Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 29/4: Ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε νέα κρούσματα κορoνοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο. Συγκεκριμένα ανακοίνωσε 2435 κρούσματα, 73 θανάτους ενώ 817 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Ανάρπαστα τα εμβόλια για τις ηλικίες 30-44

Περίπου 44.000 πολίτες ηλικίας 40 έως 44 ετών μπήκαν ήδη από χθες το βραδύ στην πλατφόρμα για να κλείσουν ραντεβού εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca,

ενώ 500 από αυτούς έχουν ήδη εμβολιαστεί από το πρωί επισήμανε σήμερα ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Σε ό,τι άφορα την ηλικιακή ομάδα 30 – 39 έχουν εγγράφει περίπου 120.000 πολίτες, και έχουν ήδη εμβολιαστεί πάνω από 5 χιλιάδες ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης στον ΣΚΑΪ 100,3.

Ανακοίνωσε παράλληλα ότι οι κατάκοιτοι συμπολίτες μας θα αρχίσουν να εμβολιάζονται στα σπίτια τους από τις 15 Μαΐου, με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson με το οποίο θα υπάρχει επάρκεια. Ο κύριος Γεραπετρίτης τόνισε ότι η διατήρηση του SMS για λίγες ήμερες ακόμη, όπως και ο περιορισμός στην κυκλοφορία κατά τις νυχτερινές ώρες, έχει και μια συμβολική σημασία, αλλά και μια παιδαγωγική ιδιότητα.

«Οτιδήποτε ανοίγεις είναι πιο δύσκολη άσκηση απ’ οτιδήποτε κλείνεις (…) Το να ανοίγεις είναι μια εύκολη πολιτικά απόφαση, αλλά τεχνικά δύσκολη» σημείωσε. Παράλληλα, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι η Ελλάδα πλέον σπάει στερεότυπα και έχει δημιουργήσει μια παράσταση σοβαρού ψηφιακού κράτους.

Κικίλιας: Έως 30 Ιουνίου θα μπορεί να εμβολιαστεί όποιος ενήλικος το επιθυμεί

Για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στην χώρα, μίλησε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σημειώνοντας πως έως τις 30 Ιουνίου θα μπορεί να εμβολιαστεί όποιος ενήλικος το επιθυμεί. Όπως είπε στον ΣΚΑΪ 100,3 το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης, έχουν ήδη κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό σχεδόν 114.873 πολίτες ηλικίας 30-39, και 21.706 πολίτες ηλικίας 40-44. Ήδη 10.252 πολίτες 30-39 έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου τους.

Ο υπουργός Υγείας έκανε γνωστό ότι είναι σε εξέλιξη οι τεχνικές συζητήσεις για το πρόγραμμα του εμβολιασμού στο σπίτι, ατόμων που δεν μπορούν να μετακινηθούν, με κάποιο πιο εύκολο εμβόλιο, όπως για παράδειγμα αυτό της Johnson & Johnson. Υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση θα είναι οριζόντια για όλη τη χώρα. Σημείωσε δε, ότι θα φτάσουμε στο σημείο να κάνουμε 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα.

Σχετικά με τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα περί «ξεστοκαρίσματος» του εμβολίου της AstraZeneca, ο κ. Kικίλιας ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας ούτε γίνονται στη χώρα μας εμβόλια δεύτερης κατηγορίας. Ο υπουργός χαρακτήρισε ατυχή τη δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώνοντας ότι θα περίμενε διορθωτική δήλωσή του.

Ο κ. Κικίλιας δήλωσε τέλος ότι ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει μπόνους για τους υγειονομικούς, στο χρόνο που πρέπει. «Ο Πρωθυπουργός της χώρας, ο οποίος ήδη έχει μεριμνήσει μία φορά οριζοντίως και έχουν πάρει μπόνους, σας δηλώνω ότι θα το ξανακάνει. Στο χρόνο που πρέπει, με τον τρόπο που πρέπει και μελετούμε διάφορες πολιτικές αποφάσεις που μπορούν να στηρίξουν, να θωρακίσουν και να ενισχύσουν περαιτέρω αυτούς τους ανθρώπους», είπε χαρακτηριστικά.

