Κρούσματα σήμερα Ελλάδα: Τσιόδρας – Χαρδαλιάς live

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα: Στα 2.534 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρας μας καθώς όπως ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας καταγράφηκαν 17 νέα. Ακόμη, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν δύο ακόμη θάνατοι με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 136. Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 74 έτη και το 90,4% είχε κάποιοι υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών

και άνω. Διασωληνωμένοι παραμένουν 43 άνθρωποι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. Από αυτούς, οι 11 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Ακόμη, 65 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Συνολικά, έχουν ελεγχθεί 66.094 κλινικά δείγματα.

Αναφερόμενος στα συμπτώματα του κορωνοϊού, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας είπε πως περιλαμβάνουν: κρυάδες, ρίγος, μυαλγίες, κεφαλαλγία, απώλεια γεύσης όσφρησης και πως τα συμπτώματα εμφανίζονται σε 3-7 ημέρες. Αναφορικά με την επαναλειτουργία των σχολίων, ο κ. Τσιόδρας είπε πως η επανέναρξη των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων θα γίνει σταδιακά με συνεκτίμηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε ΜΜΜ και καταστήματα

Παράλληλα, ανακοίνωσε πως θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα ΜΜΜ, σε παντοπωλεία, νοσοκομεία, κουρεία και γενικά σε όλους τους πολυσύχναστους κλειστούς χώρους. Το μέτρο ισχύει τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τους πελάτες. «Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι όσα επακολουθήσουν δεν είναι επάνοδος στην κανονικότητα. Είναι δύσκολο στάδιο και συνεχίζουμε να είμαστε σε επιφυλακή. Είναι κοινή ευθύνη όλων μας, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την πορεία του ιού», είπε ο κ. Τσιόδρας και σημείωσε: «Δεν θέλουμε να τραυματιστεί η επιστροφή μας στην μερική κανονικότητα. Εξακολουθούμε να τηρούμε με θρησκευτική ευλάβεια τα μέτρα. Οποιαδήποτε χαλάρωση θα μπορούσε να είναι καταστροφική».

Σταδιακά η επιστροφή στην κανονικότητα – Εν αναμονή των ανακοινώσεων Μητσοτάκη

Με τη σειρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε πως αυτή η εβδομάδα είναι ιδιαίτερη. «Ισχύουν τα μέτρα και προετοιμαζόμαστε για την άρση τους», σημείωσε. Όπως είπε, αύριο, Τρίτη στις 18:00 τις σχετικές ανακοινώσεις θα κάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.  «Στη συνέχεια θα ενημερώσουμε εμείς και οι κατάλληλοι υπουργοί τον κόσμο για το πως θα γίνει αυτό. Η επιστροφή θα γίνει με βήματα τους δυο μήνες Μάιο και Ιούνιο», σημείωσε.

Συνέχισε λέγοντας πως η καθημερινότητά μας μέχρι να βρεθεί εμβόλιο δεν θα είναι ίδια, ενώ έστειλε αυστηρό μήνυμα ενόψει Πρωτομαγιάς επαναλαμβάνοντας πως απαγορεύονται οι μετακινήσεις.  «Οι συγκεντρώσεις για τους εορτασμούς μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στη μετάδοση του ιού», είπε. Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα στο δήμο Μήκης στην Ξάνθη μέχρι τις 4 Μαΐου, ενώ αύριο, Τρίτη, λήγουν τα περιοριστικά μέτρα στις παραλίες Θεσσαλονίκης, Βόλου και Πάτρας.

Προσοχή στη μυαλγία, στον πονοκέφαλο – Γιατρός του “Σωτηρία” για τον Covid 19

Για τη μάχη που δίνει το προσωπικό του ΕΣΥ με τον κορωνοϊό μίλησε στην ΕΡΤ η Πέπη Μιχαλοπούλου, διευθύντρια της 4ης Κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία». Η κυρία Μιχαλοπούλου, Πνευμονολόγος στην ειδικότητα, υποστήριξε αρχικά ότι «είμαστε σε καλή κατάσταση», εξηγώντας ότι ο αριθμός των ασθενών στο «Σωτηρία» ολοένα μειώνεται. «Εχουμε 50 ανθρώπους με κορωνοϊό και 14 διασωληνωμένους. Πάμε εξαιρετικά καλά και ετοιμαζόμαστε για την επόμενη μέρα, όταν θα νοσηλεύουμε όχι μόνο Covid-19, αλλά και τα δικά μας περιστατικά, ΧΑΠ και άλλα» προσέθεσε, μιλώντας στην εκπομπή «Από τις 6».

Σύμφωνα με τη διευθύντρια της 4ης Κλινικής του «Σωτηρία», από τις 4 Μαΐου, το νοσοκομείο θα αρχίσει να δέχεται και άλλα περιστατικά. Επιπλέον, τόνισε ότι «από σήμερα θα έχουμε και το rapid test, το οποίο θα βοηθήσει στη διαλογή των ασθενών, ώστε να μην έχουμε Covid-19 μαζί με άλλα περιστατικά. Θα βγαίνει σε 45 λεπτά το αποτέλεσμα.»

