Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 11/2: Ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.327 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο. Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ: Σήμερα ανακοινώνουμε 1327 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται

στα 168872, εκ των οποίων 51.9% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 6088 (3.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 54146 (61.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 281 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. 203 (72.2%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 85.4%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1194 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 22 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 6056 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3560 (58.8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Κορονοϊός: Ασφαλές το εμβόλιο, τι λέει για τη δεύτερη δόση ο Μανωλόπουλος

Τη βεβαιότητα ότι τα εμβόλια προσφέρουν προστασία από τον κορωνοϊό λίγες εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό εξέφρασαν μιλώντας στην ΕΡΤ Έλληνες επιστήμονες. Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Φαρμακολογίας Βαγγέλης Μανωλόπουλος σημείωσε ότι μόλις περάσουν τρεις εβδομάδες από τη πρώτη δόση των εμβολίων, ο οργανισμός αναπτύσσει ανοσία διασφαλίζοντας, ότι ακόμη κι αν κάποιος νοσήσει, δεν θα φέρει βαριά συμπτώματα, ούτε θα κινδυνέψει να νοσηλευτεί. «Όσοι κάνουν το εμβόλιο σήμερα, σε τρεις εβδομάδες έχουν διασφαλίσει ότι δεν θα νοσηλευθούν σε ΜΕΘ ή θα πεθάνουν», συμπληρώνει ο καθηγητής.

Μάλιστα, αναφέρθηκε και στο εμβόλιο της AstraZeneca, για το οποίο επεσήμανε πως η δεύτερη δόση είναι όντως δυνατόν να πραγματοποιηθεί μετά από 6 έως 12 εβδομάδες, υπογραμμίζοντας πως κάτι τέτοιο θα επιτρέψει τον εμβολιασμό περισσότερων ατόμων. «Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως δεν θα προστατεύονται όσοι έχουν κάνει τη πρώτη δόση. Ωστόσο όταν γίνεται και η δεύτερη δόση του εμβολίου, η προστασία είναι ισχυρότερη και με μεγαλύτερη διάρκεια», προσθέτει ο ειδικός.

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Πολιτικής Ιατρικής Θεοδώρα Ψαλτοπούλου υπογράμμισε ότι η αύξηση των κρουσμάτων, το επιβαρυμένο ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής και η πίεση που άρχισε να δέχεται το ΕΣΥ ήταν οι κύριες αιτίες που οδήγησαν στο νέο lockdown. Όσον αφορά τη σταδιακή άρση των μέτρων, σημείωσε ότι τις τελευταίες ημέρες του Φεβρουαρίου θα εξεταστεί κάτι τέτοιο. Η καθηγήτρια επιδημιολογίας αναφέρθηκε και στις μεταλλάξεις της Βρετανίας και της Νοτίου Αφρικής, σχολιάζοντας πως τα εμβόλια που έχουμε στη διάθεσή μας αυτή τη στιγμή μας καλύπτουν σε σχέση με τη πρώτη, ωστόσο υπάρχουν μερικά ερωτηματικά σε σχέση με τη νοτιαφρικανική.

Κορονοϊός – ECDC: Ο χάρτης της πανδημίας -«Κοκκίνισε» η Αττική

Τον κώδωνα κρούει το ECDC για την Αττική, η οποία είναι η μόνη περιοχή στην Ελλάδα που χρωματίζεται με «κόκκινο» χρώμα. Οπως κάθε εβδομάδα, το Eυρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων δημοσίευσε τους αναθεωρημένους χάρτες που αποτυπώνουν την επιδημιολογική εικόνα στα κράτη-μέλη της ΕΕ. Σύμφωνα με τα δεδομένα, η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που συνεχίζει να έχει περιοχές με «πράσινο» χρώμα. Ο χάρτης αφορά τον συνδυαστικό δείκτη τεστ, νέων κρουσμάτων και δείκτη θετικότητας για την περίοδο 4 έως 11 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, για πρώτη φορά στον χάρτη του ECDC η Αττική, που βρίσκεται σε καθεστώς lockdown, χρωματίζεται με «κόκκινο» χρώμα, που σημαίνει ότι τα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού είναι ίσα ή πάνω από 150.

Αναφορικά με τον δείκτη θετικότητας, η Ελλάδα παραμένει στο «πράσινο», την ώρα που οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης χρωματίζονται με «κίτρινο». Δηλαδή, στο σύνολο της επικράτειας ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται κάτω του ορίου συναγερμού του 4%, αντίθετα με την υπόλοιπη Ευρώπη, όπου ο δείκτης είναι μεγαλύτερος από 4. Σχετικά με τον αριθμό διαγνώσεων ανά 100.000 κατοίκους, στην Ελλάδα κυριαρχεί το «πορτοκαλί», με την Ηπειρο να χρωματίζεται «κίτρινη». Σε αυτόν τον χάρτη του ECDC, η Αττική έχει «κόκκινο» χρώμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα