Κρίσιμες ώρες στην Κριμαία

Κρίσιμες ώρες στην Ουκρανία με τις εξελίξεις να τρέχουν με ραγδαίο ρυθμό. Η Ρωσία έχει αποφασίσει μέσω της Άνω Βουλής τη χρήση στρατιωτικών δυνάμεων στην Κριμαία, όμως η τελική απόφαση ανήκει στον πρόεδρο της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ από την άλλη πλευρά η Ουκρανία έχει θέσει σε συναγερμό της ένοπλες δυνάμεις της.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι ήδη φιλορώσοι ένοπλοι ελέγχουν ουσιαστικά όλη την Κριμαία, καθώς έχουν με

το μέρος τους και την πλειοψηφία των κατοίκων που είναι με την πλευρά της «Μεγάλης Αρκούδας». Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τόσο οι δυνάμεις ασφαλείας, όσο και οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ουκρανίας στην Κριμαία έχουν παραδοθεί στους φιλορώσους ένοπλους ή έχουν ενταχθεί στο πλευρό τους.

Στην περιοχή εκτός των άλλων η Ρωσική στρατιωτική παρουσία είναι έντονη, καθώς στην ναυτική βάση της Σεβαστούπολης σταθμεύει ο στόλος της Μαύρης θάλασσας με περίπου 20.000 άνδρες.

Στο μεταξύ αμηχανία επικρατεί τόσο στην Ευρώπη, όσο και στις ΗΠΑ για τις Ρωσικές κινήσεις στην Κριμαία. Μάλιστα θα συνεδριάσουν εκτάκτως το Σ.Α. του ΟΗΕ απόψε(1/3), το ΝΑΤΟ και το Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. την Δευτέρα (3/3)

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε το Σάββατο(1/3) ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας της Ρωσίας να δώσει το πράσινο φως για την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία «συνιστά πραγματική απειλή για την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας» .

Ο επικεφαλής του γαλλικού Κράτους εκτίμησε «ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί μία εξωτερική επέμβαση και οι κίνδυνοι μιας κλιμάκωσης εξαιρετικά επικίνδυνης» σύμφωνα με δελτίο τύπου της γαλλικής προεδρίας. Η ανακοίνωση του Ολάντ ακολουθεί τη συνομιλία που είχε σήμερα με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, διευκρινίζεται στο δελτίο τύπου.

Οι δύο άνδρες «μοιράστηκαν την πλέον έντονη ανησυχία τους» μπροστά στην κατάσταση που έχει προκαλέσει η απόφαση της ρωσικής Άνω Βουλής.

Ο Γάλλος πρόεδρος «χαιρέτισε την κοινή δράση της Πολωνίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας» για έξοδο από την κρίση και «κάλεσε σε μία ταχεία και συντονισμένη ευρωπαϊκή δράση κατά τη διάρκεια του προσεχούς Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών την 3η Μαρτίου».

Από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι «η Βρετανία παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ουκρανία με πολύ μεγάλη ανησυχία».

Επιπλέον επεσήμανε πως «σήμερα το απόγευμα, ενόψει της σοβαρότητας των γεγονότων που εκτυλίσσονται εκεί και μετά τη απόφαση του Ρωσικού Κοινοβουλίου να εγκρίνει την στρατιωτική επέμβαση, το Ηνωμένο Βασίλειο κάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Επίσης ο βρετανός πρωθυπουργός τόνισε πως «δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για εξωτερική στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία».

Πρόκειται για θέση της Βρετανίας που όπως τόνισε ο Ντέιβιντ Κάμερον το βράδυ του Σαββάτου την επεσήμανε και στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν την Παρασκευή.

«Ο καθένας θα πρέπει να σκεφτεί προσεκτικά τις πράξεις του και να δουλέψει ώστε να μειωθεί και όχι να κλιμακωθεί η ένταση. Ο κόσμος παρακολουθεί» καταλήγει η δήλωση του Βρετανού πρωθυπουργού.

Keywords
Τυχαία Θέματα