Κρίτων Αρσένης – Κύπριος υπουργός: Ο ΥΠΕΣ της Κύπρου, τρολάρει μετά το λάθος

Κρίτων Αρσένης – Κύπριος βουλευτής: Μετά το λάθος, έφτασε η ώρα του τρολαρίσματος. Ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου, Κωνσταντίνος Πετρίδης, απάντησε με χιούμορ μέσω Τwitter στο λάθος του βουλευτή του ΜέΡΑ25, Κρίτωνα Αρσένη. «Στην αρχή νόμισα ότι εν για την Αγία Φύλα και έγινε Δήμος. Συνάδελφε, Τάκη Θεοδωρικάκο, νομίζω πρέπει να απαντήσετε εσείς», σχολίασε ο κ. Πετρίδης. Ερώτηση που αφορά τη «δημοσιοποίηση στοιχείων για την αναλυτική καταγραφή ρυπαντικών στο ΧΥΤΑ

Φυλής», κατέθεσε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης. Παραλήπτης της επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή δεν αναφέρεται ο υπουργός Εσωτερικών της ελληνικής κυβέρνησης, Τάκης Θεοδωρικάκος, αλλά… αυτός της κυπριακής, Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Στην ερώτησή του, ο κ. Αρσένης αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι το 2015 ο δήμαρχος Φυλής κ. Παππούς προχώρησε σε απευθείας ανάθεση δύο μελετών στην εταιρεία «ASPROFOS ENGINEERING» για την αναλυτική καταγραφή ρυπαντικών φορτίων στο ΧΥΤΑ Φυλής και την αναλυτική καταγραφή της ποσοτικής και ποιοτικής σύστασης αποβλήτων ΧΥΤΑ Φυλής. Ο κ. Αρσένης, ανέβασε στο site του ΜΕΡΑ 25 την απάντησή του, κατηγορώντας τον ιστότοπο που ανήρτησε το θέμα, για… έλλειψη αντικειμενικότητας.

Στην αρχή νόμισα ότι εν για την Αγία Φύλα και έγινε Δήμος. Συνάδελφε @theodorikakosp νομίζω πρέπει να απαντήσετε εσείς #fail pic.twitter.com/CpJMIj2jQJ

— ConstantinosPetrides (@Petrides_C) October 17, 2019

Κρίτων Αρσένης: Ποιος είναι, λίγα λόγια για την πορεία του

Ο Κρίτων Αρσένης είναι Έλληνας πολιτικός, που διετέλεσε ευρωβουλευτής την 7η κοινοβουλευτική περίοδο 2009-2014 και και νυν βουλευτής του κόμματος ΜέΡΑ25. Σπούδασε Μηχανικός Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο Βόλο, ενώ έκανε διετή μεταπτυχιακή εξειδίκευση στην διεθνή ανάπτυξη στη Σχολή Κέννεντυ του Χάρβαρντ. Από το 2004 εως το 2009, εργάστηκε στην Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και σχεδίασε και διηύθυνε την εκστρατεία για την Αειφόρο Ανάπτυξη στα νησιά του Αιγαίου με έδρα αρχικά την Αθήνα και στην συνέχεια την Ερμούπολη της Σύρου. Η εκστρατεία αυτή βραβεύθηκε το 2009 με το μεγάλο πανευρωπαϊκό βραβείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Europa Nostra. Νωρίτερα, τον Φεβρουάριο του 2009 παρέλαβε το βραβείο του περιοδικού Status για το Περιβάλλον, που το χρησιμοποίησε σαν τηλεοπτικό χρόνο ενάντια στο Χωροταξικό του Τουρισμού, που προωθούσε τότε η κυβέρνηση.

Προσκλήθηκε από τον Γιώργο Παπανδρέου να συμμετέχει στις Ευρωεκλογές με βάση το πρόγραμμα της Πράσινης Ανάπτυξης ως υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ. Αποδέχθηκε την πρόσκληση και από τον Ιούλιο του 2009 εξελέγη ευρωβουλευτής. Βραβεύθηκε δύο φορές ως καλύτερος ευρωβουλευτής μέσα από ψηφοφορία μεταξύ των 736 Ευρωβουλετών και μια φορά ως πρέσβης δίκαιας πολιτικής από το ίδρυμα Evert Vermeer.

Στην Ελλάδα έγινε κυρίως γνωστός για την πρωτοβουλία του, που οδήγησε στην απόρριψη της νομοθεσίας που έδινε στις πολυεθνικές το μονοπώλιο των σπόρων, για την αντίθεσή του στις εξορύξεις πετρελαίου αλλά και για την εναντίωσή του στην εξόρυξη χρυσού στην Χαλκιδική και στα μεταλλαγμένα. Από την πρώτη στιγμή στήριξε τον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής ενάντια στην εξόρυξη στις Σκουριές, με παρεμβάσεις του στο Ευρωκοινοβούλιο. Ήταν ο πρώτος πολιτικός που επισκέφτηκε την περιοχή και συζήτησε με το κίνημα ήδη από τον Ιανουάριο του 2010.

Αντίστοιχα ασχολήθηκε με όλα τα θέματα πώλησης δημόσιας περιουσίας μέσω ΤΑΙΠΕΔ. Αν και οι διαφοροποιήσεις του ξεκίνησαν όταν η κυβέρνηση Παπανδρέου επανέφερε το Χωροταξικό του Τουρισμού, η ρήξη του με το ΠΑΣΟΚ έγινε προφανής με την κυβέρνηση ΣαμαράΒενιζέλου. Επίκεντρο ήταν η πώλησης της δημόσιας περιουσίας, οι παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων και οι εξορύξεις πετρελαίου και χρυσού.

Τελικά ανεξαρτητοποιήθηκε τον Μάιο του 2013, με αφορμή την προώθηση της πώλησης του νερού της Θεσσαλονίκης σε ιδιώτες και την μεταβίβαση της ΕΥΑΘ στο ΤΑΙΠΕΔ. Ήταν υποψήφιος στις ευρωεκλογές του 2014 με τον ΣΥΡΙΖΑ ως συνεργαζόμενος μετά από πρόταση κινημάτων.

Έλαβε 112.919 ψήφους και δεν εκλέχθηκε. Απέρριψε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να είναι εκ νέου υποψήφιος στις εθνικές εκλογές του 2015. Στήριξε το “Όχι” στο δημοψήφισμα και κάλεσε με άρθρο του στην εφημερίδα Αυγή τους βουλευτές και μέλη του Σύριζα να καταψηφίσουν το νέο μνημόνιο.

Όταν υπερψηφίστηκε το νέο μνημόνιο, αποσύρθηκε για ένα διάστημα από τη δημόσια ζωή. Στις βουλευτικές εκλογές του 2019 έθεσε υποψηφιότητα στην περιφέρεια Β2′ Δυτικού Τομέα Αθηνών με το ΜέΡΑ25, με το οποίο εξελέγη βουλευτής. Μετά το 2015, ο Κρίτων Αρσένης μετακόμισε στην ύπαιθρο και ασχολήθηκε με την εφαρμοσμένη οικολογία και τη βιοκαλλιέργεια. Το 2018 και 2019 έλαβε χρυσό και ασημένιο διεθνές βραβείο αντίστοιχα, για το λάδι που παράγει.

Keywords
Τυχαία Θέματα