε ότι θεωρεί αναγκαίο να αμφισβητήσουν οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης με κάθετο τρόπο το κυρίαρχο νεοφιλελεύθερο δόγμα που εκπροσωπεί η ευρωπαϊκή Δεξιά. «Δεν μπορεί να αφήσουμε την Ευρώπη στους λαϊκιστές και στους εθνικιστές. Ο σεβασμός των ευρωπαϊκών αξιών πρέπει να είναι απόλυτα εγγυημένος σε ολόκληρη την Ευρώπη, σε κάθε χώρα και από κάθε κυβέρνηση», είπε.

Σχετικά με την πολιτική του κόμματος στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, είπε: «Η ΔΗΜΑΡ υποστηρίζει τη συγκρότηση, σε όλη την Ελλάδα, ανεξάρτητων αυτοδιοικητικών κινήσεων προοδευτικού προσανατολισμού, που στηρίζονται στην αυτενέργεια των ενεργών πολιτών πάνω και πέρα από κομματική προτίμηση. Η πολιτική μας πρόταση για την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση λαμβάνει υπόψη ότι οι μείζονες αλλαγές στο κράτος, στο αναπτυξιακό μοντέλο και στην κοινωνική πολιτική αφορούν άμεσα αυτό το επίπεδο της αυτοδιοίκησης. Θα επιδιώξουμε συμπαρατάξεις στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας, που θα αποτυπώνει μια προοδευτική και δημοκρατική αντίληψη για τα κοινωνικά και αναπτυξιακά ζητήματα της περιφέρειας και για την έξοδο από την κρίση».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δεν έκανε ευθεία αναφορά στην πρωτοβουλία των «58», επανέλαβε όμως τη θέση του για τη συγκρότηση του προοδευτικού δημοκρατικού πόλου, ο οποίος δεν θα έχει συμπληρωματικό ρόλο σε μια λαϊκιστική Αριστερά που επαγγέλλεται την επιστροφή στο χθες ούτε θα συνθηκοληγήσει με τον συντηρητισμό.

«Αυτά είναι τα όρια που θέτουμε για τη συμπαράταξη και αυτή είναι η πολιτική βάση. Η μη αποδοχή της πρότασης να συμπλεύσουμε με το ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο του τρίτου πόλου δεν προκύπτει από μια λογική περιχαράκωσης. Προκύπτει από την ανάγκη και την επιλογή μας η πολιτική συμπαράταξη να έχει συγκεκριμένα πολιτικά χαρακτηριστικά και συγκεκριμένο πολιτικό περιεχόμενο.Και αυτό σε καμιά περίπτωση δε σημαίνει ότι δεν προωθούμε το διάλογο και τις συνεργασίες. Προωθούμε τη συνεργασία με όλες τις δυνάμεις της δημοκρατίας ενάντια στη φασιστική ακροδεξιά. Υποστηρίζουμε μαζί με όλες τις δυνάμεις ευρωπαϊκού προσανατολισμού την παραμονή της χώρας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Συγκροτούμε κοινές δράσεις για την προώθηση λύσεων σε δημοκρατικά και κοινωνικά προβλήματα. Γιατί όμως ο διάλογος και η κοινή δράση σημαίνει αφαίρεση του δικαιώματός μας να υπερασπιζόμαστε το κόμμα μας και να θέτουμε συγκεκριμένο πολιτικό πλαίσιο για τις συμμαχίες;», διερωτήθηκε.

«Ο προοδευτικός πόλος», πρόσθεσε, «ή θα είναι πραγματικά προοδευτικός ή δεν θα υπάρξει. Ή θα έχει στο επίκεντρό του τα ζητήματα των πολλών, της κοινωνίας και της νέας γενιάς ή θα καταντήσει συμπλήρωμα της Δεξιάς. Ή θα δώσει μάχες στο παρόν, σήμερα, που αποφασίζονται τα μείζονα ή θα περιοριστεί στο ρόλο του σχολιαστή του μέλλοντος. Είναι μεγάλη η ευθύνη, είναι μεγάλες οι προσδοκίες και είναι βαρύ το φορτίο. Αξίζει όμως η προσπάθεια. Σε αυτή την πολιτική συμπαράταξη ο καθένας θα διατηρεί την αυτονομία του. Η ΔΗΜΑΡ όχι μόνο δεν ρευστοποιείται, αλλά ενδυναμώνεται με την ενίσχυση των σχέσεων με συμμάχους και με το μεγάλο άνοιγμα προς την κοινωνία. Η οργανωτική συγκρότηση θα κατοχυρώνει την ουσιαστική και ισότιμη συμμετοχή των συμμετεχόντων στη διαμόρφωση της πολιτικής και στη λειτουργία του σχήματος», σημείωσε.