Κάτω από 1.000 τον Ιούνιο, πρόβλεψη Δερμιτζάκη

Αισιόδοξος είναι ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, σύμφωνα με τον οποίο η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων στην Ελλάδα είναι κοντά. Η ανοσία της αγέλης εκτίμησε πως θα επιτευχθεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και τα κρούσματα θα πέσουν κάτω από 1.000 τον Ιούνιο. «Υπάρχει σταθερή, αργή βέβαια, μείωση, δεν είμαστε σε απελπιστική κατάσταση, δεν είναι τα πράγματα αδύνατον να αλλάξουν. Το προσεκτικό άνοιγμα βοήθησε φαίνεται, αλλά θέλει προσοχή στο πώς θα εξελιχθεί αυτό το άνοιγμα», τόνισε μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ενώ αναφορικά με τον εμβολιασμό των ανθρώπων ανάμεσα στα 30 και 44 είπε: «Είναι καλό που αυτές οι ηλικιακές ομάδες συμμετέχουν, αλλά μη βιαστούν να κάνουμε απότομα βήματα, σε αυτή τη φάση γιατί φοβάμαι παρατεταμένη επιπεδοποίηση σε υψηλούς αριθμούς».

Στη συνέχεια, μιλώντας για το σταδιακό άνοιγμα των δραστηριοτήτων, τόνισε πως «δεν υπάρχει αριθμός πέρα από τον οποίο χαλαρώνουμε γενικά. Για να χαλαρώσουμε γενικά, δηλαδή να μπούμε σε ένα είδος κανονικότητας σαν του 2019, θα πρέπει τα κρούσματα να είναι πάρα πολύ λίγα, και να ξέρουμε ότι έχουμε μια αρκετά μεγάλη προστασία στον πληθυσμό από τους εμβολιασμούς, δηλαδή να έχουμε και την ασπίδα και την πραγματοποίηση του αποτελέσματος αυτής της ασπίδας. Αυτή τη στιγμή δεν το έχουμε. Και να πάμε κάτω από τα 1000 δεν σημαίνει ότι θα χαλαρώσουμε πάρα πολύ, απλώς έχουμε δυνατότητα να χαλαρώσουμε περισσότερο».

«Aχίλλειος πτέρνα η Αττική» – Η εκτίμηση Ψαλτοπούλου για τα κρούσματα

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου σχολίασε την επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική, χαρακτηρίζοντάς τη ως «αχίλλειο πτέρνα». «Έχουμε μια μικρή πτώση στα κρούσματα όχι αυτή που θα θέλαμε ακόμα, δηλαδή μια μεγάλη ύφεση του 3 επιδημικού κύματος» τόνισε στον ΣΚΑΙ η κ. Ψαλτοπούλου εξηγώντας πως η «αχίλλειος πτέρνα» είναι η Αττική καθώς οι εισαγωγές στα νοσοκομεία παραμένουν πάνω από τα 400 περιστατικά.

«Οι διασωληνωμένοι παραμένουν στα 800 περιστατικά επομένως θέλει μεγάλη προσοχή για να φτάσουμε σε ουσιαστική ύφεση του 3ου επιδημικού κύματος», εξέφρασε στην πρωινή εκπομπή. Και συνέχισε επισημαίνοντας το εξής: «Δεν έχουμε ακόμα τελειώσει με το τρίτο κύμα. Σε κάθε περίπτωση βοηθητικά λειτουργούν οι εμβολιασμοί, τα self tests κι η προσπάθεια του κόσμου αλλά θέλουμε ακόμα λίγο χρόνο».

Keywords
Τυχαία Θέματα