Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 21/1: Ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό

Σήμερα ανακοινώθηκαν 509 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορονοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 1 εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 150479, εκ των οποίων 52.1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5813 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 46236 (63.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

293 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 205 (70.0%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 85.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι

70 ετών και άνω.1050 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 25 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5570 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3286 (59.0%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Πότε θα ανοίξουν γυμνάσια και Λύκεια

Τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας παραμένουν στην κορυφή των κυβερνητικών προτεραιοτήτων ως προς την επιστροφή στην κανονικότητα το επόμενο διάστημα, επιβεβαίωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης. Ο τελευταίος δεν θέλησε να ανοίξει περαιτέρω τα χαρτιά του, αλλά παρέπεμψε στο μοντέλο λήψης αποφάσεων που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση, το οποίο εδράζεται στην εκτίμηση των κάθε φορά επιδημιολογικών δεδομένων και στην εισήγηση της Επιτροπής των ειδικών.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ως προσωπική προτεραιότητα έθεσε το άνοιγμα γυμνάσιων – λυκείων και ο Καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, υπογραμμίζοντας πως «έπρεπε να ανοίξει κάτι οπωσδήποτε όμως πρέπει να γίνει με σειρά προτεραιοτήτων». «Με απογοητεύει ότι άνοιξαν άλλες δραστηριότητες όπως η εκκλησία πριν από τα σχολεία» σχολίασε σχετικά ο κ. Δερμιτζάκης και εκτίμησε ότι είναι τραγικό λάθος να μιλάμε για σκι αντί για σχολεία.

”Δεν αυξάνονται τα κρούσματα”

Από πλευράς της, η πνευμονολόγος και διευθύντρια της 7ης κλινικής του νοσοκομείου Σωτηρία, Μίνα Γκάγκα τόνισε ότι «τα κρούσματα δεν αυξάνονται αλλά είναι ακόμη νωρίς, ο περισσότερος κόσμος κρατάει πάντως τα μέτρα. Είναι αισιόδοξο αυτό», ενώ σχολίασε πως υπάρχει μια δυσκολία για την επαναλειτουργία της εστίασης, διότι είναι κλειστοί οι περισσότεροι χώροι και οι άνθρωποι βρίσκονται χωρίς μάσκα. Πάντως, η κ. Γκάγκα χαρακτήρισε «απαραίτητο να διατηρούμε τον κύκλο των κοινωνικών επαφών κλειστό, επισημαίνοντας ότι αν βγαίνουμε κάθε μέρα με διαφορετικά πρόσωπα, είναι επικίνδυνο».

Ο χάρτης της ECDC

Συνεχίζεται η καλή πορεία που έχει η χώρα μας στη διαχείρηση της πανδημίας του κορονοϊού. Η Ελλάδα έχει καταφέρει να αποφύγει μέχρι στιγμής το τρίτο κύμα που ”χτυπά” την Ευρώπη και να κρατήσει σε χαμηλό βαθμό τα κρούσματα. Όπως δείχνει και ο νέος χάρτης της ECDC η Ελλάδα παραμένει σε καλύτερη κατάσταση από όλη την Ευρώπη. Σύμφωνα με τους τελευταίους χάρτες, οι οποίοι «ανέβηκαν» στη σελίδα του ECDC την Πέμπτη, η χώρα μας βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση σε δυο βασικές μετρήσεις: τον αριθμό κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους τις δυο πρώτες εβδομάδες του έτους και τον δείκτη θετικότητας για τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα, τη στιγμή που το μεγαλύτερο μέρος της Ένωσης βρίσκεται στο «κόκκινο» στον αριθμό κρουσμάτων (κατηγορία υψηλού κινδύνου που προκύπτει αν τα κρούσματα των τελευταίων 14 ημερών είναι 50 ή περισσότερα ανά 100.000 κατοίκους σε συνδυασμό με 4% θετικά τεστ ή αν τα κρούσματα είναι περισσότερα των 150 ανά 100.000 κατοίκους), η Ελλάδα είναι «κίτρινη» (στην πλειοψηφία της) και «πράσινη» στην καταγραφή του αριθμού κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους κατά τις τελευταίες 14 ημέρες, η οποία σε σε συνδυασμό με το ποσοστό των θετικών τεστ, αποτυπώνει τόσο τον ρυθμό διάδοσης της νόσου, όσο και τη δυναμική διείσδυσής του στην κοινότητα.

Όπως φαίνεται στον παρακάτω χάρτη, η κατάσταση είναι αρκετά καλύτερη («πράσινο») σε Ήπειρο, Ιόνιο και στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου, ενώ η υπόλοιπη χώρα είναι «κίτρινη». Το θετικό είναι πως δεν υπάρχει καμία περιφέρεια σε κατάσταση υψηλού κινδύνου. Ακόμα καλύτερη είναι η εικόνα στον δείκτη θετικότητας για τη δεύτερη εβδομάδα του έτους (αριθμός κρουσμάτων / αριθμός τεστ), καθώς η Ελλάδα παραμένει «πράσινη» στο σύνολό της, πράγμα που σημαίνει ότι βρίσκεται κάτω από το όριο του 4%.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κρούσματα, Ελλάδα 211, Ενημέρωση ΕΟΔΥ,krousmata, ellada 211, enimerosi eody