Λαγκάρντ: Σε σωστή κατεύθυνση η Ελλάδα

Ικανοποιημένη με την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα, δηλώνει η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζοντας, όμως, ότι ακόμη μένουν να γίνουν πολλά.

«Η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο και το οικονομικό πρόγραμμα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση» δήλωσε χαρακτηριστικά χθες η Κριστίν Λαγκάρντ, μετά την έγκριση της εκταμίευσης των 3,24 δις

ευρώ προς την Ελλάδα.

«Το πρόγραμμα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, με ισχυρή δημοσιονομική προσαρμογή και αξιοσημείωτα οφέλη στην ανταγωνιστικότητα σε σχέση με το εργασιακό κόστος» πρόσθεσε η κ. Λαγκάρντ, σημειώνοντας ότι «ενώ το πρόγραμμα έχει προσαρμοστεί, λαμβάνοντας υπόψη τη βαθύτερη ύφεση και τη δυνατότητα εφαρμογής του, η στρατηγική παραμένει επικεντρωμένη στην αποκατάσταση της ανάπτυξης, στην ανταγωνιστικότητα και στη βιωσιμότητα του χρέους».

Παράλληλα επανέλαβε την ανάγκη για δυναμικές μεταρρυθμίσεις αλλά και για μακροπρόθεσμη στήριξη από τους Ευρωπαίους εταίρους προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές προκλήσεις.

Συγκεκριμένα, η κ. Λαγκάρντ ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο όσον αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η οποία αντανακλάται, όπως είπε, στις πρόσφατες ενέργειες για τη μείωση του έμμεσου εργατικού κόστους και τη μεταρρύθμιση στην αγορά των αγαθών. Υποστήριξε, ωστόσο, ότι θα είναι επίσης σημαντικό για την κυβέρνηση να παραδώσει τα σχέδια ιδιωτικοποίησης και να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την ενίσχυση της διακυβερνητικής διαδικασίας, εάν είναι απαραίτητο, όπως εκτιμά.

Η ίδια εστίασε στην συνέχιση των προσπαθειών για την αναδιάρθρωση και την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος , λέγοντας πως με την οριστικοποίηση του πλαισίου ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, είναι ζωτικής σημασίας να ενεργοποιηθεί το νέο ελεγκτικό και εποπτικό πλαίσιο για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος και για την πρόληψη κρατικών παρεμβολών στη διαχείριση. Υποστήριξε δε πως πρόσθετη χρηματοδότηση από χώρες μέλη της ζώνης του ευρώ, η οποία θα επιτρέψει την Ελλάδα να εξαγοράσει ομόλογα του Δημοσίου από τις τράπεζες, θα μπορούσε να στηρίξει τη ρευστότητα και τη δημιουργία πίστωσης.

«Η δημοσιονομική προσπάθεια της Ελλάδας υπήρξε εντυπωσιακή από κάθε άποψη», σημείωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, προσθέτοντας ότι «η ενισχυμένη προσαρμογή προκαταβολικά θα βοηθήσει στην επαναφορά των δαπανών στα επίπεδα πριν από την υιοθέτηση του ευρώ. Και έχει σχεδιαστεί για να προστατέψει τους πιο ευάλωτους» και ότι «η Ελλάδα χρειάζεται να αναμορφώσει ριζικά την φορολογική διοίκηση της, να ενισχύσει τις εισπράξεις φόρων, να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή και να συρρικνώσει τον διογκωμένο δημόσιο τομέα, ιδιαίτερα με στοχευόμενες μειώσεις προσωπικού».

Η κ. Λαγκάρντ τόνισε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να τεθεί το χρέος της Ελλάδας σε έναν πιο βιώσιμο δρόμο και πως στο πλαίσιο αυτό οι Ευρωπαίοι εταίροι της παρέτειναν τις περιόδους αποπληρωμής των δανείων τους, δίνοντας διασφαλίσεις ότι θα εξετάσουν την περίπτωση λήψης πρόσθετων μέτρων υπό όρους και την παροχή πρόσθετης βοήθειας για τη μείωση του χρέους πολύ πιο κάτω από το 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022.

«Οι χώρες μέλη της ζώνης του Ευρώ έχουν δεσμευτεί να συνεργαστούν με τις ελληνικές Αρχές και το ΔΝΤ για να διασφαλιστεί η επιτυχία του προγράμματος, επαναβεβαίωσαν το καθεστώς του ΔΝΤ ως προτιμησιακού πιστωτή, και δεσμεύτηκαν να παράσχουν επαρκή στήριξη στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του προγράμματος και μετά, με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με το ΔΝΤ για την εφαρμογή κατάλληλων ρυθμιστικών πολιτικών. Αυτό θα διευκόλυνε την επιστροφή στη βιωσιμότητα του χρέους και τις έγκαιρες αποπληρωμές στο Ταμείο», δήλωσε η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ.

Keywords
Τυχαία Θέματα