Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 2/9: Ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 2/9: Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 233 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ 38 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, έπειτα από επιπλοκές που σχετίζονται με τον κορωνοϊό. Επιπλέον, καταγράφονται δύο νέοι θάνατοι, με τον συνολικό αριθμό νεκρών να

ανέρχεται σε 273.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ: Σήμερα ανακοινώνουμε 233 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 10757, εκ των οποίων το 55.6% άνδρες. 2141 (19.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 4779 (44.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 38 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 10 (26.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 94.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 154 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 273 θανάτους συνολικά στη χώρα. 99 (36.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

«Πυρκαγιά έτοιμη να φουντώσει»  ο ιός στην Ελλάδα

Μπορεί το ποσοστό των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα να είναι μικρό σε σχέση με τον μεγάλο αριθμό των τεστ που γίνονται καθημερινά, ωστόσο αυτό σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δημιουργήσει εφησυχασμό.  Αυτό που προκαλεί μεγάλη ανησυχία είναι οι ασυμπτωματικοί ασθενείς, οι οποίοι μπορούν με ευκολία να διασπείρουν τον ιό. Την αγωνία που έχουν οι λοιμωξιολόγοι σχετικά με τους ασυμπτωματικούς φορείς του κορωνοϊού περιέγραψε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ: «Πρώτον ξέρουμε ότι υπάρχουν ασυμπτωματικοί, ή παρά πολύ ελαφρά νοσούντες, κι αυτό είναι πρόβλημα. Δεύτερον έχουμε κρούσματα σε όλη την Ελλάδα και τρίτον συρροές, αυτός ο συνδυασμός δείχνει ότι έχουμε πυρκαγιά έτοιμη να φουντώσει, πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για να μη φουντώσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Μικροβιολογίας.

«Το πρώτο «στοίχημα» για τον περιορισμό της πανδημίας, επισήμανε, είναι η μεταφορά κρουσμάτων από νέους στους μεγαλύτερους, ελπίζω να μην τη δούμε. Το δεύτερο «στοίχημα» είναι τα δευτερογενή κρούσματα. Είναι μεγάλη διάφορα σε οίκο ευγηρίας τα δύο κρούσματα και τα 20 κρούσματα. Τα 20 δείχνουν ότι είχαμε κενό ασφαλείας στα μέτρα. Είναι σημαντικό να δούμε ποσά δευτερογενή κρούσματα έχουμε σε κάθε συρροή. Ο τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων σε συνδυασμό με συρροές σε διάφορους χώρους δείχνει ότι ο ιός βρίσκεται παντού σε όλη την Ελλάδα, άρα είναι πολύ εύκολο να ξεφύγει» σημείωσε ο κ. Βατόπουλος.

Και τόνισε ότι «ο ιός δεν μπορεί να εξαφανιστεί ξαφνικά, το στοίχημα είναι να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερα κρούσματα, λιγότερο σοβαρά και να μην έχουμε μεγάλες συρροές». «Δεν υπάρχει απάντηση στο ποτέ θα ξεμπερδέψουμε με τον κορωνοϊό. Ακόμα δεν έχει ξεκινήσει καλά καλά η φάση 3 των εμβολίων».

Η λάθος χρήση μάσκας

Από την πλευρά του ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νικόλαος Σύψας μίλησε σήμερα για τη χρήση μάσκας, η οποία αν γίνει με λάθος τρόπο, αυξάνει τον κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού.

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, μιλώντας στο «Οpen» η αρμόδια επιτροπή εισηγήθηκε τη χρήση της από τους μικρούς μαθητές, αφενός γιατί ειδικά οι μαθητές του Δημοτικού έχει βρεθεί πως είναι η ασφαλέστερη ηλικιακή ομάδα ως προς την πανδημία και αφετέρου τα παιδιά ακούν πολύ τους δασκάλους τους και «μιμούνται» τα άλλα παιδιά γύρω τους, επομένως η χρήση μάσκας θα γίνει μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ενώ φάνηκε αισιόδοξος πως η χρήση της μάσκας θα γίνει σύντομα ρουτίνα ακόμη για τα πολύ μικρά παιδιά.

Ο Νίκος Σύψας δήλωσε, επίσης, ότι οι αποφάσεις και οι οδηγίες των επιστημόνων για την πανδημία αλλάζουν ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα κάθε φορά.

Keywords
Τυχαία Θέματα