Κυβέρνηση: Εκλογολογία και πάλι

Και αίφνης φούντωσαν ξανά τα σενάρια των πρόωρων εκλογών, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει απορρίψει κατ επανάληψη ένα τέτοιο ενδεχόμενο.΄Τα σενάρια αυτά ενισχύονται τις τελευταίες ημέρες και από πληροφορίες που θέλουν την αξιωματική αντιπολίτευση να προετοιμάζεται για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, αλλά και την έντονη πολιτική αντιπαράθεση με αφορμή το πρόγραμμα εμβολιασμού, τα μέτρα και την υποχρεωτικότητα του εμβολίου. Στις τελευταίες δημόσιες τοποθετήσεις του ο Αλέξης Τσίπρας

επιτέθηκε σφοδρότατα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση κάνοντας λόγο για διχαστική πολιτική και ανεπάρκεια στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Οι υποστηρικτές του σεναρίου των εκλογών κάνουν λόγο για ένα σχέδιο διαφυγής του πρωθυπουργού λόγω της αδυναμίας της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το 4ο κύμα της πανδημίας ,αλλά και λόγω της αναδίπλωσής της σε καίρια μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια.

γράφει ο Γιάννης Ντσούνος

Όπως αναφέρουν όσοι υποστηρίζουν τις εκλογές, η κυβέρνηση έκανε πίσω στις αλλαγές που είχε αρχικά φέρει στο ασφαλιστικό, άλλαξε την τελαυταία στιγμή το πρόγραμμα Ελλάδα 2.0, ώστε να εγκριθεί από την ΕΕ, και απέσυρε σημαντικές διατάξεις από το εκπαιδευτικό νομοσχέδιο φοβούμενη τις αντιδράσεις γονέων και μαθητών. Τα τρία αυτά επιχειρήματα μάλιστα υιοθέτησε στο σύνολό τους και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης που σε πρόσφατη ομιλία του είπε επί λέξει: «Εκτός πια και αν άλλα υπολογίζουν κατά τη συνήθη τακτική τους. Να υπόσχονται λαγούς με πετραχήλια σε μια φοβισμένη κοινωνία για να πάνε σε πρόωρες εκλογές εν μέσω πανδημίας μπας και γλυτώσουνε την πρόσκρουση πριν την λαϊκή ετυμηγορία».

Το επιχείρημα περί διαχασμού

Στην αξιωματική αντιπολίτευση έχουν υιοθετήσει επίσης και το επιχείρημα περί διχασμού της κοινωνίας με αφορμή την προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση για να πείσει τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί να προγραμματίσουν το ραντεβού τους. Είπε σε ομιλία του επ’ αυτού ο κ. Τσίπρας: «Ο κ. Μητσοτάκης ξέρει πολύ καλά και ότι έχει αποτύχει και ότι έχει χάσει την αξιοπιστία του και ότι δεν μπορεί να πείσει κανέναν, γιατί πλέον δεν τον ακούνε οι πολίτες. Προσπαθεί απλά να επιπλεύσει σπέρνοντας τον διχασμό». Και επιμένουν τα στελέχη της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε, αλλά και τις διευκολύνσεις υπέρ των εμβολιασμένων ουσιαστικά δημιουργεί πολίτες δύο ταχυτήτων, γεγονός που θα προκαλέσει έντονες κοινωνικές αντιδράσεις.

Τις ίδιες κοινωνικές αντιδράσεις, εκτιμάται από την αξιωματική αντιπολίτευση, ότι θα προκαλέσουν και οι κυβερνητικές αποφάσεις για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες. Ωστόσο μπορεί η αντιπολίτευση να κάνει αυτές τις εκτιμήσεις, τα πράγματα όμως στην στρατηγική που ακολουθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλλον είναι διαφορετικά. Και όσοι το υποστηρίζουν αυτό αποδομούν, μάλλον εύκολα, την αντίθετη επιχειρηματολογία. Η κυβέρνηση δεν έκανε αλλαγές στο πρόγραμμα Ελλάδα 2.0 για να εγκριθεί από την ΕΕ, αλλά έκανε τροποποιήσεις που θα επιτρέψουν την άμεση έγκριση και εκταμίευση χρημάτων από το ευρωπαϊκό ταμείο και μάλιστα για περισσότερους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας.

Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό και εκπαιδευτικό νομοσχέδιο

Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό και εκπαιδευτικό νομοσχέδιο επίσης δεν συνιστούν οπισθοχώρηση, αφού προέκυψαν ως αποτέλεσμα της δημόσιας διαβούλευσης και κατόπιν συννενόησης και συζήτησης με τους φορείς που εμπλέκονταν στα νομοσχέδια. Σε ό,τι αφορά τώρα στο σχέδιο εμβολιασμού των πολιτών και της υποχρεωτικότητας των εμβολίων, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει αποτύχει, αλλά όπως έχει αποδείξει και τον τελευταίο χρόνο προσπαθεί να προλάβει τα χειρότερα ενός 4ου κύματος. Κινείται λοιπόν γρήγορα και απαοφασίζει, όπως και πολλά άλλα κράτη στην Ευρώπη, τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε επαγγελματικές κατηγορίες που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο, αλλά και τους υγειονομικούς που είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης με τον κορονοϊό.

Ούτε διχασμός, ούτε αποτυχία

Δεν συνιστά ούτε διχασμό, ούτε σίγουρα αποτυχία η ανακοίνωση των διευκολύνσεων για τους εμβολιασμένους, αφού όπως φαίνεται και δημοσκοπικά οι πολίτες είναι υπέρ σε συντριπτικό ποσοστό τόσο για τις διευκολύνσεις, όσο και για την υποχρεωτικότητα. Και επίσης δεν συνιστά διχαστική κίνηση μια απόφαση την οποία έχει υιοθετήσει σχεδόν το 70 τοις εκατό του ελληνικού πληθυσμού, που έχει ήδη κάνει ή προγραμματίσει να κάνει το εμβόλιο. Επομένως, όπως δείχνουν οι τελευταίες κινήσεις, αλλά και αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη τα σενάρια των εκλογών θα μείνουν μόνο σενάρια και δεν θα γίνουν πράξη. Η δημόσια υγεία, το τέλος της πανδημίας, η ανάπτυξη και η οικονομία αποτελούν αυτήν την στιγμή τις προτεραιότητες του πρωθυπουργού, που σε καμία περίπτωση δεν θα έβαζε σε αυτήν την χρονική συγκυρία και εν μέσω πανδημίας τον ελληνικό λαό στην «αρένα» των εκλογών, ούτε θα έπαιζε κορώνα-γράμματα την οικονομία της χώρας μέσω μιας διπλής εκλογικής διαδικασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα