Λείπουν τα συναισθήματα από τα σημερινά βιβλία

Μια ενδιαφέρουσα βρετανική μελέτη, βρήκε ότι όσο τα χρόνια περνούν, τόσο μειώνονται οι συναισθηματικά φορτισμένες λέξεις στα λογοτεχνικά βιβλία, με εξαίρεση αυτές που μεταφέρουν το συναίσθημα του φόβου, οι οποίες μετά τη δεκαετία του ’70 «καλπάζουν»!

Οι ερευνητές ανέλυσαν με τη βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών τις διαχρονικές τάσεις στη χρήση λέξεων, που μεταδίδουν μια πληθώρα συναισθημάτων και δημοσίευσαν την έρευνά τους στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης PLoS ONE.

Ειδικότερα, οι επιστήμονες ανέλυσαν με ειδικό λογισμικό μια βάση δεδομένων της Google

με πάνω από πέντε εκατομμύρια ψηφιοποιημένα βιβλία. Από τη μελέτη αυτή προέκυψε ότι μειώθηκαν οι «συναισθηματικές» λέξεις, ιδίως αυτές που περιγράφουν θετικά και ευχάριστα συναισθήματα.

Εξαίρεση όμως είναι οι λέξεις που αφορούν το συναίσθημα του φόβου. Η χρήση αυτών των λέξεων σημείωσε πτώση στα λογοτεχνικά έργα που γράφηκαν στις αρχές του 20ού αιώνα, όμως εμφανίζουν άνοδο μετά τη δεκαετία του ’70.

Η μελέτη έδειξε μάλιστα ότι μετά το 1960 καταγράφεται μια διαφοροποίηση: τα βιβλία που γράφονται στα αμερικανικά αγγλικά, παραμένουν πιο συναισθηματικά σε σχέση με τα βιβλία που γράφονται στα βρετανικά αγγλικά.

Keywords
Αναζητήσεις
κλεμενα κγαντονας
Τυχαία Θέματα