Κρίση Ελλάδα – Τουρκία: Για πολεμική κατάσταση μιλά ο τουρκικός Τύπος

Κρίση Ελλάδα – Τουρκία: Ενώ το Ορούτς Ρέις παραμένει αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Αττάλειας, ο τουρκικός Τύπος αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, εξακολουθεί να επιμένει στις προκλήσεις για την υφαλοκρηπίδα και το Καστελόριζο και αναφέρεται στις Navtex των δύο πλευρών και κάνοντας λόγο για “σχεδόν πολεμική κατάσταση”. Σε δηλώσεις του στη Γενί Σαφάκ, ο “πατέρας” του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας, Τζεμ Γκιουρντενίζ, προειδοποιεί

ακόμη και για χρήση του δικαιώματος “αυτοάμυνας” της Τουρκίας σε περίπτωση που η Ελλάδα ανοίξει πυρ.

“Εξαιτίας του φόβου του Ορούτς Ρέις, οι διακοπές στον ελληνικό στρατό ακυρώθηκαν. Με 15 πολεμικά πλοία, drones και μαχητικά F-16 κατέβηκε η Τουρκία στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου όπου ετοιμάζεται για έρευνες το ερευνητικό της σκάφος Ορούτς Ρέις” σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας, η οποία επισημαίνει ότι τα τουρκικά πολεμικά έκαναν χαμηλές πτήσεις πάνω από το Καστελόριζο. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, το Ορούτς Ρέις το οποίο είναι αγκυροβολημένο στην Αττάλεια συνοδεύεται από δύο βοηθητικά σκάφη, το Άταμαν και το Τζενγκίζ Χαν.

Ο Τζεμ Γκιουρντενίζ υποστηρίζει σε δηλώσεις του στην εφημερίδα, ότι αυτή τη στιγμή η Τουρκία προηγείται 1-0 έναντι της Ελλάδας, η οποία από τη στιγμή που δεν έχει δηλώσει υφαλοκρηπίδα στην περιοχή εκείνη δεν έχει δικαίωμα να εκδώσει Navtex για τη συγκεκριμένη περιοχή και ότι η υφιστάμενη είναι “ψεύτικη” και η Τουρκία πρέπει να προχωρήσει με την έρευνά της. “Εάν η Ελλάδα είναι εκείνη που θα ανοίξει πρώτα πυρ, θα έχει προβεί σε σημαντική παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Εάν συμβεί αυτό, η Τουρκία, όπως και κάθε κυρίαρχο κράτος, έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Ο ΟΗΕ δίνει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, όταν δέχεται επίθεση”, τόνισε ο Γκιουρντενίζ.

Δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου

Η Hurriyet έχει ως τίτλο “Μάθημα μαθηματικών από την Άγκυρα στην Αθήνα”, ενώ υποστηρίζει ότι το Καστελόριζο είναι μακριά από την Ελλάδα αλλά κοντά στην Τουρκία.

Ο τίτλος του δημοσιεύματος της Hurriyet είναι ότι το επίκεντρο της κρίσης είναι το νησί Καστελόριζο, ενώ στην φωτογραφία υπάρχει και το πρωτοσέλιδο των Νέων και γίνεται λόγο για σενάρια σύγκρουσης.

Η Milliyet κάνει λόγο για την ένταση της Navtex και ότι θερμαίνονται τα νερά στη Μεσόγειο. Όπως αναφέρει 20 πλοία του τουρκικού ναυτικού αναχώρησαν από τη βάση του Άκσαζ για την περιοχή. Η Αθήνα ακύρωσε την τουρκική Navtex. Η Άγκυρα εξέδωσε 2 νέες Navtex στην ίδια περιοχή. Η Cumhuriyet έχει ως τίτλο “O πόλεμος των Navtex.Κινήσεις της Τουρκίας και της Ελλάδας για υφαλοκρηπίδα”.

Ο τίτλος της Milliyet είναι ότι υπάρχει κρίση με τις Navtex και ότι υπάρχει κινητικότητα των τουρκικών πολεμικών πλοίων:

Τέλος, η Aksam επίσης, λέει ότι “είναι δυνατόν να υπάρχει τέτοια υφαλοκρηπίδα;” και ότι το Καστελόριζο είναι πιο κοντά στην Τουρκία.

Ο τίτλος της Aksam είναι ότι το Oruc Reis, μετά την έκδοση της Navtex από πλευράς της Τουρκίας είναι στη Μεσόγειο και περιμένει να ξεκινήσει τις εργασίες…

(Φωτο αρχείου)Σενάρια

Παρόλα αυτά πάντως οι επιτελείς του Πενταγώνου εξετάζουν μια σειρά από σενάρια με βάση την πορεία που ακολουθεί ο τουρκικός στόλος και σε συνδυασμό και με τις κινήσεις στις οποίες ενδεχομένως θα προχωρήσει το Oruc Reis όταν αποπλεύσει από το λιμάνι της Αττάλειας. «Ο πλους του τουρκικού στόλου προς νότο θα μπορούσε να συνδέεται και με άλλες επιδιώξεις της Άγκυρας, αλλά και με τα πιθανά μηνύματα που θα ήθελε να στείλει προς άλλες πλευρές. Δεν στέλνεις 25 πλοία να συνοδεύσουν ένα ωκεανογραφικό πλοίο. Προφανώς οι στόχοι είναι πολύ περισσότεροι. Ένας από αυτούς πιθανόν να σχετίζεται με ένα μήνυμα που θέλει να στείλει η Άγκυρα προς το Κάϊρο, αφού ένα μικρό κομμάτι που έχει δεσμευθεί αποτελεί μέρος της αιγυπτιακής υφαλοκρηπίδας.

Επίσης τα πλοία θα μπορούσαν να περάσουν μέσα από τις περιοχές που έχουν δεσμευθεί, χωρίς όμως να σταματήσουν εκεί, αλλά να συνεχίσουν την πορεία τους με κατεύθυνση τα ανοιχτά της Λιβύης. Μπορεί επίσης να λάβουν εντολή να επιστρέψουν ακόμη και στις βάσεις τους αν η τουρκική πολιτική ηγεσία θεωρήσει ότι πέτυχε κάποιους από τους στόχους που είχε θέσει μέσω όλης αυτής της κινητοποίησης. Παρόλ’ αυτά πάντως εμείς οφείλουμε να κινούμαστε με βάση το κακό σενάριο, που δεν είναι άλλο από την παρουσία και δραστηριοποίηση του Oruc Reis στην περιοχή ενδιαφέροντος και την αναγκαιότητα άμεσης απάντησης της χώρας μας» σημειώνουν κύκλοι του ΥΠΕΘΑ.

Παναγιωτόπουλος: Η Τουρκία αμφισβητεί, η Τουρκία είναι το πρόβλημα
Keywords
Τυχαία Θέματα