Λονδίνο: Σε 15 λεπτά ήρθε η κόλαση- «Δεν έχουμε ελπίδες για επιζώντες»

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Θα μπορούσε να πει κάποιος πως έχει πέσει «κατάρα» στο Λονδίνο, που δεν μπορεί να ησυχάσει από τις τραγωδίες. Αυτή τη φορά ευθύνεται μια πυρκαγιά, που ξέσπασε από άγνωστη μέχρι τώρα αιτία στον Grenfell Tower, ή τον «Πύργο της Κολάσεως», όπως πλέον αποκαλείται από όλα τα διεθνή μέσα.

Ο απολογισμός είναι 12 νεκροί, με τις Αρχές να λένε πως τα θύματα θα ξεπεράσουν τα 100, αφού δεν έχουν ελπίδες πως θα βρεθούν ζωντανοί άνθρωποι.

Στο νοσοκομείο διακομίστηκαν 78 άνθρωποι. Από αυτούς, οι 34 νοσηλεύονται με 18 εξ αυτών

να βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Το θέμα που προέκυψε από την αρχή και ακόμα ερευνάται, είναι πώς η φωτιά εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα, καίγοντας ένα τεράστιο κτίριο σε ελάχιστα λεπτά. Σύμφωνα με βρετανικά μέσα, η πιο πιθανή εξήγηση έχει να κάνει με την επένδυση που χρησιμοποιήθηκε κατά την ανακαίνιση του κτιρίου το 2016.

Πρόκειται για πάνελ από αλουμίνιο που έχουν έναν «πυρήνα» πολυαιθυλενίου ή πλαστικού με μια επικάλυψη αλουμινίου τα οποία υποτίθεται ότι αποτελούν μια φτηνή λύση για την ενεργειακή θωράκιση κτηρίων. Η συγκεκριμένη επένδυση έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως για την κάλυψη μεγάλων κτιρίων όπως ο Πύργος Γκρένφελ.

Το υλικό αυτό, έχει «κατηγορηθεί» για μια τεράστια πυρκαγιά που ξέσπασε σε πολυώροφο κτίριο στη Μελβούρνη το Νοέμβριο του 2014.

Ένα τσιγάρο, ήταν αιτία να ανάψει φωτιά στον 8ο όροφο και μέσα σε 11 λεπτά είχε φτάσει στον 21ο όροφο του κτιρίου Λακρός.

Παρόμοιες αναφορές υπάρχουν για φωτιές σε κτίρια που έχουν χρησιμοποιήσει την ίδια επένδυση σε Γαλλία, ΗΠΑ, Νότια Κορέα και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η φωτιά ξεκίνησε χθες από τον τέταρτο όροφο του 24όροφου πύργου και επεκτάθηκε μέσα σε μόλις 15 λεπτά σε όλους τους ορόφους!

Αριστερά ο πύργος στις 02:05, δίπλα στις 02:35, στη συνέχεια στις 04:17 και δεξιά χθες το μεσημέρι καθώς η φωτιά είχε κατακάψει τα πάντα.
Η τοπική αρχή στην οποία ανήκει το κτίριο Grenfell Tower στο Κένσινγκτον αρνήθηκε να επιβεβαιώσει εάν είχαν τοποθετηθεί τείχη πυροπροστασίας στους περισσότερους ορόφους μεταξύ των θερμομονωτικών σανίδων που τοποθετήθηκαν στο εξωτερικό του κτιρίου κατά την ανακαίνιση.

Η εταιρεία οικοδόμησης του κτιρίου, ο όμιλος Rydon, επίσης αρνήθηκε να επιβεβαιώσει το ίδιο, δήλωσε όμως ότι η ανακαίνιση «ακολούθησε όλους τους υποχρεωτικούς κανονισμούς που αφορούν τη δόμηση, τις πυρκαγιές, και την υγεία και ασφάλεια» του οικοδομήματος και των κατοίκων.

Όπως αποκάλυψε στον Guardian ειδικός που είχε επιθεωρήσει το κτήριο: «Βρήκαμε πολλές παραλείψεις στα μέτρα πυροπροστασίας και ασφάλειας, όμως μας είπαν ότι τίποτα δεν μπορούσε να γίνει γιατί πολλοί άνθρωποι θα έμεναν άστεγοι».

Γίνονται μεγάλες έρευνες για τα αιτία της τραγωδίας.

Το άρθρο Λονδίνο: Σε 15 λεπτά ήρθε η κόλαση- «Δεν έχουμε ελπίδες για επιζώντες» εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα