Κρούσματα σήμερα Ελλάδα: Τσιόδρας – Χαρδαλιάς live

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα: Στα 2.632 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας καθώς καταγράφηκαν 6 νέα, όπως ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας. Την ίδια ώρα, οι νεκροί έφτασαν τους 146 καθώς το τελευταίο 24ωρο πέθαναν δύο ακόμη άτομα. Παράλληλα, 35 συμπολίτες μας βρίσκονται στις ΜΕΘ με διάμεση ηλικία τα 65 έτη, ενώ 81 άνθρωποι έχουν πάρει εξιτήριο. Μέχρι

σήμερα, ελέγχθηκαν 80.951 κλινικά δείγματα. Μέχρι σήμερα πάνω από 3 εκατ. κρούσματα έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο. Περίπου 1.384.000 αφορούν μόνο στην Ευρώπη.

Ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ χαμηλότερος απ’ ότι είχαμε στις αρχές Μαρτίου, σημείωσε ο κ. Τσιόδρας, λέγοντας πως το πρώτο κύμα της νόσου έχει περάσει την κορύφωσή του στην Ευρώπη. Ο καθηγητής τόνισε πως τα εμβόλιο βρίσκονται στο προσκήνιο με περισσότερες από 100 ομάδες σε όλο τον κόσμο να έχουν ξεκινήσει μελέτες.   Κάποιες από αυτές τις προσπάθειες για την δημιουργία εμβολίου, θα οδηγήσουν σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του έτους, συνέχισε ο κ. Τσιόδρας.  Στη σημερινή ενημέρωση είναι παρών και ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, ο οποίος θα παρουσιάσει το σχέδιο του υπουργείου για την επαναλειτουργία των δικαστηρίων και την επαναφορά των δικαστικών λειτουργιών.

Ο κ. Τσιόδρας είπε πως «σήμερα ξεκίνησε μία νέα φάση. Όλοι πρέπει να προστατευτούμε και να βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση.Σε αυτή την κοινή προσπάθεια πρέπει να συμβάλλουμε όλοι για να εμποδίσουμε τη διασπορά του κορωνοϊού».

Τσίοδρας: Κορωνοϊός και καλοκαίρι

Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε στο θέμα το οποίο απασχολεί τον κόσμο. Κατά πόσο η θερμοκρασία επηρεάζει τον ιό. «Βλέπετε ότι χώρες όπως η Σιγκαπούρη και ο Ισημερινός συνεχίζουν να μετράνε κρούσματα. Σημαντικό ρόλο φαίνεται να παίζουν τα ποσοστά υγρασίας στον αέρα. Υπάρχει μια μείωση το καλοκαίρι που όμως δεν θα ακολουθήσει η εξαφάνιση του ιού. Επίσης κάποια χώρα θα μπορεί να φέρει τον ιό σε κάποια άλλη χώρα. Ήδη γίνονται συζητήσεις με το υπουργείο Τουρισμού αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι. Είναι ακόμα νωρίς να μιλάμε για αυτό. Είδατε ότι κάποιες χώρες όπως η Αυστρία υιοθετούν ελέγχους στα αεροδρόμια και αν είναι πιο χαμηλά τα δείγματα τις πρώτες τέσσερις μέρες θα μπορούν να φύγουν και να μην μπουν σε καραντίνα», είπε ο καθηγητής.

Χαρδαλιάς: Δεν υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας για τους ηλικιωμένους και μετά τις 12 το βράδυ

Παίρνοντας το λόγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς σημείωσε πως: «Αφήσαμε πίσω μας 42 πρωτόγνωρες μέρες. Η διαδικασία που ξεκινά από σήμερα επιβάλλει να τηρούμε τους κανόνες. Καθημερινά θα αξιολογούμε την κατάσταση και θα προχωράμε ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα». Τόνισε πως «όπου χρειαστεί θα πάρουμε μέτρα. Η νέα καθημερινότητα περιλαμβάνει την τήρηση αποστάσεων, πλύσιμο χεριών, χρήση μάσκας». Ο κ. Χαρδαλιάς συνέχισε αναφερόμενος σε κάποια fake news που κυκλοφορούν. Είπε πως δεν υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας για τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, απλά έγινε σύσταση για αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων ενώ δεν υπάρχει και απαγόρευση για κυκλοφορία από τις 12 το βράδυ έως τις 6 το πρωί, αλλά επίσης έγινε σύσταση. Συνεπώς δεν θα επιβάλλονται πρόστιμα για όποιον κυκλοφορεί αυτές τις ώρες.