Η κυρία Μιχαλοπούλου εξέφρασε την ευχή να βοηθήσουν οι καιρικές συνθήκες στο προσεχές διάστημα, εκφράζοντας, ωστόσο, ανησυχία για την αύξηση κρουσμάτων μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων:

«Ο καλός καιρός ευνοεί. Πιστεύουμε ότι με τη ζέστη, τον ήλιο και την υγρασία χάνει από τη λοιμογόνο δύναμή του ο κορωνοϊός. Ελπίζουμε να μιμηθεί άλλες λοιμώξεις, όπως η γρίπη. […] Μας φοβίζει τώρα ότι μπορεί να έχουμε πάλι μια επιδείνωση, μια αύξηση κρουσμάτων, γιατί δεν νομίζω ότι όλοι οι πολίτες θα προσέξουν όσο χρειάζεται όταν θα αρχίσουν να βγαίνουν. Ήταν καλά τα μέτρα, αλλά ήταν υπό πίεση. Θα αυξηθούν τα περιστατικά μάλλον. Ευελπιστούμε να μας φτάνουν τα κρεβάτια και οι μονάδες.»

«Είναι ένας τρομερός ιός, χτυπά όλα τα όργανα» -Τι διαπίστωσαν στο «Σωτηρία»

Η Πνευμονολόγος του «Σωτηρία» στη συνέχεια μίλησε για όσα έχουν ήδη διαπιστώσει στο νοσοκομείο για την πραγματική ισχύ του κορωνοϊού. Αναφορικά με τα συμπτώματα, η Πέπη Μιχαλοπούλου αναφέρθηκε αρχικά στα «κλασικά συμπτώματα, όπως ο ξηρός βήχας και ο πυρετός. Όμως ο πυρετός μπορεί να ποικίλλει. Μπορεί να έχουμε 40 πυρετό ακατέβατο επί ημέρες, ή δέκατα επί μακρόν. Η νόσος επίσης μπορεί να είναι διφασική. Δηλαδή να παρουσιάσουν ύφεση τα συμπτώματα, ο ασθενής να είναι καλύτερα για 3-4 μέρες και μετά να ξανακάνει πυρετό και συμπτώματα. Συνήθως στη δεύτερη φάση είναι πιο σοβαρά τα συμπτώματα» υπογράμμισε.

Δεν είναι όμως μόνο τα γνωστά συμπτώματα του κορωνοϊού που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ασθενείς.

«Ο ιός πιάνει τα πάντα. Είναι ένας τρομερός ιός. Ακόμη και ένας πονοκέφαλος μπορεί να είναι Covid-19, γιατί πιάνει το κεντρικό νευρικό. Είχαμε ασθενή με λήθαργο, που είχε καλό οξυγόνο στο αίμα, καλούς ηλεκτρολύτες και του κάναμε αξονική. Δεν είχε τίποτα. Αποδείχθηκε ότι όλο αυτό ήταν Covid. Επίσης, δεν πρέπει να υποτιμούμε την καταρροή, τη μυαλγία και γενικά τα συμπτώματα που φαίνονται σαν απλή ιογενή συνδρομή και μπορεί να είναι κορωνοϊός. Επιπλέον, σημαντικό είναι ότι μπορεί να προκληθούν συμπτώματα από το γαστρεντερικό. Διάρροιες, γαστραλγία, εμετούς, ναυτία, χωρίς συμμετοχή από τον πνεύμονα.»

Οι ύπουλες θρομβώσεις και το σύμπτωμα των εφήβων

Η διευθύντρια της 4ης Κλινικής του «Σωτηρία» στη συνέχεια τόνισε ότι «είναι σαφές ότι πιάνει όλα τα όργανα. Μια θωρακαλγία μπορεί να σημαίνει ακόμα και πνευμονική εμβολή, γι’ αυτό πρέπει να απευθυνόμαστε στο γιατρό.» Όπως είπε, ο κορωνοϊός «είναι ένας εξαιρετικά θρομβογόνος ιός. Σε νεκροψίες έχουν βρεθεί μικροέμβολα σε όλα τα όργανα. Ακόμα και νεφρική ανεπάρκεια κάνει, που κλινικά δεν μπορείς να τη δεις στο σπίτι, αλλά φαίνεται στο νοσοκομείο.»

Η Πέπη Μιχαλοπούλου σημείωσε επίσης ότι «ένας θωρακικός πόνος σημαίνει και μυοκαρδίτιδα», ενώ διευκρίνισε ότι ο ιός προσβάλλει ακόμα και το δέρμα. «Περιγράφονται στα πόδια, στα άκρα δάχτυλα, κυανώσεις. Δάχτυλα με κυάνωση και καύσο. Μπορεί να είναι φλεγμονή, ή μια υπερβολική ανοσολογική αντίδραση στον κορωνοϊό ή και μικροέμβολα. Αυτό παρατηρήθηκε σε μαθητές και εφήβους, αλλά το βλέπουμε και στη γρίπη και σε πάσχοντες βαριά. Εξαφανίζεται με τον καιρό» είπε καταλήγοντας η ιατρός του «Σωτηρία».

Keywords
Τυχαία Θέματα