Κρίσιμο το φθινόπωρο για νέα μέτρα

«Μαστίγιο και καρότο» η έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα, αναφορικά με την εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής σταθερότητας. Σύμφωνα με τους εταίρους μας, παρατηρείται πρόοδος αλλά υπάρχουν και αστοχίες. Στην έκθεση που δόθηκε σήμερα (Παρασκευή, 17/05) στη δημοσιότητα, αναφέρεται πως «τα δημόσια οικονομικά βελτιώνονται σταθερά, η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα έχει φτάσει σε ένα προχωρημένο επίπεδο και εφαρμόζονται σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Προβλήματα εντοπίζονται στην εφαρμογή της μεταρρύθμισης

στη δημόσια διοίκηση και στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

Γενικότερα, πάντως, από την έκθεση προκύπτει ότι η Ελλάδα βρίσκεται εντός στόχων, αλλά θα πρέπει να συνεχίσει με την ίδια προσήλωση για να επιτευχθούν πρωτογενή πλεονάσματα.

Θα εξετασθούν νέα μέτρα το Φθινόπωρο

Τον έλεγχο της Τρόικας το φθινόπωρο, θα περιμένει η κυβέρνηση προκειμένου να διαπιστωθεί αν επιτυγχάνονται οι στόχοι και αν υπάρχει δημοσιονομικό κενό. Σε περίπτωση αστοχιών, η χώρα δεσμεύεται για νέα μέτρα το επόμενο έτος, ανεξαρτήτως της διετίας 2015-2016.

Εν τω μεταξύ, για τη συγκεκριμένη διετία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά τελικά ότι το δημοσιονομικό κενό θα ανέλθει στο 1,7% του ΑΕΠ και στο 2,1% του ΑΕΠ και τα μέτρα για την κάλυψή του, θα συζητηθούν το φθινόπωρο, ταυτόχρονα με την κατάρτιση του προϋπολογισμού 2014.

Προβλήματα με τις αποκρατικοποιήσεις

Στο κομμάτι των αποκρατικοποιήσεων κάνει αναφορά η έκθεση, διαπιστώνοντας πως το πρόγραμμα δεν εκτελείται με τους ρυθμούς που θα έπρεπε, ενώ παραμένει ο στόχος για εισπράξεις 2,6 δισ. ευρώ εφέτος, συμπεριλαμβανομένων των 100 εκατ. ευρώ του 2012.

Στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο αναφέρεται, επίσης, ότι έως τον Νοέμβριο εφέτος, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει έτοιμο ένα σχέδιο που θα περιλαμβάνει ακίνητα του Δημοσίου- τα οποία δεν εντάσσονται στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων- που θα πωληθούν απευθείας ή θα τιτλοποιηθεί η αξία τους και θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του χρέους.

Τα φορολογικά στο «τραπέζι»

Στο ζήτημα της φορολογικής διοίκησης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, αλλά επισημαίνει ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα στο προσεχές διάστημα, προκειμένου να αρχίσει να αποδίδει τα προβλεπόμενα ο μηχανισμός.

Αναφέρει ότι το θέμα της μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση θα συζητηθεί στον επόμενο έλεγχο τον Ιούνιο, ενώ αποδέχεται ότι οι έμμεσοι φόροι στα πετρελαιοειδή δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Θεωρεί, παράλληλα, ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους προμηθευτές του.

Δεν άλλαξαν οι στόχοι

Σταθερά παραμένουν τα βασικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με την τρόικα. Για φέτος, προβλέπεται ύφεση 4,2%, ενώ για το 2014 εκτιμάται ότι θα υπάρξει μικρή ανάκαμψη της τάξης του 0,6%. Η ανεργία θα ανέλθει στο 27% το 2013, για να υποχωρήσει στο 26% το 2014, στο 24% το 2015 και στο 21% το 2016. Παράλληλα, θα υπάρξει αρνητικός πληθωρισμός για το 2013 και το 2014 (-0,8% και -0,4% αντίστοιχα) ενώ από τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως τώρα, οι μισθοί θα είναι κατά 17,4% μειωμένοι το 2014 σε σχέση με το 2009.

Οι κίνδυνοι για το ελληνικό πρόγραμμα

Η εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος, μπορεί να πέσει έξω στα εξής:

-Κατά πόσον θα μπορέσει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα κεκτημένα συμφέροντα και να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις, δεδομένου ότι απαρτίζεται από τρία κόμματα και έχει μικρή πλειοψηφία στη Βουλή.

- Στο ότι η προσδοκώμενη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι ακόμα υπό την πίεση της δημοσιονομικής προσαρμογής και της ύφεσης στην ευρωζώνη, που εμποδίζει την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών.

- Στην ενδεχόμενη αντίσταση που θα υπάρξει στην αλλαγή της φορολογικής διοίκησης και της δημόσιας διοίκησης εν γένει.

-Στη μη έγκαιρη προώθηση των μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, που θεωρείται βέβαιο ότι θα οδηγήσει στη μη επίτευξη των στόχων για την ανάπτυξη που έχουν τεθεί για το 2014.

Keywords
Τυχαία Θέματα