Ο υφυπουργός ενημέρωσε πως από αύριο, Τρίτη, εξαιρούνται από τον κατάπλου σκαφών όσα είναι επτά μέτρων και χρησιμοποιούνται για ψάρεμα, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν επιτρέπεται η χρήση της πισίνας σε συγκροτήματα κατοικιών. Ακόμη, ανέφερε πως από σήμερα το βράδυ παύουν να ισχύουν τα επιπλέον μέτρα στο δήμο Ερμιονίδας, σε χωριά της Ξάνθης, ενώ παρατείνεται για μία εβδομάδα η καραντίνα στο Κρανίδι. «Από σήμερα κάνουμε το νέο βήμα. Ο πόλεμος δεν έχει κριθεί ακόμα. Υπάρχουν πολλές μάχες που πρέπει να δώσουμε καθημερινά. Συνεχίζουμε να τηρούμε ευλαβικά τα μέτρα και τους κανόνες», επανέλαβε ο κ. Χαρδαλιάς.

Θα κάνουμε μπάνιο;

«Το καλοκαίρι πιστεύω θα έχουμε το φάρμακο για τον κορωνοϊό», δήλωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας, τονίζοντας ότι «είναι ασφαλές να πηγαίνουμε και να κάνουμε το μπάνιο μας». «Ασθενείς που είναι στο νοσοκομείο θα πάρουν το φάρμακο ενδοφλέβια για 10 ημέρες και φαίνεται ότι αυτή η θεραπεία επιταχύνει την ανάρρωση του ασθενούς δηλαδή μένει στο νοσοκομείο πολύ λιγότερες μέρες αν δεν έπαιρνε το φάρμακο», είπε ο κ. Σύψας μιλώντας στον Σκάϊ. «Πιστεύω ότι θα το έχουμε σε ένα χρόνο», πρόσθεσε για το εμβόλιο. «Ακόμα και το καλοκαίρι ο κορωνοϊός θα είναι μαζί μας και θα υπάρχουν κρούσματα σποραδικά», υποστήριξε σχετικά με τις καλοκαιρινές διακοπές.

«Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι όπου έχουμε κρούσματα π.χ. ξενοδοχεία ή δομές κλπ θα τα κλείνουμε. Τα μέτρα, όμως, θα είναι πιο στοχευμένα, γιατί θα έχουμε περισσότερα τεστ και έτσι θα μπορούμε να κάνουμε νωρίτερα διάγνωση και ιχνηλάτηση και να απομονώνουμε ένα κομμάτι που ίσως να είναι επικίνδυνο και να αφήνουμε την υπόλοιπη δομή να λειτουργεί».

Ωστόσο, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, είναι ασφαλές να πηγαίνουμε και να κάνουμε το μπάνιο μας καθώς είναι δύσκολο να κολλήσεις γιατί υπάρχει ο ήλιος, ο αέρας, οι αποστάσεις δεν θα είναι οι ίδιες. «Υπάρχει ένα σχεδιασμένο δείγμα ατόμων που θα γίνει το τεστ έτσι ώστε να έχουμε ένα στατιστικό δείγμα για να γνωρίζουμε την έκταση του ιού στην χώρα. Στόχος είναι η έγκαιρη διάγνωση και η αντιμετώπιση κρουσμάτων το καλοκαίρι, συνέχισε ο κ. Σύψας, ενώ, όσον αφορά στη χρήση μάσκας τόνισε πως «όταν παραβιάζεται ο κανόνας των 2 μέτρων τότε φοράμε μάσκα». Τέλος, είπε ότι η Ελλάδα πλέον μπορεί να κάνει έως και 40.000 τεστ ανά εβδομάδα, επομένως θα γίνεται το τεστ οπουδήποτε, ακόμα και στο νησί.

Keywords
Τυχαία Θέματα