Λιγνάδης- Μενδώνη παραίτηση: Η ανάρτηση της Ακρίτα και η απάντηση

Την παραίτηση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου κ. Δημήτρη Λιγνάδη φέρεται να έχει ζητήσει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται σε ανάρτησή της στο facebook η Έλενα Ακρίτα. Η δημοσιογράφος ζητεί να μην γίνουν εικασίες σχετικά με τους  λόγους παραίτησης και σημειώνει ότι επισήμως ακόμα τίποτα δεν είναι γνωστό. Πάντως, το υπουργείο Πολιτισμού διέψευσε ότι έχει γίνει κάτι τέτοιο. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρεται: «Οι αποφάσεις της υπουργού Πολιτισμού ανακοινώνονται

αποκλειστικά μέσω των δελτίων Τύπου του ΥΠΠΟΑ και όχι από τα ιδιωτικά σόσιαλ μίντια. Κάθε άλλη «αξιόπιστη» πληροφορία» είναι παραπλανητική και εξυπηρετεί ασαφείς σκοπιμότητες».

Λιγνάδης- Μενδώνη: Η ανάρτηση της Έλενας ΑκρίταΛιγνάδης: Δεν γνωρίζω τίποτα

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρης Λιγνάδης, διαψεύδει τις φήμες που θέλουν το όνομά του να αναφέρεται σε περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης εις βάρος νεαρών ηθοποιών. Σε τηλεφωνική επικοινωνία του protothema με τον διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη, ανέφερε ότι δεν γνωρίζει κάτι σε σχέση με όσα φημολογούνται τις τελευταίες ώρες σχετικά με πιθανή εμπλοκή του ονόματος σε υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης. «Δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο πραγματικά» απάντησε σε σχετικό ερώτημα. Μάλιστα είπε χαρακτηριστικά ότι «βρίσκεται σε σύσκεψη», χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινήσεις. Ο Δημήτρης Λιγνάδης σε παλαιότερη συνέντευξη του είχε πάρει θέση για το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο του θεάματος, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το σάλο που είχε προκαλέσει η καταγγελία ενός νεαρού εις βάρος του διάσημου ηθοποιού Κέβιν Σπέισι.

Ακολουθεί το συγκεκριμένο απόσπασμα της συνέντευξης:

Πώς είδες την υπόθεση µε τον Κέβιν Σπέισι που προκάλεσε τόσο πολύ θόρυβο, όταν τον κατηγόρησε ένας ηθοποιός πως τον είχε… προσεγγίσει σεξουαλικά σε νεαρή ηλικία;

Το είδα ως… θλιβερή οπερέτα. Και από τις δύο πλευρές. Από τη µια αυτό το αγόρι που είχε βρεθεί στο πάρτι µε τον Σπέισι πάνω του, γιατί δεν αντέδρασε τότε; Γιατί δεν βγήκε να τον καταγγείλει; Μπορεί γιατί ήταν µικρός και φοβήθηκε. Πώς βρέθηκε σε εκείνο το πάρτι; Πού ήταν οι δικοί του; Γιατί τόσα χρόνια δεν µίλησε; Γιατί τώρα; Γιατί έγινε «µόδα» να καταγγέλλουν τις όποιες σεξουαλικές παρενοχλήσεις; Οταν µε παρενοχλήσεις, θα βγω να το φωνάξω. Θα γυρίσω τον κόσµο ανάποδα. ∆εν θα το θυµηθώ χρόνια µετά – είτε πρόκειται για το αγόρι αυτό, είτε για τις ηθοποιούς που παρενοχλήθηκαν από τον Γουάινστιν. Είναι άθλια η σεξουαλική παρενόχληση, άρα οφείλεις να την καταγγείλεις την ίδια στιγµή, για να µη συµβεί σε άλλους… Και από την άλλη, ο Σπέισι βγήκε να δηλώσει οµοφυλόφιλος για να «δικαιολογήσει» την πράξη που λέγεται ότι έκανε, τονίζοντας πως ήταν µεθυσµένος και δεν… θυµάται; Για αυτό κάνω λόγο για θλιβερή οπερέτα.

Η σεξουαλική παρενόχληση παίζει πια… πρωταγωνιστικό ρόλο στην επικαιρότητα.

Οτι τι; Οτι δεν το γνωρίζουµε πως υπάρχει σε όλες τις δουλειές; ∆εν ξέρουµε πως πολλοί προσπαθούν µέσω της όποιας εξουσίας τους να «εκβιάσουν» σεξουαλικά υφιστάµενούς τους; Ή δεν ξέρουµε πως κάποιοι-κάποιες, προκειµένου να ανέλθουν, «προσφέρονται» σεξουαλικά; ∆εν πάνε κάποιες µε µίνι σε συνεντεύξεις µε στελέχη για να κερδίσουν την όποια θέση; ∆εν κοιµούνται νέα κορίτσια µε εκδότες-καναλάρχες-διευθυντές τραπεζών κλπ. για να κερδίσουν «πόντους» στον χώρο τους; Πέφτουµε από τα σύννεφα που γίνονται αυτά; ∆εν τα γνωρίζουµε; Τα ξέρουµε καλά.

Σου έτυχε να σε εκβιάσουν ανάλογα ή όχι;

Να µε εκβιάσουν σεξουαλικά; Οχι ποτέ…

Ούτε εσύ εκβίασες µε τον δικό σου τρόπο;

Ποτέ, ποτέ! Το θεωρώ άθλιο όλο αυτό. Να παρενοχλήσω από θέση ισχύος; Ποτέ! Το βρίσκω αναξιοπρεπές και µικροπρεπές…

Η εξουσία πάντως είναι «αφροδισιακό».

Είναι άλλο να κεντρίσεις κάποιον λόγω του ταλέντου σου, του µυαλού σου, της θέσης σου ή του πλούτου σου -συµβαίνει συχνά, το ξέρουµε!- κι άλλο να θελήσεις να παρενοχλήσεις κάποιον χάρη στην όποια «δύναµη» έχεις. Οταν συµβαίνει αυτό, θα πρέπει να καταγγέλλεται την ίδια στιγµή που γίνεται. Την ίδια στιγµή!

Δημήτρης Λιγνάδης

Ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι αριστούχος απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου (1985). Δίδασκε επί σειρά ετών στο Τμήμα Θεάτρου του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στο Ναύπλιο και σε δραματικές σχολές (Δραματική Σχολή Εθνικού Θεάτρου, Ίασμος, Θέατρο των Αλλαγών κ.ά.). Διετέλεσε διευθυντής της Νέας Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου, καθώς και αναπληρωτής διευθυντής στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, ενώ την περίοδο 2014-15 ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής στο Θέατρο «Πάνθεον».

Υπήρξε επί σειρά ετών υπεύθυνος του θεατρικού ομίλου στα Αρσάκεια Σχολεία και στο Κολλέγιο Ψυχικού. Από το 2018 έως σήμερα έχει αναπτύξει ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό-καλλιτεχνικό εγχείρημα, τα «Μαθήματα Πολέμου», βασισμένο στο έργο του Θουκυδίδη, με σκοπό την εμπέδωση και την εφαρμογή της λεγόμενης «βιωματικής διδασκαλίας της Ιστορίας».

Στο Εθνικό Θέατρο, για μία δεκαετία, ερμήνευσε βασικούς ρόλους στις χειμερινές και τις θερινές παραγωγές του, με κορυφαίους σκηνοθέτες και ηθοποιούς (Μινωτής, Σολωμός, Ευαγγελάτος, Βογιατζής, Ντασέν, Βαλάκου, Χατζηαργύρη, Συνοδινού, Κούρκουλος κ.ά.) Ακολούθως, συνεργάστηκε με το ελεύθερο θέατρο (Θέατρο Τέχνης, Θέατρο του Νότου, Θίασος Γιώργου Κιμούλη κ.ά.).

Από το 2001 σκηνοθετεί τόσο στο Εθνικό Θέατρο όσο και στο ελεύθερο θέατρο. Ενδεικτικές δουλειές του στο Εθνικό Θέατρο είναι: «Ορέστεια», «Βιομαγεία», «Δόκτωρ Φάουστους» και «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη (Επίδαυρος 2008), «Έξοδος» και «Έρως Θηλυκρατής» (Μικρή Επίδαυρος 2005-2006), καθώς και άλλες παραγωγές, μεταξύ των οποίων «Ο συλλέκτης», «Πέτρες στις τσέπες του», «Όσκαρ» (3 Βραβεία Θεάτρου).

Για το Φεστιβάλ Αθηνών έχει σκηνοθετήσει τα έργα: «13 αντικείμενα», «Φαίδρα», «Δεσποινίς Τζούλια». Έχει, επίσης, σκηνοθετήσει ή πρωταγωνιστήσει στα έργα «Αμαντέους», «Ο άνθρωπος της βροχής», «Το έπος του Διγενή», «Το τέλος του παιχνιδιού», «Βάκχες», «Πελοποννησιακός Πόλεμος», «Billy Elliot», «Ριχάρδος Γ’», «Αντιγόνη», «Πέερ Γκυντ». Έχει, επίσης, εργαστεί στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση. Βραβεύτηκε με Κρατικό Βραβείο της Ένωσης Κριτικών για την παράστασή του «Συμπόσιον 1-Περί Έρωτος», βασισμένο στο κείμενο του Πλάτωνα και Ελλήνων ποιητών (2010, Θέατρο Θησείον του Μιχαήλ Μαρμαρινού).

Keywords
Τυχαία Θέματα