Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 24/2: Σχεδόν 2.000 οι μολύνσεις, παράταση του lockdown

Σχεδόν στις 2.000 οι νέες μολύνσεις στη χώρα, φέρνοντας ανησυχία στους λοιμωξιολόγους εξαιτίας των κρουσμάτων του κορονοϊού αλλά και των μεταλλάξεων, με τέσσερις περιοχές να “κοκκινίζουν”, πράγμα που προβληματίζει αρκετά τους ειδικούς και εξαιτίας αυτού γίνεται παράταση του lockdown. Η αύξηση των κρουσμάτων παρουσιάζουν σε αυτές τις τέσσερίς περιφέρειες: Ηράκλειο, Λασίθι, Αττική και Θεσσαλονίκη, ενώ σε ό,τι αφορά στην μετάλλαξη, φαίνεται να επικρατεί το βρετανικό στέλεχος του κορονοϊού. Ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος μετέχει σχεδόν

σε όλες τις συσκέψεις των ειδικών θα δώσει το «παρών» και στην αυριανή σύσκεψη, καθώς οι λοιμωξιολόγοι θέλουν να προλάβουν την έξαρση της πανδημίας. Μετά τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα οι ειδικοί που θα μελετήσουν σήμερα και αύριο το ιικό φορτίο αναλυτικά δεν αναμένεται να δώσουν το «πράσινο φως» για άρση των περιοριστικών μέτρων κάτι που σημαίνει ότι καταστήματα και σχολεία θα παραμείνουν κλειστά.

Σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται τα κρούσματα να είναι επίσης κοντά στα 2.000. Η εξέλιξη αυτή, με τον εντοπισμό 2.000 κρουσμάτων ημερησίως, δεν επιτρέπει τη σταδιακή άρση του lockdown από την 1η Μαρτίου, όπως επιθυμούσε η κυβέρνηση. Ωστόσο, έχει προαναγγελθεί ότι η σταδιακή άρση θα πάει για τις 8 Μαρτίου, ενδεχομένως και αργότερα. Λοιμωξιολόγοι τονίζουν σε δηλώσεις του ότι το lockdown θα πρέπει να πάρει παράταση τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Σε κάθε περίπτωση οι όποιες αποφάσεις για άρση του lockdown, πλέον θα ληφθούν με βάση τα δεδομένα των επόμενων εβδομάδων.  Στην απότομη αύξηση των κρουσμάτων, ειδικά στην Αττική, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι «εκ των πραγμάτων απομακρύνει την πρόθεσή μας -πάντα ακούγοντας τις οδηγίες των ειδικών- να προχωρήσουμε σε ένα σταδιακό άνοιγμα την 1η Μαρτίου».

Σύσκεψη στον ΕΟΔΥ αύριο υπό τον Τσιόδρα

Ενδεικτικό της ανησυχίας που υπάρχει είναι το γεγονός ότι εκτάκτως αύριο, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, στην καθιερωμένη σύσκεψη των μελών του Δ.Σ. του ΕΟΔΥ αναμένεται να συμμετάσχει και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά ο νέος κίνδυνος περαιτέρω έξαρσης της επιδημίας του κορονοϊού. Οι μεταλλάξεις του κορονοϊού και η χθεσινή «έκρηξη» των κρουσμάτων, παρά το γεγονός ότι η Αττική και άλλοι «κόκκινοι» δήμοι βρίσκονται σε δεύτερη εβδομάδα lockdown με κλειστά τα σχολεία και το λιανεμπόριο έχουν σημάνει συναγερμό.

Νίκος Θωμαΐδης: Παράταση του lockdown

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε πως η παράταση θα ήταν «φρονιμότερη» για δύο εβδομάδες, αναγνωρίζοντας την ψυχολογική πίεση και κόπωση. Ερωτηθείς για την «έκρηξη» των κρουσμάτων ο κ. Θωμαΐδης είπε πως «παρατηρώντας την κινητικότητα δεν μπορούμε να πούμε ότι εφαρμόζεται ένα σκληρό lockdown». «Έχουμε υψηλό φορτίο, που δεν είχαμε παρόμοιο, φαίνεται ότι αυτήν την εποχή έχουμε μεγάλη διασπορά, η οποία μεταφράζεται σε εισαγωγές στο νοσοκομείο, μέρα με τη μέρα», τόνισε και επεσήμανε πως «ήταν παρακινδυνευμένο να συζητάμε για άνοιγμα».

Δερμιτζάκης: Να ανοίξουμε με έξυπνα μέτρα

Ο κ. Δερμιτζάκης είπε ότι είναι απαραίτητη η παράταση του lockdown για δύο εβδομάδες προκειμένου να φανούν τα αποτελέσματά του και να πέσουν τα κρούσματα κάτω από τα 1.000 ημερησίως. Πρότεινε την εφαρμογή πιο «έξυπνων» μέτρων που θα διοχετεύουν τη δραστηριότητα των πολιτών σε πιο στοχευμένες δραστηριότητες. «Να το πω απλά, αντί να πάει κάποιος στο παγκάκι με έναν φίλο του να πιει ένα καφέ, να κάτσουν σε ένα τραπέζι έξω», τόνισε ο κ. Δερμιτζάκης.

Ειδικότερα ο κ. Δερμιτζάκης προτείνει άνοιγμα όλων των σχολείων, των καφέ και των εστιατορίων μόνο σε εξωτερικούς χώρους, με υγειονομικά μέτρα και για παράδειγμα έως τις 7 το απόγευμα, ενώ τα καταστήματα να ανοίξουν αποκλειστικά με ραντεβού -το λεγόμενο click in shop.

Η Παγώνη για την πληρότητα των ΜΕΘ στην Αττική

Στο 87% είναι η πληρότητα των ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Αττικής όπως τόνισε σε ραδιοφωνική της συνέντευξη η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών, Ματίνα Παγώνη. Παρόλα αυτά, όπως εξήγησε μιλώντας στον «Θέμα 104,6» χρειάζεται ψυχραιμία ενώ η μείωση των κρουσμάτων θα έρθει αργότερα αφού «τώρα μπαίνουμε στο 15ημερο του lockdown». Η ίδια εκτιμά ότι ίσως παραταθούν κατά μια εβδομάδα τα περιοριστικά μέτρα, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν περιμένει να γίνουν και πολλά πράγματα μέσα σε αυτό το διάστημα.

Η μετάλλαξη της Καλιφόρνιας

Δύο νέες αμερικανικές επιστημονικές μελέτες φαίνεται να επιβεβαιώνουν ότι η νέα παραλλαγή του κορονοϊού που ανιχνεύθηκε αρχικά στην Καλιφόρνια το Δεκέμβριο και η οποία είναι γνωστή ως Β.1.427/Β.1.429, είναι πιο μεταδοτική σε σχέση με προηγούμενες παραλλαγές, αλλά προς το παρόν δεν είναι σαφές το μέγεθος της απειλής που συνιστά. Τα νέα στοιχεία δείχνουν πως η νέα παραλλαγή, η οποία ήδη εξαπλώνεται ταχύτατα στο Σαν Φρανσίσκο και σε άλλες περιοχές της πολιτείας της Καλιφόρνια, παράγει έως διπλάσια σωματίδια του κορονοϊού (ιικό φορτίο) στη μύτη και στο λαιμό ενός ανθρώπου, σε σχέση με προηγούμενες παραλλαγές του. Επίσης, σύμφωνα με τους «New York Times», υπάρχουν ενδείξεις πως η εν λόγω παραλλαγή πιθανώς είναι καλύτερη να διαφεύγει από το ανοσοποιητικό σύστημα, ίσως και τα εμβόλια.

Παιδιά και κορονοϊός

Ένα άλλο φαινόμενο αυτού του κύματος είναι τα παιδιά. Πέντε παιδιά και έφηβοι νοσηλεύθηκαν στο Ρίο. Φαίνεται ότι είχαν περάσει την COVID-19 χωρίς συμπτώματα, αλλά δημιούργησαν ένα φλεγμονώδες σύνδρομο στη συνέχεια, που είχε στην περίπτωση ενός 15χρονου ως αποτέλεσμα την εκδήλωση του συνδρόμου Guillain-Barré με παράλυση στα πόδια, σε μία περίπτωση μυοκαρδίτιδα και σε μια άλλη διάταση των στεφανιαίων. Και τα τρία παιδιά είναι καλά και βρίσκονται στα σπίτια τους, αλλά οι περιπτώσεις τους προβληματίζουν την ιατρική κοινότητα του πανεπιστημιακού νοσοκομείου που δεν είχε αντιμετωπίσει στο πρώτο και στο δεύτερο κύμα αντίστοιχα φαινόμενα.

Δείτε ακόμη:Έρχεται νέα ψυχρή εισβολή στη χώρα -Τι «βλέπουν» οι μετεωρολόγοιΈκτακτη σύσκεψη την Πέμπτη υπό τον Τσιόδρα – Κρούσματα και μεταλλάξεις στο επίκεντροΜανιάκι, ο Παπαφλέσσας στα βήματα του Λεωνίδα
Keywords
Τυχαία Θέματα