Αποστάσεις κράτησε και από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος όπως είπε, διατηρεί στο λόγο του ισοπεδωτική προσέγγιση, εύκολη και ανέξοδη ρητορεία και υποσχεσιολογία, αρνούμενος να υποστηρίξει τις αναγκαίες αλλαγές για τον εξορθολογισμό της κατάστασης. Από τη μια, συνέχισε, επαναλαμβάνει την πρόταση μονομερούς καταγγελίας του μνημονίου και από την άλλη μιλάει για επαναδιαπραγμάτευση. Μια τέτοια όμως πολιτική τακτική εμπεριέχει τον κίνδυνο της απομόνωσης της χώρας από το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και συνακόλουθα τον κίνδυνο περιδίνησής της.

«Η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση προέκυψε, επειδή τα πράγματα κινήθηκαν σε διαφορετική κατεύθυνση, η κυβέρνηση συνεργασίας σταδιακά μετατράπηκε σε μονοκομματική της Νέας Δημοκρατίας και υπήρξε σαφής συντηρητική στροφή, η οποία συνοδεύτηκε με συστηματική απόρριψη των προτάσεων της ΔΗΜ.ΑΡ», είπε ο κ. Κουβέλης και συνέχισε: « Η παραμονή μας στην κυβέρνηση θα μετέτρεπε τη συμμετοχή μας σε μια στήριξη χωρίς αντίκρισμα στις εφαρμοζόμενες πολιτικές. Όμως Αριστερά της ευθύνης δεν σημαίνει και υποχρεωτική συμμετοχή σε κυβέρνηση άνευ όρων».

Ο κ. Κουβέλης τόνισε επίσης ότι δεν πιστεύει ότι η χώρα, με αυτό το πρόγραμμα προσαρμογής, θα βγει από την κρίση, ότι δεν συμμερίζεται το αφήγημα της επιτυχίας που καλλιεργεί η κυβέρνηση («πιστεύουμε μάλιστα ότι συνιστά αυτοπαγίδευση της κυβέρνησης αφού έτσι ενθαρρύνεται και η τρόικα για τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής», είπε) και ότι ο τρόπος που επιτεύχθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα το κάνει μη διατηρήσιμο αν δεν υπάρξει ανάπτυξη.«Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Υπάρχουν όμως διαφορετικές λύσεις από αυτές που αποδέχεται η πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση. Υπάρχουν λύσεις οικονομικά αποτελεσματικές σε σύγκριση με την αδιέξοδη πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας, της υπερφορολόγησης και της απίσχανσης της οικονομίας», σημείωσε.

«Ήρθε η ώρα της απεμπλοκής από το μνημόνιο, με όρους όμως πραγματικούς και όχι επικοινωνιακούς. Απεμπλοκή από το μνημόνιο δεν σημαίνει επιστροφή στην προ κρίσης εποχή. Δεν σημαίνει ευκολία δανεισμού και άρα πελατειακές παροχές», τόνισε και πρότεινε μια νέα συμφωνία με τους εταίρους, ένα Σύμφωνο Ανάπτυξης που θα δίνει έμφαση στην απασχόληση και στην κοινωνική συνοχή και θα περιλαμβάνει τις προαναφερόμενες αλλαγές στο πρόγραμμα προσαρμογής. Επίσης πρότεινε να υπάρξει και μια νέα συμφωνία γενεών, όχι ως συμβιβασμός, αλλά ως αλληλεγγύη γενεών.

«Μόνο εάν οι νέοι και οι νέες βρούνε θέση στον καταμερισμό εργασίας μπορεί να αντιστραφεί η καθοδική πορεία», είπε. Ο κ. Κουβέλης, τάχθηκε, όμως, υπέρ των μεταρρυθμίσεων υποστηρίζοντας ότι πρέπει να είναι δημοκρατικές και να υπερβαίνουν το διαχωρισμό «αλλαγές με το μνημόνιο ή στασιμότητα με την αντιμνημονιακή πολιτική».

«Επιδιώκουμε τον διάλογο και τη συμφωνία. Δεν δεχόμαστε αυταρχικές παρεμβάσεις που καλύπτουν την μεταρρυθμιστική ένδεια και ολιγωρία. Δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε παρεμβάσεις που επιδεινώνουν αντί να καλυτερεύουν, που διαιωνίζουν αντί να εξορθολογίζουν. Δεν μπορούμε να συνταχθούμε με μία μεταρρυθμιστική κενολογία, έναν δήθεν μεταρρυθμισμό που καταλήγει να βλάπτει τους πολλούς και το δημόσιο συμφέρον», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα