Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 24/7: Ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.472 , εκ των οποίων 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 474.366 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 131 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.402 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19

είναι 8, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.890 θάνατοι. Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 133 (60.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 88.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.785 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 178 (ημερήσια μεταβολή +22.76%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 152 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 41 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη) Από το σύνολο των 2.472 νέων κρουσμάτων του νέου ιού στη χώρα 15 είναι εισαγόμενα εκ των οποίων 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας .

Πτωτική τάση στα κρούσματα

Μια πτωτική τάση παρατηρείται στα κρούσματα της Αττικής, σύμφωνα με όσα υποστήριξε, νωρίτερα, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής τόνισε ότι υπάρχει διασπορά σε όλη τη χώρα που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις μετακινήσεις. Τον τελευταίο καιρό υπάρχει μια μικρή αυξητική τάση, αλλά η αύξηση των κρουσμάτων έχει παρουσιάσει επιβράδυνση. Αυτό συμβαίνει γιατί οι αρχές κινητοποιήθηκαν νωρίς, έγιναν πολλά τεστ και πάρθηκαν μέτρα.

Στη συνέχεια ο κ. Σαρηγιάννης αναφέρθηκε στα κρούσματα της Αττικής. Τόνισε ότι υπάρχει μια ήπια πτωτική τάση σε αντίθεση με τη Θεσσαλονίκη την Κρήτη, την Κέρκυρα, τη Ρόδο και την Πάρο. «Στη Μύκονο είμαστε στην αρχή της πτώσης, ενώ σημαντική είναι η πτώση και στη Σαντορίνη», σημείωσε.

«Το πρόβλημα είναι ότι όταν πηγαίνουμε κάπου που δεν υπάρχει μεγάλη πίεση από την πανδημία, δεν τηρούμε τα μέτρα. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι κρατώντας έναν αυτοέλεγχο και μια σύνεση, μπορούμε να αποφύγουμε την αύξηση. Επίσης ο μεγάλος αριθμός των tests βοηθάει να αποφύγουμε τα χειρότερα», πρόσθεσε.

3.500 κρούσματα τον Δεκαπενταύγουστο

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του MEGA, έκανε μια πρόβλεψη για τις επόμενες ημέρες. «Όπως πηγαίνουμε τώρα, θα φτάσουμε το μάξιμουμ στα 3500 κρούσματα, γύρω στις 10-12-15 Αυγούστου. Το τι θα γίνει στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου θα εξαρτηθεί από την πορεία των εμβολιασμών. Αν προχωρήσουμε πιο γρήγορα στους εμβολιασμούς, οι πιθανότητες είναι ότι θα οδηγηθούμε σε πτώση». «Αυτή τη στιγμή κυριαρχεί η Δέλτα, σε πάνω από 50% των δειγμάτων, το ίδιο ισχύει και για τους υπολογισμούς μας. Είναι 70% πιο μεταδοτική από τη βρετανική», πρόσθεσε.

Τέλος, αναφέρθηκε στο τι πρέπει να κάνουμε από εδώ και πέρα για να ανακόψουμε την πορεία της πανδημίας. «Αυτό που μπορούμε να κάνουμε σε τουριστικούς προορισμούς είναι η αύξηση των τεστ, ώστε να σταματήσει η αλυσίδα της διασποράς. Υπάρχει και μια ιδέα από μια επιστημονική ομάδα που προτείνουν τη δημιουργία των “τουριστικών φουσκών”, μικρών ομάδων τουριστών που είναι μαζί και στο ξενοδοχείο και στο εστιατόριο και στο μπαρ, ώστε να μειωθεί η διασπορά ανάμεσα στους τουρίστες. Αυτή θα ήταν μια έξυπνη κίνηση, θα μπορούσε να βοηθήσει πάρα πολύ στις τουριστικές περιοχές.

Ο ΕΟΔΥ θα έπρεπε να κάνει στοχευμένα τεστ όχι στις περιοχές που παρατηρείται ήδη αύξηση, αλλά σε εκείνες που παρατηρούνται αυξητικές τάσεις», ήταν τα λόγια του.

Keywords
Τυχαία Θέματα