«Μαγειρέματα» για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να κυρωθεί με νόμο η διενέργεια των ευρωεκλογών μαζί με τον β' γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, ετοιμάζεται να καταθέσει το υπουργείο Εσωτερικών εντός της εβδομάδας. Η κυβέρνηση φέρεται να κάνει συγκεκριμένες κινήσεις προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες που θα καταγράψει στις κάλπες «επενδύοντας» στη μειωμένη συμμετοχή των πολιτών στις ευρωεκλογές.

Να σημειώσουμε πως, η πρόταση της κυβέρνησης για διενέργεια του α' γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών μία εβδομάδα νωρίτερα

(18 Μαΐου) από τις ευρωεκλογές (25 Μαΐου) κι όχι ταυτόχρονα, όπως ορίζει ο «Καλλικράτης», έχει προκαλέσει την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ, του δημάρχου Αθηναίων Γ. Καμίνη, του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρη, άλλων αυτοδιοικητικών παραγόντων, καθώς και του «αρχιτέκτονα» του Καλλικράτη Γ. Ραγκούση.

Εν τω μεταξύ, να θυμίσουμε πως είχαν προηγηθεί άλλες δύο απόπειρες αλλαγών στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Η πρώτη αφορούσε την πρόταση αναβολής τους και η δεύτερη ήταν η αλλαγή του εκλογικού νόμου με την υιοθέτηση της ενιαίας λίστας υποψηφίων. Και οι δύο απέτυχαν, όχι μόνο λόγω των αντιδράσεων της αντιπολίτευσης, αλλά των αντιδράσεων της μεγάλης πλειονότητας των ανθρώπων της αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να αμφισβητήσει όχι μόνο πολιτικά την κυβερνητική απόφαση, αλλά και δικαστικά, αφού εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτελεί ωμή παραβίαση του νόμου η μη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών -εννοείται ο πρώτος γύρος, αφού ο δεύτερος είναι συμπληρωματικός και ίσως να μην υπάρξει καν σε πολλές από τις περιοχές της χώρας -την ίδια Κυριακή με τις ευρωεκλογές, Κατηγορεί δε την κυβέρνηση ότι υποτάσσει μία θεσμική λειτουργία σε κομματικές σκοπιμότητες, αφού επιδίωξή της είναι να μετριάσει την ήττα της στις ευρωεκλογές.

Keywords
Τυχαία Θέματα